Napisano 28 Kwiecień 200717 l W moim ostatnim watku poruszylem sprawe wycinania okien w scianach booleanem. Dowiedzialem sie jednak ze nie jest to najlepsza metoda. Skoro tak to moze podrzucicie jakies ciekawe pomysly...
Napisano 28 Kwiecień 200717 l Wiesz Touch Ci powiedzial ze nie boolean, bo generalnie bolek psuje siatke, tzn wpierdziela Ci vertexy tam gdzie ich nie powinno byc, burzy cala strukrure siatki itp (choc przy dziurach w scianach nie ma to moze takiego znaczenia). ProBoolean juz mniej ale czasem mozna go uzyc a czasem sie nie da. Inna metoda to recznie cut'owac siatke wedle potrzeb. Ale boolean wcale nie jest taki beznadziejny, czesto sie nie nim posluguje i fakt faktem czasem nie daje rady, ale czasem sie przydaje. pozdr.
Napisano 28 Kwiecień 200717 l Hehe, widzę, że natchnąłem do założenia nowego wątku;) Tak jak tadzio mówi, to nie jest tak, że boolean jest jakąś pomyłką programistycznej ewolucji i że za wszelką cenę trzeba go unikać, choć osobiście staram się jak mogę;) W Twoim przypadku chodziło mi o ten konkretny przykład, gdzie tą dziurę na okno można zrobić raczej w przyjemniejszy sposób, oswajając się przy tym z podstawami polymodelingu - tutaj zachęcam, żebyś się tym jak najbardziej zainteresował, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, bo bez tego ani rusz;) Pozdrawiam
Napisano 28 Kwiecień 200717 l wycinac okna mozna na kilka sposobów ale np zaznaczasz 2 poly przeciwległe pozniej inset i bridge :) ładnie wygląda i nie ma budów zadnych.
Napisano 28 Kwiecień 200717 l Boolean nie jest taki zły :) Wymaga tylko odpowiedniego przygotowania siatki (zwłaszcza w skomplikowanych modelach).
Napisano 30 Kwiecień 200717 l Eee, boolean w standardzie prawie nigdy nie działa jak należy. Co tu gadać o przygotowaniu siatki jeśli on nie potrafi wyciąć poprawnie kwadratu na pojedyńczym poly... ProBoolean polecam.
Napisano 30 Kwiecień 200717 l nie jest taki zly, owszem Pro jest lepsiejszy, ale ogolnie bolek sie przydaje. pozdr
Napisano 30 Sierpień 200717 l ja tam booleanem też się jak najrzadziej posługuję ;) w sumie to chyba dotychczas użyłem go tylko raz :P zawsze używam Cuta :) w tedy czuję pełną kontrolę nad siatką :)