Napisano 10 Kwiecień 200718 l Witam znalazlem takiego arta http://www.warhammeronline.com/english/media/conceptArt/full/112006_cart_14.jpg są tam kamienne wąsy/ogień, od dwóch dni męczę się by je wymodelować w podobny sposób, za nic mi nie wychodzi probowałem na cut i modelowanie ręczne, efekt najlepszy ale i tak miernota cutem i extrude edgów, efekt fatalny cut i push też efekt beznadziejny te wąsy moga mieć max 2k poly poprostu skończyły mi sie już pomysly by wyszło coś takiego proszę o porady, może tutki, ewentualnie fajnie było gdyby znalazł się ktoś kto pomógł by mi je wymodelować z góry dzięki
Napisano 10 Kwiecień 200718 l Dobrze to wychodzi w mudbox lub z-zbrush. Do maxa jest plug-in, dzięki któremu pędzelkiem wymiatasz chyba paintModEx czy jakoś tak. A bez w/w to raczej modeling pozostaje
Napisano 10 Kwiecień 200718 l Autor mudboxa mam, nie specjalnie umiem go obsługiwać,a i tak w mudboxie taich wąsów/ognia nie zrobi sie w max 2k poly, ręczny modeling w maxie mi za nic nie wychodzi, a jak pisałem od dwóch dni sę z tymi wąsami męcze, narazie mam za mało doświadczenia do takiego modelu :/ , a potrzebuję to do pewnego projektu...
Napisano 11 Kwiecień 200718 l splajny.. poszukaj jakiegos tuta jak sie robi line skrecana albo cos, a potme wygiac to bendem i odksztalcic fboxem + lekki noise.. 30min roboty;)
Napisano 11 Kwiecień 200718 l Autor w tym problem że ręcznie mi nie wychodzi tak jak ma :( jak widać na arcie ma to być kamienny ogień/wąsy a jak robię to wychodzi mi bardziej jak osrane wąsy :lol2:
Napisano 11 Kwiecień 200718 l Autor jaki kamienny ogień/wąsy?!?!?! to są kamienne wąsy i ogień jak zwał tak zwał :) nazwa nie jest ważna, ważne jest wymodelowanie...
Napisano 11 Kwiecień 200718 l Ale do czego to ma być - rendering, real time? Wszystko zależy do czego chcesz tego użyć. I nie zawsze trzeba modelować wszystko co się nawinie. Teksturami też da się sporo zrobić.
Napisano 11 Kwiecień 200718 l Autor do gry, z przed kilku lat, odpadaja shadery i bumpy tekstura, hmm nie potrafię :) model, uncle dał fajny sposób, nawet zaczyna wychodzić ale to jeszcze nie to jak pisałem max 2k poly same wąsy/ogień tylko niestety do takich modeli nie mam jeszcze tyle doświadczenia, jak sie za to zabierałem to myślałem że pójdzie bez problemu, wszystko szło ok, lecz doszło do nieszczęsnych wąsów :/
Napisano 12 Kwiecień 200718 l Spróbuj najpierw ze zwykłego cylindra. Potem niektóre poligony bevelem i w dół (kłaczki wąsów). A na sam koniec wygnij to...
Napisano 12 Kwiecień 200718 l Autor Spróbuj najpierw ze zwykłego cylindra. Potem niektóre poligony bevelem i w dół (kłaczki wąsów). A na sam koniec wygnij to... spróbowałem belvelem , oczywiscie wyglądało strasznie kwadratowo więc dałem w turbosmothu taką opcję że zaokragla bez dodawania poly potem dałem noise do tego, i później jak pisał uncle fboxem wykrzywić i wyszło mi niestety cos takiego(sam kształt modelu na próbę) http://img440.imageshack.us/img440/3136/testwa0.jpg z msmothem wygląda to troche lepiuej lecz i tak mogiła ale i tak za duzy wzrost poly i tak to nie miało prawa chociażby przypominać wąsów z tego arta co dawałem http://www.warhammeronline.com/english/media/conceptArt/full/112006_cart_14.jpg
Napisano 12 Kwiecień 200718 l Naprawdę nie widzę problemu w wymodelowaniu takich wąsów, i to w granicach 1000 trisów na obie strony.
Napisano 12 Kwiecień 200718 l zdunek: szukasz jakis dziwnych sposobów, a to trzeba siąść, zapoznac sie z narzedziami i mozliwosciami jakie daje editable poly i wymodelować. I odkad turbosmooth nie dodaje poly? chyba tylko przy iterations=0
Napisano 12 Kwiecień 200718 l Autor turbosmoth z zaznaczonym isoline display z iterations na 1 "relaxuje" model po convert to edit poly nie ma zwiększenia sie poligonów w porównaniu do modelu z przez tsmotha...
Napisano 12 Kwiecień 200718 l Autor em... ja nie widze w Turbosmooth żadnego relaxowania sie :) po coś dałem "relaxowanie" w "" po zaznaczeniu isoline display poprostu model przestaje być kwadratowy i nie dodają się poligony, jeśli nikt mi nie wierzy to mogę porobić screeny, lub nawet lepiej nagrać filmik w którym dokładnie omówię :D
Napisano 12 Kwiecień 200718 l Relax nie dodaje poly, bo polega na wygładzaniu kątow pomiedzy poligonami poprzez przesuwanie vertexów i usrednianie ich połozenia.
Napisano 12 Kwiecień 200718 l nie chce cie szokowac, ale isoline display powoduje tylko ze siatka jest wyswietlana jak bez wygladzonego modelu, poligony są dodawane :) Edit: po coś dałem "relaxowanie" w "" pisalem to moje o relaxowaniu do Mastera, nie mialem wtedy jeszcze wyswietlonego twojego postu
Napisano 12 Kwiecień 200718 l Autor a dobra ;) ale jak przy isoline display weźmie się convert to edit poly nie zwiększa sie liczba poligonów, jak cos mam maxa 8
Napisano 12 Kwiecień 200718 l isoline display to tylko metoda wyświetlania i nie ma nic wspólnego z tym co się dzieje z modelem i jego gęstością. Jak przy ilerations 1 dasz convert to editable poly i nie zwiększa Ci liczby poly to masz zwalony software ;). A tak na poważnie, to w sumie trochę się dziwie że tłumaczysz "wujkom" jak max działa, bo w sumie troszke o nim wiemy. A o zagęszczaniu niejeden tutaj mógłby książke napisać. Wracając do tematu - takie wąsy w prosty sposób można modelować z plane'a. Zrób sobie takiego jegomościa, podziel na kilka segmentów, poprzesuwaj vertexy tak żeby na powierzchni utworzyły się linie wąsów. Wybieraj po kolei poszczególne facey tworzące "fale" i extruduj je. Potem ewentualny meshsmooth i dodanie szumów. Następnie dopasowanie do twarzy bendem i taperem. I tyle. Proste jak sikanie.
Napisano 12 Kwiecień 200718 l Autor isoline display to tylko metoda wyświetlania i nie ma nic wspólnego z tym co się dzieje z modelem i jego gęstością. Jak przy ilerations 1 dasz convert to editable poly i nie zwiększa Ci liczby poly to masz zwalony software ;). A tak na poważnie, to w sumie trochę się dziwie że tłumaczysz "wujkom" jak max działa, bo w sumie troszke o nim wiemy. A o zagęszczaniu niejeden tutaj mógłby książke napisać. no to mam zwalony soft :), chodź nie powinien byc zwalony gdyż mam wersję triala ( ;) ) z strony autodesku i rozumiem że wiecie więcej odemnie, chyba normalne ;) gdyby było inaczej nie pytał bym się o pomoc, lecz jak pisałem mogę nawet nagrać filmik jak to u mnie jest z TS i isolate display(i chyba to zrobię lecz jutro :) ) Wracając do tematu - takie wąsy w prosty sposób można modelować z plane'a. Zrób sobie takiego jegomościa, podziel na kilka segmentów, poprzesuwaj vertexy tak żeby na powierzchni utworzyły się linie wąsów. Wybieraj po kolei poszczególne facey tworzące "fale" i extruduj je. Potem ewentualny meshsmooth i dodanie szumów. Następnie dopasowanie do twarzy bendem i taperem. I tyle. Proste jak sikanie. meshsmooth odpada w tym modelu już dogadałem sie z Shogun 3D który pomoże mi zrobic te wąsy, jak zobaczę siatkę to pewnie skumam się jak to miało być zrobione :D
Napisano 12 Kwiecień 200718 l Zgodnie z obietnicą: takie wąsy na szybko, nieco poniżej 1000 trisów...
Napisano 12 Kwiecień 200718 l Autor jak już pisałem na gg model fajny, ciekawy, lecz kłuci się z moją wizją tych wąsów które(jak widać na arcie) maja być także ogniem
Napisano 14 Kwiecień 200718 l Autor sam wymodelowałem wasy :D troche przekroczyłem ilość poly, chciałem 2k ale wyszło 3k http://img183.imageshack.us/img183/9079/wasynl7.jpg dziękuję wszystkim za pomoc ;)