Ania Napisano 6 Maj 2007 Napisano 6 Maj 2007 Wiem że na tym forum to może trochę nie na miejscu, ale czy ktoś zna dobrą stronę z przepisami? Żeby było przejżyście, dużo tego, obrazki, i najlepiej kuchnia z różnych krajów. Na googlach oczywiście też szukam ale może przypadkiem ktoś zna jakąś stronę którą może polecić, bo teraz trochę w ciemno szukam.
MF Napisano 6 Maj 2007 Napisano 6 Maj 2007 Odkąd sam sobie gotuje pomaga mi w tym http://www.pychotka.pl/ . A wiec polecam :)...
Chalek Napisano 6 Maj 2007 Napisano 6 Maj 2007 Z zalozenia nie wchodze do wolnych dyskusji, bo uwazam, ze to bzdura taki dzial na forum o grafice, ale dla tego tematu zrobie wyjatek :). Ja tam nie lubie gotowac "z internetu", polecam ksiazki. Ksiazke latwiej i przyjemniej mozna poprzegladac szukajac przepisu, obrazki zwykle sa, latwiej gotowac, nie trzeba przepisu drukowac albo biegac do komputera. Jesli zamierzasz gotowac to taka inwestycja jest oplacalna, po paru latach pichcenia na polce masz tego coraz wiecej i ciagle tych ksiazek uzywasz. Generalnie polecam raczej ksiazki. A jesli chodzi o internet, to ja czesto wchode na dzial kulinarny gazeta.pl, maja sporo dobrych przepisow, roznie bywa ze zdjeciami. Uwazaj na "amatorskie" przepisy z internetu, ja raczej wole te pisane przez fachowcow, dlatego tez wole ksiazki, mniej przypadkowych ludzi je pisze. Trafiaja sie czasem w sieci takie przepisy typu ktos cos tam zmieszal, upichcil i wyszlo jadalne to wrzucil do sieci. Raz trafisz na cos dobrego, ale czesciej raczej niezbyt. Ryzykowna sprawa moim zdaniem, zwlaszcza jesli dopiero zaczynasz z gotowaniem, lepiej korzystac ze sprawdzonych przepisow.
Ania Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 MF - dzięki. Chalek - gotuję prawie codziennie odkąd mam 12 lat, tyle że zazwyczaj robię bez przepisu, a teraz bym chciała na pewną okazję zrobić coś szczególnego (jeszcze nie wiem co będzie), i w sumie szukam tylko pojedynczego przepisu na to coś, więc kupować książki się niebardzo opłaca, choć generalnie masz oczywiście rację (u mamy też czytam książki kucharskie)
Chalek Napisano 6 Maj 2007 Napisano 6 Maj 2007 Aaaaa, no to bardzo przepraszam, ze Cie potraktowalem jak poczatkujaca :). Mimo wszystko polecam inwestycje w ksiazke. Jesli mozna wiedziec, to czego konkretnie szukasz? Moze akurat mam cos w jakiejs ksiazce pasujacego, moglbym zeskanowac.
leander Napisano 6 Maj 2007 Napisano 6 Maj 2007 Ja nie jestem zbyt oryginalny, korzystam z popularnej ksiazki "Po prostu gotuj" Pascala i z tego co widze jest strona z przepisami z jego programu: http://www.gotowanie.pl/ Chetnie bym polecil cos konkretnego, ale widze, ze nie ma tu przepisow z ksiazki.
illy Napisano 7 Maj 2007 Napisano 7 Maj 2007 Jak mam gotowac cos wiecej niz wode na kawe badz nalesniki to wpisuje na co mam ochote w google i poszukuje sobie czegos co wydaje sie smaczne. Z reguly caly fun jest w gotowaniu i pozniejszym jedzeniu tego (mmmmmmmm albe [kwasna_mina_mode_on].
Tymek Napisano 7 Maj 2007 Napisano 7 Maj 2007 http://www.decare.com.pl/?cat=12 - "życie jest za krótkie żeby jeść nudne jedzenie" :)
Remedy Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Czasem zwyczajne z pozoru danie, przygotowane z bardzo dobrych jakościowo produktów, smakuje wyjątkowo. Polecam smażyć na oliwie, kupować możliwie najlepsze ziemniaki (te na rynku są przeważnie 128179281982293203 razy lepsze od tych marketowych), świeże przyprawy. Mięcho najlepiej z przydomowej hodowli, a warzywka z własnego ogródeczka z dala od cywilizacji.
Sebastian Ozga Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Ok, ale nie każdy hoduje świnki na balkonie :)
Sebastian Ozga Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Ciekawie to brzmi: ŻYWIEC z dostawą do domu :)
maciekG Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Polecam smażyć na oliwie oliwa to chyba najgorsza rzecz na jakiej mozna smazyc...nie truj dzieci :)
Sebastian Ozga Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 oliwa to chyba najgorsza rzecz na jakiej mozna smazyc...nie truj dzieci :) Castrol - olej przyjazny dla środowiska :)
Ania Napisano 23 Maj 2007 Autor Napisano 23 Maj 2007 dzięki za odpowiedzi (już coś znalazłam) świnek na balkonie nie mam, tylko szałwię w doniczce, mięso wolę kupować w postaci martwej.
Remedy Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Prosty przykład: kurczak z fermy po ugotowaniu ma bardzo ciemne kości (czasem aż czarnawe), wiejski kurczaczek,taki co to w ziemi sobie pogrzebie pazurkiem, ma jasne, zrowe kości. Zupełnie inny smak. Czasem warto pojechać gdzieś do cioci/babci/zaprzyjaźnionego rzeźnika po wsiowe mięcho. ;D
Reanimator Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Oliwa z oliwek jest trujaca? Zywieniowcy nas truja?!
Remedy Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 oliwa to chyba najgorsza rzecz na jakiej mozna smazyc...nie truj dzieci :) Powiedz to południowcom, którzy statystycznie żyją najdłużej w Europie.
Sebastian Ozga Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Czy to ważne? Chodzi o to, żeby było smaczne. Odżywiasz się zdrowo, liczysz kalorie itp., a może jutro wpadniesz pod Maybaha o. Rydzyka
kengi Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 co do zywca od babci... kurcze ostatnio co weekend u babci bywam i ostatnio ubili swiniaka... te szyneczki, kielbaski, pasztety, kaszaneczki... eeehh kiedy ta sobota znowu?! a kazdemu polecam, chocby nie wiem ile to mialo kosztowac i jakich wyrzeczen wymagalo: koniecznie sprobujcie swiezo uwedzonej szyneczki jeszcze cieplutkiej, eeeh sie rozmazylem.
Sebastian Ozga Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Teściowa mojej siostry prowadzi ekologiczne gospodarstwo, gdyby nie unosząca się w powietrzu woń pewnie zaglądałbym częściej :)
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się