Napisano 7 Maj 200717 l Hejka, wyjaśni mi ktospo krótce do czego są te opcje DOFa? http://img513.imageshack.us/img513/8922/dofnu0.jpg Thx za pomoc. :)
Napisano 7 Maj 200717 l http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/render_params_camera.htm Tu jest każda opcja opisana :)
Napisano 7 Maj 200717 l Autor A ty mnie nie obrażaj i czmeu wysylasz linki nie zwiazane z tematem? :|
Napisano 7 Maj 200717 l Opcje DOFa imituja ustawienia "naturalne". Poczytaj, moze cos stanie sie jasniejsze. Czymze Cie obrazilem? :>
Napisano 7 Maj 200717 l pussik aby czegos uzywac trzeba to zrozumiec najpierw, wiec studiuj z wikipedi :)
Napisano 7 Maj 200717 l A ty mnie nie obrażaj i czmeu wysylasz linki nie zwiazane z tematem? :|Nie ma co narzekać... tylko dziękować za to, że panowie są i tak bardzo wyrozumiali...
Napisano 7 Maj 200717 l Widzę że tak naprawdę to nikt Pussikowi nie pomógł, ja myślę że używanie DOF'a w v-ray'u jest bezsensowne, jak chcesz to napisz mi PM'a a ja Ci opisz jak zastosować DOF'a za pomocą samego maxa i Photoshopa albo za pomocą maxa i plug inu do Photoshopa, jest dużo możliwości :)
Napisano 7 Maj 200717 l FAlcom -> nie pomógł? Reanimator strzelił najbardziej na temat post w tym wątku. Odpowiedział na zadane pytanie. D'oh!
Napisano 7 Maj 200717 l eee, rozumując z ramienia fotografii to: Aperture - przysłona, chyba im mniejsza wartość tym mniejsza glębia ostrości (jeśli działa jak w realu i te liczby to f-stopy) Focal dist- to chyba wartość ogniskowej "obiektywu" Sides- mi się widzi jako ilość listków przysłony, im więcej tym ładniejszy bokeh rotation to chyba ich obrót:) anisotropy/subdiv wiadomo
Napisano 7 Maj 200717 l Leru - on raczej nie wyjaśnił opcji które tam są zawarte a w końcu o to chodziło...
Napisano 7 Maj 200717 l Intuicja mi mowi, ze Pussik wie co to jest DOF i faktycznie nie o jego definicje pytala :)
Napisano 7 Maj 200717 l Pussik to facet ;> nie zabijaj nadziei !! powracajacej na to forum z panna P. zeby nie bylo ze nie pomagam przeciez w dofie masz 6 opcji jakies 4 min zajelo by ci opanowanie co do czego sluzyc pozdrawiam
Napisano 7 Maj 200717 l No Maverick ma rację, czasami warto zbudować prostą scenę i na własną rękę przetestować opcje które są dla nas zagadką, lecz z drugiej strony to jak na te całe forum nikt tak na prawdę nie umiał wytłumaczyć paru opcji z DOF'em od V-Raya to właśnie mnie zadziwia. Osobiście używam Dof Generator Pro więc się nie cackam z renderowaniem 9283790274 razy tego samego obrazka by uzyskać pożądany DOF w v-ray'u :P No i tak btw, to Pussyik To Kobieta Czy Mężczyzna? I Nick i Avatar taki mylący dość :) może Ania z naszego forum nie jest sama :D
Napisano 8 Maj 200717 l hehe :) Ciekawe czy sie w ogóle dowiemy czy któryś z nas pomógł, bo jak widzę to Pani/Pana Pussik nie ma :)