Jump to content

Windows XP: Funkcjonalność obrazów jpeg - problem

hkropinski

Recommended Posts

Witam!

Piszę w takiej sprawie;)

dzis pobralem spakowane rarem fotki z gliwic, probuje je otworzyc, a jako ze niedawno formatowalem dysk i instalowalem fotoszopa, to teraz domyślnym programem do zdjec jpeg jest ps.

problem polega na tym ze niemoge tego zmienic na podgląd obrazów od windowsa, kiedy robie "otwórz za pomocą" - wtedy otwiera mi się notatnik z zapisanymi znaczkami. miniatkurek zdjęć nie ma, inne opcje takie jak pokaz slajdów takze nie dzialają, w ich przypadku po prostu nic sie nie dzieje...

co moze być problemem? z gory dzieki za pomoc,

pozdrawiam

Hmm, wydawało by mi się, że już tego próbowałeś, ale na filmie jakoś nie widać...

PPM -> Właściwości:

30ma0pv.jpg

(kursor by Ludzix)

Daj znać czy ta opcja też tak fajnie działa. A następnym razem jak będziesz instalował fotosklep to przy .JPG zmień opcję na "no change" :p

• Like 1

A może wejdź w Opcje Folderów/Typy plików i tam na jpg zmień na "Podgląd obrazów i faksów systemu Windows" choć myśle ze to juz było robione :D

No więc, może masz coś pokręcone tam w ustawieniach ?

a jeśli nie to coś sie skaszaniło, jak to bywa samo od siebie, bo źle zainstalować widndowsa sie chyba nie da :|

wrzucam screena z 'ustawieniami' jakie ja mam na tym JPG/Zaawansowane

skrin.jpg

Ja bym polecał ponowny reinstal systemu, przecierz napisałeś że własnie jesteś po formacie, więc niewiele tam jeszcze masz dlatego bedzie mało roboty :D

pozdrawiam

EDIT:

albo masz uszkodzyny jakiś plik, może ten rundll32.exe ?? albo w ogole go nie masz, a jeśli to on jest odpowiedzialny za ten podgląd :P ?

mnie sie kiedyś sam gubil/usuwał plik autoexec.nt :| przec co nie mogłem niektórych płyt odpalać itd i kolega musiał mi go wysyłać przez gg :D i tak w kólko, co jakiś czas sie tracił, pomimo formatów itd, ale teraz gra gitara.

• Like 1

zamiast kombinować po prostu przeinstaluj windę. problem masz od 05-04-2007 dzisiaj jest 10-04-2007. minęło pięć dni i ciągle wisisz w powietrzu :]

a tak poświęć 1,5 h na reinstalkę systemu (reinstalkę nie format) i po problemie. na 99% jestem pewien, że po prostu wysypał ci się system lub nie zainstalował się poprawnie.

Pozdrawiam

• Like 1

FlooX -> dochodze do wniosku że najprawdopodobniej brakuje bibliotek dll'a.

tłiti -> faktycznie;) masz racje, chyba juz nic nie zrobie wiec zaraz wezmę sie za reinstalację;)

dzięki wszystkim za chęć pomocy jaką wykazaliście w tym wątku;) wszyscy macie ode mnie po punktach reputacji;) pozdrawiam

EDIT

tak więc skonczylo się na tym co zakładałem od samego początku - format;) juz po wszystkim 3ds max zainstalowany, wszystko gra:D