Damienza Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Mam taki mały problem, otóż na wymodelowane w poly ubranie nakladam "cloth obiect", a na model postaci "collision object". Kiedy biorę "start simulation" to ubranie zaczyna rozciągać się na wszystkie boki, nie opada na postać. Powiedzcie mi co robie źle, może zadaje jakieś głupie pytanie ale ja w clothe jestem zielony :D
Damienza Napisano 11 Maj 2007 Autor Napisano 11 Maj 2007 doszedłem do tego, że to wina modelu, bo jak zakładam ubranie na cube polygon to wszystko działa, może teraz ktoś będzie wiedział co jest źle w tym modelu bo jak dotąd nikt nie odpowiedział :mad:
Destroyer Napisano 11 Maj 2007 Napisano 11 Maj 2007 pokaż screeny to stary cloth czy nCloth sprawdź kierunki normalnych w modelu(powinny być na zewnątrz :P)
piotrek Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 Zaznacz obiekt i z menu wybierz Display -> Polygons -> Face Normals.
Damienza Napisano 12 Maj 2007 Autor Napisano 12 Maj 2007 nadal nie działa ;/ tutaj daje screen http://img514.imageshack.us/img514/1176/68702339if4.jpg może teraz ktoś będzie wiedział o co biega
ca mel Napisano 13 Maj 2007 Napisano 13 Maj 2007 Przede wszystkim wazna jest skala solvera - jesli twoja postac ma np. 16cm to powinienes zmienic skale na ok. 10 - w rzeczywistosci ubranie szyte byloby i zachowywalo jak na 160-cio centymetrowym czlowieku. Dodatkowo sprawdz ustawienia w obiekcie kolizyjnym - jesli sa domyslne - offset i depth na 1 to byc moze ubranie jest za blisko (mniej niz 1cm) i maya glupieje. Ustaw obydwa te pola na male wartosci - np 0.1 albo 0.05. Jesli to nie pomoze to moze zmniejsz krok symulacji (time step) albo zwieksz ilosc sampli podczas klatki (frame samples). A w ogole w ktorej mai robisz te ubrania? Pozdr.
Damienza Napisano 14 Maj 2007 Autor Napisano 14 Maj 2007 Ok juz wszystko jest ok. Zmieniłem jak mówiłeś offset i depth na 0.1. Dzięki bardzo ;]
Rekomendowane odpowiedzi