Norbert Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 W moim ostatnim watku poruszylem sprawe wycinania okien w scianach booleanem. Dowiedzialem sie jednak ze nie jest to najlepsza metoda. Skoro tak to moze podrzucicie jakies ciekawe pomysly... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadzio Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 Wiesz Touch Ci powiedzial ze nie boolean, bo generalnie bolek psuje siatke, tzn wpierdziela Ci vertexy tam gdzie ich nie powinno byc, burzy cala strukrure siatki itp (choc przy dziurach w scianach nie ma to moze takiego znaczenia). ProBoolean juz mniej ale czasem mozna go uzyc a czasem sie nie da. Inna metoda to recznie cut'owac siatke wedle potrzeb. Ale boolean wcale nie jest taki beznadziejny, czesto sie nie nim posluguje i fakt faktem czasem nie daje rady, ale czasem sie przydaje. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 Hehe, widzę, że natchnąłem do założenia nowego wątku;) Tak jak tadzio mówi, to nie jest tak, że boolean jest jakąś pomyłką programistycznej ewolucji i że za wszelką cenę trzeba go unikać, choć osobiście staram się jak mogę;) W Twoim przypadku chodziło mi o ten konkretny przykład, gdzie tą dziurę na okno można zrobić raczej w przyjemniejszy sposób, oswajając się przy tym z podstawami polymodelingu - tutaj zachęcam, żebyś się tym jak najbardziej zainteresował, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, bo bez tego ani rusz;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 wycinac okna mozna na kilka sposobów ale np zaznaczasz 2 poly przeciwległe pozniej inset i bridge :) ładnie wygląda i nie ma budów zadnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 Boolean nie jest taki zły :) Wymaga tylko odpowiedniego przygotowania siatki (zwłaszcza w skomplikowanych modelach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 30 Kwiecień 2007 Share Napisano 30 Kwiecień 2007 Eee, boolean w standardzie prawie nigdy nie działa jak należy. Co tu gadać o przygotowaniu siatki jeśli on nie potrafi wyciąć poprawnie kwadratu na pojedyńczym poly... ProBoolean polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadzio Napisano 30 Kwiecień 2007 Share Napisano 30 Kwiecień 2007 nie jest taki zly, owszem Pro jest lepsiejszy, ale ogolnie bolek sie przydaje. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grychu Napisano 30 Sierpień 2007 Share Napisano 30 Sierpień 2007 Witam a może wiecie skąd ten plugin ProBoolean;)) zciągnąć. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwq Napisano 30 Sierpień 2007 Share Napisano 30 Sierpień 2007 ProBoolean jest standardowo Maxie 9. W 8 nie jestem pewien czy był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Notre Napisano 30 Sierpień 2007 Share Napisano 30 Sierpień 2007 ja tam booleanem też się jak najrzadziej posługuję ;) w sumie to chyba dotychczas użyłem go tylko raz :P zawsze używam Cuta :) w tedy czuję pełną kontrolę nad siatką :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi