Napisano 2 Kwiecień 200717 l Robiąc orbba z quaqe zauważyłem że mam braki w modelowaniu więc zabrałem się za model porcelanowego słonia. Trąbę podniosę później, na razie niech powisi.
Napisano 2 Kwiecień 200717 l ahahahahahhahahahahahah...zdjecie sloni po lewej bezcenne !!!!!!!!!!!!! a co do modelingu...to musisz jeszcze popracowac! unikaj 3katow...bo masz ich sporo! a i przedewszystkim...nawet porcelanowe slonie maja uszy!!
Napisano 2 Kwiecień 200717 l Autor Już dorobiłem uszy i usunąłem kilka /\. Wiem że uszy jeszcze do poprawy. Zaczyna już wyglądać jak słoń. Jeszcze ogon ,detale i poprawki.
Napisano 2 Kwiecień 200717 l Zaczyna wyglądać prawie jak słoń. Za szeroko ma nogi rozstawione, jakis taki za pękaty w korpusie jest. Zrób mu łagodniejsze załamania.
Napisano 2 Kwiecień 200717 l Autor O.K. Odchudziłem go, trochę złagodziłem kształty i poprawiłem ucho.
Napisano 3 Kwiecień 200717 l Autor Niewielki update, dodałem ogon. Chciałem wyglądem przybliżyć trochę model do porcelanowej figurki, wyszło jak widać.
Napisano 3 Kwiecień 200717 l A ogon to po co mu do tyłka przylepileś? Trąba jakaś płaska na końcu, nie wierzę, że słonie mają takie:D Pracuj pracuj! Pozdrawiam!
Napisano 3 Kwiecień 200717 l Autor Ogon taki przyczepiony bo wszystkie porcelanowe słonie tak mają, przynajmniej te które mam. Trąba może rzeczywiście trochę za płaska, poprawie. Dlaczego mam taką zabawną miniaturkę?
Napisano 4 Kwiecień 200717 l Autor Dobra, chyba przechodze już do mapowania. Detale dodam w texturze, przy okazji podniosę trombę.
Napisano 4 Kwiecień 200717 l do żywego słonia dużo mu brakuje, ten jest niby porcelanowy, ale... napewno nie kupił bym go :P
Napisano 4 Kwiecień 200717 l Heh, chińska podróbka słonia. On taki cherlawy jest. Ja bym go zaczął od nowa. ;D Pozdr.
Napisano 5 Kwiecień 200717 l Autor W takim razie jeszcze nad nim posiedzę. Poprawiłem tył, zmieniłem trochę kształt brzucha Jeszcze przednie łapy i uszy trzeba poprawić. Pozatym widze coś że twarz trochę nie ten teges.
Napisano 5 Kwiecień 200717 l Kształt pupy jeszcze coś nie gra, za płaska z tyłu, trochę kwadratowy grzbiet, uszy dziwnie połączone z głową , poszerz tego fejsa z którego extrudowałeś ucho. Zresztą, co ja tu będę paplał, masz linka do fotek porcelanowego słonia, pstrykałem sobie kiedyś refki, bo sam musiałem takiego wymodelować, to udostępnię je: http://www.martagadomska.neostrada.pl/others/slonref.rar Powodzenia. Pozdro Brumugun.
Napisano 8 Kwiecień 200717 l Autor Dzięki, zabrałem się już do poprawek, tylko że zniknęło mi ucho:( Zaznaczyłem ucho, kliknąłem "hide" i nie ma. Jak je przywrócić?
Napisano 10 Kwiecień 200717 l Czyli zaznaczyłeś face'y i prawy i z menu wybrałeś hide? Jeśli tak, to aby odkryć te face'y , przełączasz się na tryb selekcji obiektów, , prawy p myszki na słoniu i z menu daj show all , powinno odkryć, mi jak ukrywałem obiekty całe, (nie face'y) to wings ukrywał je na amen, nic nie pomagało, dlatego radze uważać z tym. ;]
Napisano 22 Kwiecień 200717 l Autor O.K. Modelowanie kończe. Trochę poćwiczyłem rendering w mayi i mentalu. brumugun- dzięki. Całe obiekty odkrywa się i zakrywa w geometry graph. Teraz myśle już nad renderem i texturami bo chciałbym wreszcie coś ciekawego w mayi to obok słonia to miałbyć wazon:)
Napisano 23 Kwiecień 200717 l Autor Myślę że słonikowi należy się jakaś porządna scena. Na razie wygląda jak widać, słoń leży na stole, jak zmapuje to coś w kałamarzu to będzie to piórem, dziwny zwinięty kształt na blacie to kartka a na ścianie wisi obraz. Zmapowałem już wszystko co się dało jednak niektórych obiektów chyba w wingsie się nie da. W czym zmapować szafkę i krzesło (pobrane z http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=35934 ale zmienię je þpóźniej na swoje.)? Maya, Blender...?
Napisano 24 Kwiecień 200717 l Autor Wstawiłem do mayi,wg. tego# tutoriala trzeba przestawić Photon Intensity i Exponent ale umnie ani przed zaznaczeniem Emit Photons ani po te opcje nie są aktywne. Uaktywnia mi się tylko Global Ilium photons. W Directional takie opcje są.
Napisano 25 Kwiecień 200717 l Autor O.K. Poradziłęm sobie. Zacząłem już rozumieć Mentala. Po kilku próbach mam coś takiego: Teraz materiały. Nie mogę znaleźć nigdzie paneli:( ................. Już znalazłem. wstawiłem kilka materiałów, zauważyłem że okna są za małe i jest tyle:
Napisano 26 Kwiecień 200717 l Autor Niewielki postęp, ale postęp. Nauczyłem się mapowania i używania 3D paint. Maya jest teraz dużo lepsza od maxa, tzn. dalej słabo w niej modeluje ale od tego mam przecierz Wings. Zastanawiam się co powiesić na tej ścianie. Teraz zaajmę się parapetem, oknami i materiałami scian. Czym zastąpić materiał na blacie? chyba jest za mały.