Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy jest jakiś sposób, żeby zanimować światło? W tym sensie, że np. w 10 klatce zapala się, w 50 gaśnie i w 85 znowu się zapala?

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 960
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli nie masz lub nie możesz animować parametru on/off (może się różnie nazywać w różnych softach) aminuj parametr mulipier czy inny odpowiedzialny za intensywność - gdy światło ma być wyłączone, ustaw intensywność na 0.

Napisano
  • Autor
Jeśli nie masz lub nie możesz animować parametru on/off (może się różnie nazywać w różnych softach) aminuj parametr mulipier czy inny odpowiedzialny za intensywność - gdy światło ma być wyłączone, ustaw intensywność na 0.

Dokładnie chodzi mi o maxa 8. Nie mogę właśnie animować tego parametru a przy animowaniu multiplier'a towarzyszy taki efekt wygaszania. A mi chodzi nie o stopniowe wyłączanie, tylko o natychmiastowe. thx za szybką odpowiedź.

Napisano

W Curve Editorze możesz określić sposoby interpolacji pomiędzy wartościami tego parametru. Możesz też zrobić tak bardzo nieelegancko: np. by właczyć w 10 klatce światło, wstaw klucz w klatce dziewiątej z wartością 0, a w dziesiątej np. 1 (jako włączone światło).

Napisano

W klatce x robisz klucz animacyjny (czy jak tam się to zwie :)) z multiplerem światła y i potem w kluczu x+1 zmieniasz y na 0. I pamiętaj, że auto key musi być cały czas włączony! :)

EDIT

eh, piotrek wyprzedziłeś mnie :D

Napisano

1, Robisz klatki zara obok siebie, tj.

Frame 9 - mult. 0

Frame 10 - mult 1

Frame 44 - mult1

frame 45 - mult 0

itd

itd...

Albo wchodzisz do curve editora i ustawiasz klucze na step, dokładnie nazywa się to "Set tangens to Step"

...:::EDIT:::...

Kurcze panowie, szybcy jesteście ;P