Gość Łuaksz Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 Witam wszystkich zamieszczam ten post z powodu braku wiedzy a mianowicie chciałbym się dowiedzieć od czego mam zacząć prace z programem 3sd max. Prosze o jakieś porady dotyczące początkujących, ale możecie też dać informacje co do dalszych działań w przyszłości z tym programem dziękuję. Pozdrawiam: Łukasz
Matti Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 najlepiej zapoznaj sie z interface`m wpierw. Uzyj klawiasza F1. no i przerob jakies tutki z max3d.pl za jakis rok bedziesz juz cos umial ;) pozdrawiam
tadzio Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 Srednio co tydzien pojawia sie taki post. A odpowiedzi sa wciaz takie same;) Tutoriale, ksiazki, F1;) Naucz sie najpierw oslugiwac maxa, poznaj interfejs, do czego sluza poszczegolne "guziczki" i co czym sie je;) Pozdrawiam serdecznie;) tadzio edit; matti byles pierwszy;) czemu za rok?? jak chlopak jest bystry i ma talent, to moze mu to szybciej pojdzie;) ostatnio co raz czesciej pojawiaja sie prace pt "moja pierwsza" i sa calkiem cacy ;) pozdr
hcpiter Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 Oj to pytanie to dręczy to forum chyba od jego powstania xD uzyj funkcji szukaj na drugi raz bo temat sie co chwile powtarza a odpowiedzi są rozne mysle ze tutki i F1 najepiej na początku sie przydadzą. [+] heheh tadzio byles szybszy xD
Matti Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 tadzio-no to joke byl of course;) a te niby "pierwsze prace" nie zawsze sa calkiem pierwsze ;)
Matis47 Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 Już nie chce zakładać nowego tematu więc może tutaj się dowiem :p Chodzi mianowicie o to jak zacząć z 3dmax od której wersji dla początkującego ? Czy 6 będzie dobra ? Wiem że już jest 9 ale niechciałbym się rzucać na szeroką wodę gdy nawet podstaw nie mam opanowanych ? Wy od której zaczynaliście ? I skąd je ściągnąc wiem że na początku trial, a jak się skończy ? Ceny orginałów są kosmiczne są jakieś "niekomercyjne" ? Napiszcie mi z która wersją zacząć ten romans bo chciałbym żeby trwał jak najdłużej dla obu stron (trial) później może weźmiemy ślub (kupie orginał)
Matti Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 nie ma roznicy od ktorej wersji zaczniesz. Bo wszystkie sa praktycznie takie same(interface sie nie zmienil wogole). Triala i tak juz nie sciagniesz zadnej wczesniejszej wersji procz max`a 9(http://www.discreet.com). No max niestety do najtanszych nie nalezy. Zawsze mozesz zainteresowac sie blenderem. jest darmowy i jest bardzo zblizony w mozliwosciach do maxa. W niektorych nawet go przerasta (jak to mawiaja jego zagorzali uzytkownicy;)) pozdrawiam
Matis47 Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 Wy macie (którzy korzystacie) komercyjne wersje ? Z ciekawość spytam ile kosztuje najtańsza wersja maxa ?
tweety Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 20tys złotych za pełną wersję i chyba z 1000zł za wersję studencką. co do aktualnych cen mogę się mylić.
Gość Fifek Napisano 2 Maj 2007 Napisano 2 Maj 2007 Nie chce robic nowego tematu, w ogole nie mam pojecia jak zrobic jakis objekt(tzn.sam obiekt umiem zrobic) gdy mu dam teksture wychodzi ona taka rozmazana.Co to jest ten modeling(kojarzy sie z wykonczeniem)?:D zblizam sie do puenty: znacie jakas ksiazke ktora uczyla by "od zera do kodera" ?:)
piotrek Napisano 2 Maj 2007 Napisano 2 Maj 2007 Ad książki - manual dołączony do programu. Ad tekstury - używaj w miarę dużych obrazków i zmapuj obiekt.
hkropinski Napisano 2 Maj 2007 Napisano 2 Maj 2007 to i ja się zapytam tutaj;) tweety -> jeżeli ja się uczę, jestem na etapie gimnazjum, od przyszlego roku liceum, jestem objęty pojęciem "student"? czy mogę się ubiegać o tą tanszą wersje? pozdrawiam i dzieki za odpowiedz
tweety Napisano 2 Maj 2007 Napisano 2 Maj 2007 możesz. nazwijmy o po prostu "licencja edukacyjna". może to kupić każdy ale nie może na tym w żadnym razie zarabiać. po prostu dostajesz maxa doc elów niekomercyjnych. Pozdrawiam
pecet Napisano 2 Maj 2007 Napisano 2 Maj 2007 1. no zmapuj, na co czekasz :D a ta wersja do edukacji jest jakoś ograniczona?
chudy Napisano 3 Maj 2007 Napisano 3 Maj 2007 program jako taki jest to pełna wersja, jedyne ograniczenia dotyczą licencji, która kategorycznie zabrania wykorzystywania tej kopii do celów zarobkowych. a z tym czy trzeba być studentem czy nie to mi sie wydaje, że jednak trzeba "Aby móc nabyć taką wersję oprogramowania należy przed złożeniem zamówienia: przesłać kopię ważnej legitymacji studenckiej, przesłać oświadczenie o tym, że soft nie będzie wykorzystywany do celów komercyjnych przesłać zaświadczenie z uczelni o wpisaniu na listę studentów w danym roku akademickim. Przesłać 100% przedpłaty na nasze konto." takie coś kiedyś dostałem od dystrybutora edit: wersja studencka 3d studio 9 kosztuje 100 ojro
tadzio Napisano 3 Maj 2007 Napisano 3 Maj 2007 przerabane z tymi cenami... [a tak baj de łej, to chudy nie masz zadnego kontaktu w folio;) widze ze wszystkim nie chce sie robic wypas stronek i laduja do simpleviewera;)] pozdr
pecet Napisano 3 Maj 2007 Napisano 3 Maj 2007 to ja dodam jeszcze jedno BTW tematu ;) też zauważyliście że gdy nadchodzą jakieś swięta, czy inna przerwa w nauce, to jak grzyby po deszczu pojawiają się niedzielni 3d maksowcy, byłem dostępny na gg od poniedziałku i kilka razy dzinnie ktoś nieznajomy zagadywał z pytaniami mniej więcej "co to 3d, od czego zacząć"
Rekomendowane odpowiedzi