Miłosz3ds Napisano 4 Maj 2007 Napisano 4 Maj 2007 Czy jest jakiś sposób, żeby zanimować światło? W tym sensie, że np. w 10 klatce zapala się, w 50 gaśnie i w 85 znowu się zapala?
piotrek Napisano 4 Maj 2007 Napisano 4 Maj 2007 Jeśli nie masz lub nie możesz animować parametru on/off (może się różnie nazywać w różnych softach) aminuj parametr mulipier czy inny odpowiedzialny za intensywność - gdy światło ma być wyłączone, ustaw intensywność na 0.
Miłosz3ds Napisano 4 Maj 2007 Autor Napisano 4 Maj 2007 Jeśli nie masz lub nie możesz animować parametru on/off (może się różnie nazywać w różnych softach) aminuj parametr mulipier czy inny odpowiedzialny za intensywność - gdy światło ma być wyłączone, ustaw intensywność na 0. Dokładnie chodzi mi o maxa 8. Nie mogę właśnie animować tego parametru a przy animowaniu multiplier'a towarzyszy taki efekt wygaszania. A mi chodzi nie o stopniowe wyłączanie, tylko o natychmiastowe. thx za szybką odpowiedź.
piotrek Napisano 4 Maj 2007 Napisano 4 Maj 2007 W Curve Editorze możesz określić sposoby interpolacji pomiędzy wartościami tego parametru. Możesz też zrobić tak bardzo nieelegancko: np. by właczyć w 10 klatce światło, wstaw klucz w klatce dziewiątej z wartością 0, a w dziesiątej np. 1 (jako włączone światło).
patry Napisano 4 Maj 2007 Napisano 4 Maj 2007 W klatce x robisz klucz animacyjny (czy jak tam się to zwie :)) z multiplerem światła y i potem w kluczu x+1 zmieniasz y na 0. I pamiętaj, że auto key musi być cały czas włączony! :) EDIT eh, piotrek wyprzedziłeś mnie :D
streaker Napisano 4 Maj 2007 Napisano 4 Maj 2007 1, Robisz klatki zara obok siebie, tj. Frame 9 - mult. 0 Frame 10 - mult 1 Frame 44 - mult1 frame 45 - mult 0 itd itd... Albo wchodzisz do curve editora i ustawiasz klucze na step, dokładnie nazywa się to "Set tangens to Step" ...:::EDIT:::... Kurcze panowie, szybcy jesteście ;P
Miłosz3ds Napisano 4 Maj 2007 Autor Napisano 4 Maj 2007 Tak, o to właśnie mi chodziło... dzięki bardzo panowie:]
Rekomendowane odpowiedzi