Napisano 24 Kwiecień 200717 l Witam wszystkich zamieszczam ten post z powodu braku wiedzy a mianowicie chciałbym się dowiedzieć od czego mam zacząć prace z programem 3sd max. Prosze o jakieś porady dotyczące początkujących, ale możecie też dać informacje co do dalszych działań w przyszłości z tym programem dziękuję. Pozdrawiam: Łukasz
Napisano 24 Kwiecień 200717 l najlepiej zapoznaj sie z interface`m wpierw. Uzyj klawiasza F1. no i przerob jakies tutki z max3d.pl za jakis rok bedziesz juz cos umial ;) pozdrawiam
Napisano 24 Kwiecień 200717 l Srednio co tydzien pojawia sie taki post. A odpowiedzi sa wciaz takie same;) Tutoriale, ksiazki, F1;) Naucz sie najpierw oslugiwac maxa, poznaj interfejs, do czego sluza poszczegolne "guziczki" i co czym sie je;) Pozdrawiam serdecznie;) tadzio edit; matti byles pierwszy;) czemu za rok?? jak chlopak jest bystry i ma talent, to moze mu to szybciej pojdzie;) ostatnio co raz czesciej pojawiaja sie prace pt "moja pierwsza" i sa calkiem cacy ;) pozdr
Napisano 24 Kwiecień 200717 l Oj to pytanie to dręczy to forum chyba od jego powstania xD uzyj funkcji szukaj na drugi raz bo temat sie co chwile powtarza a odpowiedzi są rozne mysle ze tutki i F1 najepiej na początku sie przydadzą. [+] heheh tadzio byles szybszy xD
Napisano 24 Kwiecień 200717 l tadzio-no to joke byl of course;) a te niby "pierwsze prace" nie zawsze sa calkiem pierwsze ;)
Napisano 25 Kwiecień 200717 l Już nie chce zakładać nowego tematu więc może tutaj się dowiem :p Chodzi mianowicie o to jak zacząć z 3dmax od której wersji dla początkującego ? Czy 6 będzie dobra ? Wiem że już jest 9 ale niechciałbym się rzucać na szeroką wodę gdy nawet podstaw nie mam opanowanych ? Wy od której zaczynaliście ? I skąd je ściągnąc wiem że na początku trial, a jak się skończy ? Ceny orginałów są kosmiczne są jakieś "niekomercyjne" ? Napiszcie mi z która wersją zacząć ten romans bo chciałbym żeby trwał jak najdłużej dla obu stron (trial) później może weźmiemy ślub (kupie orginał)
Napisano 25 Kwiecień 200717 l nie ma roznicy od ktorej wersji zaczniesz. Bo wszystkie sa praktycznie takie same(interface sie nie zmienil wogole). Triala i tak juz nie sciagniesz zadnej wczesniejszej wersji procz max`a 9(http://www.discreet.com). No max niestety do najtanszych nie nalezy. Zawsze mozesz zainteresowac sie blenderem. jest darmowy i jest bardzo zblizony w mozliwosciach do maxa. W niektorych nawet go przerasta (jak to mawiaja jego zagorzali uzytkownicy;)) pozdrawiam
Napisano 25 Kwiecień 200717 l Wy macie (którzy korzystacie) komercyjne wersje ? Z ciekawość spytam ile kosztuje najtańsza wersja maxa ?
Napisano 25 Kwiecień 200717 l 20tys złotych za pełną wersję i chyba z 1000zł za wersję studencką. co do aktualnych cen mogę się mylić.
Napisano 2 Maj 200717 l Nie chce robic nowego tematu, w ogole nie mam pojecia jak zrobic jakis objekt(tzn.sam obiekt umiem zrobic) gdy mu dam teksture wychodzi ona taka rozmazana.Co to jest ten modeling(kojarzy sie z wykonczeniem)?:D zblizam sie do puenty: znacie jakas ksiazke ktora uczyla by "od zera do kodera" ?:)
Napisano 2 Maj 200717 l Ad książki - manual dołączony do programu. Ad tekstury - używaj w miarę dużych obrazków i zmapuj obiekt.
Napisano 2 Maj 200717 l to i ja się zapytam tutaj;) tweety -> jeżeli ja się uczę, jestem na etapie gimnazjum, od przyszlego roku liceum, jestem objęty pojęciem "student"? czy mogę się ubiegać o tą tanszą wersje? pozdrawiam i dzieki za odpowiedz
Napisano 2 Maj 200717 l możesz. nazwijmy o po prostu "licencja edukacyjna". może to kupić każdy ale nie może na tym w żadnym razie zarabiać. po prostu dostajesz maxa doc elów niekomercyjnych. Pozdrawiam
Napisano 2 Maj 200717 l 1. no zmapuj, na co czekasz :D a ta wersja do edukacji jest jakoś ograniczona?
Napisano 3 Maj 200717 l program jako taki jest to pełna wersja, jedyne ograniczenia dotyczą licencji, która kategorycznie zabrania wykorzystywania tej kopii do celów zarobkowych. a z tym czy trzeba być studentem czy nie to mi sie wydaje, że jednak trzeba "Aby móc nabyć taką wersję oprogramowania należy przed złożeniem zamówienia: przesłać kopię ważnej legitymacji studenckiej, przesłać oświadczenie o tym, że soft nie będzie wykorzystywany do celów komercyjnych przesłać zaświadczenie z uczelni o wpisaniu na listę studentów w danym roku akademickim. Przesłać 100% przedpłaty na nasze konto." takie coś kiedyś dostałem od dystrybutora edit: wersja studencka 3d studio 9 kosztuje 100 ojro
Napisano 3 Maj 200717 l przerabane z tymi cenami... [a tak baj de łej, to chudy nie masz zadnego kontaktu w folio;) widze ze wszystkim nie chce sie robic wypas stronek i laduja do simpleviewera;)] pozdr
Napisano 3 Maj 200717 l to ja dodam jeszcze jedno BTW tematu ;) też zauważyliście że gdy nadchodzą jakieś swięta, czy inna przerwa w nauce, to jak grzyby po deszczu pojawiają się niedzielni 3d maksowcy, byłem dostępny na gg od poniedziałku i kilka razy dzinnie ktoś nieznajomy zagadywał z pytaniami mniej więcej "co to 3d, od czego zacząć"