Dawcio_m Napisano 5 Kwiecień 2007 Napisano 5 Kwiecień 2007 Witam. Mam dziwny problemy z aa dlaczego tak sie wali na rowkach, juz tyle ustawień próbowałem i nic obecne to image sampler Adaptive QMC min subdiv 1 max 3 bez filtra (z filtrem jest to samo) jak zrobić łądne gładkie rowki z aa
SWRSC Napisano 5 Kwiecień 2007 Napisano 5 Kwiecień 2007 adaptive qmc dawaj tylko jak renderujesz za pomocą silnika GI QMC
Dawcio_m Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 ok ale jak daje adaptive subdivision to jest praktycznie bez różnicy
Dawcio_m Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 tadzio juz dawałem mitchele catlumy itd i niema efektów własnie renderuje na adaptive subdivision gl na qmc i lc bez filtra to sie zobaczy;) EDIT no i nadal to samo:(
cta Napisano 5 Kwiecień 2007 Napisano 5 Kwiecień 2007 min subdiv 1 max 3 weź max więcej np. 10 jak będzie źle to jeszcze więcej chociaż myśle, że 10 powinno styknąć
Dawcio_m Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 no właśnie jak dałem 4 to już szlak mnie trafiał, a 10 pomoże?
Touch Napisano 5 Kwiecień 2007 Napisano 5 Kwiecień 2007 10!!!??? 0_o Ja mam nadzieję, ze Wy wiecie, że do tego jest mnożnik, i to nie jest wartość rzeczywista;D A spróbuj jeszcze podkręcić może sampling dla lakieru i świateł;) Edit: Ogólnie to dobrze by było, żebyś wrzucił resztę ustawień renderera;) Pozdr!
Dawcio_m Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 podiosłem subdivision dla laku i świateł i dalej na rowkach pikselowato
MaGuu Napisano 5 Kwiecień 2007 Napisano 5 Kwiecień 2007 A pozaznaczaj w opcjach color mappingu wszystkie ptaszki i zobacz czy pomogło :)
Dawcio_m Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Napisano 6 Kwiecień 2007 ehh nie pomogło musze chyba całe studio i ustawienie od nowa robić i krok po kroku patrzeć kiedy sie aa zaczyna sypać.
Dawcio_m Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Napisano 6 Kwiecień 2007 ok zrobiłem wszystko na nowo i jest dobrze niewiem co tam poprzestawiałem ale teraz jest oki dzięki wszystkim za pomoc
Dawcio_m Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Napisano 6 Kwiecień 2007 waza przecierz pisałem, że niewiem co tam poprzestawiałem co to tłumaczyć EDIT eh zdałem sobie sprawę czemu sie to aa waliło jak by ktoś męczył sie z tymi ustwieniami to niech najpierw sprawdzi czy na model pada chociaż jedno światło bo jak model jest niedoświetlony to potem robi się to co mi się robiło;)
Robertus Napisano 21 Kwiecień 2007 Napisano 21 Kwiecień 2007 ogolnie wartosc 'min' tez jest bardzo wazna , wazniejsza od rodzaju samplingu. przy 'min' - 1 nie bedzie nigdy ladnie. na finalny rendering proponuje ustawienia adaptive QMC 2/4 i powinno byc ok. aha, dodam ze wartosc minimalna jest wlasnie odpowiedzialna za cienkie linie, wlosy itd.
Chalek Napisano 21 Kwiecień 2007 Napisano 21 Kwiecień 2007 Jest wlasnie tak jak pisze Robertus, wartosc min jest w wielu wypadkach nawet wazniejsza od max w adaptive qmc, na przyklad roznica w czasie renderingu mieczy 2, 4 a 2, 10 nie jest bardzo duza, tych maksymalnych wartosci renderer uzywa tylko czasem. SWRSC: ze co?, ze niby dlaczego?
SWRSC Napisano 21 Kwiecień 2007 Napisano 21 Kwiecień 2007 SWRSC: ze co?, ze niby dlaczego? kiedy renderujesz np na IRR + LC to silnik AA QMC spowalnia, lub odwrodnie - kiedy renderujesz za pomoca GI QMC to Adaptive subdivision również spowalnia. wiem, ze tego nie piszą na spot3d, ale zrób testy a się przekonasz :)
Chalek Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 SWRSC: no niezla ciekawostka, faktycznie musze to sprawdzic.
Dawcio_m Napisano 22 Kwiecień 2007 Autor Napisano 22 Kwiecień 2007 SWRSC dzięki za ciekawostke;) Robertus i Chalek, a dzięki pobawie się jeszcze tą wartością min:)
Rekomendowane odpowiedzi