Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Tak siŕ zastanawiam... W ko˝cu gry komputerowe i grafika komputerowa od samego pocz▒tku s▒ ze sob▒ nierozerwalnie z│▒czone. A gdybanie co by│o pierwsze przypomina kurz▒ filozofiŕ (dla niewtajemniczonych: Co by│o pierwsze: kura czy jajko?).

Przechodz▒c do sedna: Jaka wed│ug was gra ma najlepsz▒ grafikŕ w segmencie: real time i prerenderowane obrazy.

UmieÂci│em to pyta˝sko tutaj, bo jak wiadomo od zawsze lwia cz੠gier ma grafikŕ robion▒ w Maxie :D

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 4,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

rzuce dwie już nie najmłodsze gierki, ale obie graficznie (i nie tylko) oszołomiły mnie i moich znajomych:

AvP (jedynka)

Blade of Darkness

poza tym:

Morrowind i Neverwinternigts (chociarz tamtejszy engine - tpp nie pozwalał przyjrzeć się grafice zbyt dokładnie podczas gry, za to w edytorze widać było ją bardzo dobrze)

Napisano

Zgadzam sie z przedmowca i smiem twierdzic ze Blade Of Darkness jest jak do tej pory najladniejsza gra 3d...Ale cos w koncu musi sie skonczyc :) i jego miejsce zajmie pewnie DooM 3

Apropos BoDa... grafika to jescze nic ale na razie nie ma gry, ktora by w tak piekny (i szybki) sposob wykorzystywala Realistyczne Cienie...fakt, juz niedlugo (koniec Marca 2003 - jak twierdzi Amazon.com) DooM 3

Napisano
  • Autor

Mnie osobiÂcie zrobi│a du┐e wra┐enie grafika nowych gier Epica (Unreale). Naprawdŕ pokazuj▒ ┐e sporo mo┐na wydusiŠ z nowoczesnych PCetˇw. Ze starszych to za wzorcowy uwa┐am kunszt grup zwi▒zanych z Activision (ID Software, Raven), to co ci ludzie potrafi▒ uj▒Š na przestrzeni 512/512 po prostu powala. Dbanie o szczegˇ│y i klimat, co do klimatu to grafika w ju┐ nieco podstarza│ej Alicji naprawdŕ mi siŕ podoba│a.

Gomo:

Wszystko rozumiem, ale Morrowind?!? Przecie┐ jego grafika to absolutne niewypa│! Rozchodz▒ce siŕ zdjŕcia, rysunki (twarzy) przywodz▒ce na myÂl dzia│a rysowane na lekcjach polskiego (rosyjskiego) w podstawˇwce... Tragedia! Animacja modeli to arcydzie│o w dziedzinie inwalidztwa etc.

Napisano

W Morrowind by│ niesamowita woda

mimo ┐e widaŠ by│o powturzenia w odbiciu ale i tak │adnie to wygl▒da│o

przynajmnie tak mi sie zdaje

a mo┐ŕ sie myle ?

ale niewiem czy najleprza w konfrantacji z t▒ z UT 2003 pogramy zobaczymy

:)

Napisano

Nie gram w gry ale widzia│em jaka woda jest w unrealu 2003 i siŕ zakochalem w samej wodzie (jest super). Ale i tak nie bŕdŕ gra│.

Napisano

hmm najlepsza grafa jest w doomie 3 chociaz jeszcze go nie skonczyli...

a prerenderowana chiba w baldurze 2 i sudden strike

z nowosci to nic nie wiem poza doomem 3

Napisano

mnie wgiot│a grafika w Diablo ( jedynce) fakt ┐e by│a to zabawa bitmapami, ale kawa│ dobrejroboty. a z real time ??no coz oczywiÂie Tetris 3D

Napisano
  • Autor

Mi siŕ jeszcze ostatnio bardzo podoba│o low-poly w wykonaniu mistrzˇw z Blizzard Entertainment, grafika w Warcraft 3 stoi na naprawdŕ wysokim poziomie. Chocia┐by t│a dla menu w czasie rzeczywistym... Rybki p│ywaj▒ce w jeziorku, flagi, robaczki wspinaj▒ce siŕ na wystaj▒ce elementy, lataj▒ce ptaki, trzepi▒ce sobie piˇra ptaki (!), efekty cz▒steczkowe, intryguj▒ce oÂwietlenie. A tak poza tym to jeszcze wiŕksze wra┐enia powoduj▒ wstawki filmowe.

Napisano

To fakt ┐e blizzard ma zad┐ebist▒ graficzke, ale rendery nie robi▒ oni a Francuzi ale to nie jest a┐ tak istotne ;-)). Co do gierek 3D to mnie wgniata w fotel grafika w The Longest Journey a to doŠ stara gra, w nowych grach grafika nie robi na mnie ju┐ wra┐enia no poza DOOM 3, wczoraj gra│em w demo i jestem pod cholernie wielkim wra┐eniem tylko te wymagania ;((. Co najmniej Athlon 1600 XP + 512 ramu no i demko zerzar│o na dzie˝dobry ponad 1 GB wolnego miejsca na twardzielu, ale co tu du┐o gadaŠ ch│opaki powinni krŕciŠ horrory, s▒ zajebisci ;))

Napisano

Moim zdaniem zajebist▒ robotŕ odwalili kolesie z Epic Games. UT2003 ma Âwietn▒ grafŕ i chodzi nawet na takim z│omie jak mˇj (Celeron 633, 512RAM Gforce256). A jak wlaz│em do edytora plansz to kopara mi spad│a bo niektˇre mesh\'e by│y prawie tak dok│adne jak w Max\'e !!!

A co do doom\'a III to bojŕ siŕ ┐e bŕdzie ma│ zbyt du┐e wymagania sprzŕtowe. Kolesie z IDSoftware zawsze lubili katowaŠ sprzŕt. (Wiecie ze pierwotnie Q3 mia│ chodziŠ tylko na maszynkach dwuprocesorowych ? -jeden od grafy i przeliczania geometri, a drugi od bot\'ˇw i fizyki. Dobrze ┐e ten pomys│ zarzucili bo kto by dzisaj w to gra│...)

A tak wogˇle to siatki do UT2k3 by│y robione w G-Max\'e - m│odszym (i zubo┐onym) braciszku naszego kochanego 3DS Max\'a.....

Napisano
  • Autor

Jest ju┐ demo Dooma? Fajnie, lubiŕ sobie poogl▒daŠ co mo┐na wycisn▒Š z komputerˇw :). Na Kubusiu (imiŕ kompa do pracy) powinien dzia│aŠ dobrze.

A co do Blizzarda to nie mog▒ siŕ zdecydowaŠ jakie gry robiŠ... Odk▒d przeszed│ do nich John Cash z Id Software to zniszczy│a siŕ rˇwnowaga (wszed│ do opozycji Metzena?). Liczŕ ┐e tam siŕ w ko˝cu unormuje bo lubiŕ klimat rodem z g│owy Metzena (ostatnio mia│ pe│n▒ swobodŕ twˇrcz▒ chyba wspomnianym Diablo 1).

Napisano

jak dla mnie to grafika jest xtra w \"gta3: vice city\" niezale┐nie od tego w czym to robili...

Napisano

A dla mnie arcydzie│em w grafice gier jest Civilizacja III. Po prostu piŕkna. Szkoda, ┐e nie mam doŠ czasu na t▒ gierkŕ:)