Napisano 2 Czerwiec 200717 l jak wyexportować mapke displacement z Z3 do majki 8,5 przerobiłem już kilka tutków o tym ale do Z2 i starszych wersji mai, i nie działa żadna metoda :( próbowałem wszystkiego, przeróbki mapki w photoshopie lub hdrshopie, bezpośredni export, z ładnym mapowaniem lub AVTitles itd. ale zawsze wychodziły jakieś babolce chcę w to wyrenderować w mentalu, używałem "aproximation" Editora(czy jakoś tak ;)) i ciągle jest nie teges może ktoś napisać po kolei wszystkie kroki które trzeba zrobić aby działało, pewnie zapominam o jakiejś małej głupotce i wszystko się sypie :(
Napisano 2 Czerwiec 200717 l Hm, z tego co pamiętam, trzeba exportować displace jako 16-bitowy tiff, przynajmniej do maxa. Chłopie ile ja nerwów zjadłem na ten export displaca (w moim przypadku do maxa), w końcu zrezygnowałem:/ Na ZBC były dość obszerne wątki n/t exportu map displace do mayki, maxa i innych softów, a także ludzie dawali testy i ustawienia z renderingu displace na przykładzie takiej jakiejś małpy człekopodobnej oraz miecza... szukałeś tam?
Napisano 2 Czerwiec 200717 l Autor Chłopie ile ja nerwów zjadłem na ten export displaca no to nie jestem sam ;) dobre i to :D displaca exportowałem do tiff-a właśnie 16bit, później w photoshopie go otworzyłem odwróciłem wetrykalnie (wiem że w Z też się da ;)) zmieniłem mode z GrayScale na RGB i zapisałem jako tiff 16 bit czytałem tutki, oglądałem video i ... zauważyłem pewną prawidłowość jak zrobię kulę pogrzebię w niej wyexportuje to niby dziła, ale jak wziołem głowę z zbrusha to z nią już były problemy, gdy zaimportowałem głowę do majki była sporo mniejsza niż ta kulka i mapki disp katowały geometrie strasznie, jak ją przeskalowałem było już lepiej tj. głowa przypominała głowę a nie chaos chyba jestem na dobrej drodze żeby problem rozwiązać :) myśle że w Z użyje deformera size powiększe geometrie kilka razy (gdzieś czytałem że to pomaga wygenerować lepsze mapki) jeszcze tego nie sprawdziłem tzn. sprawdzałem ale raz główka w Z zmieniła się w krzaczek wertexów, edgów i polygonów ;) przy kolejnej próbie viewport Z się popsół a później program się wykrzaczył i odechciało mi się już dalej walczyć :) może jutro się uda używanie Zbrusha to jak budowanie bomby ale jaka satysfakcja jak coś się już uda :D
Napisano 2 Czerwiec 200717 l Mnie osobiscie pomogly videotutoriale Klicka. Przy okazji odkrylem Wings3D dzieki niemu i okazalo sie ze modelowanie moze byc wcale przyjemne. Czesci 11 i 12 dotycza odpowiednio wypalania normal map w Zbrushu2 i renderu z displacementem w 3ds maxie. Problem w tym, ze sa tam uzyte pluginy ktore sa co prawda darmowe jednak nie ukazaly sie jak dotad (maja byc "lada chwila" :D) dla Zbrusha3. Tym niemniej WARTO WARTO i jeszcze raz WARTO sobie obejrzec te tutki.
Napisano 4 Czerwiec 200717 l Ja mam problem z opcją Create NormalMap. W Z2 działa, w Z3 klikam i nic się nie dzieje. :/ Miał ktoś taką przypadłość? Przeszukałem net i wygląda na to, że z normal mapami jest na razie problem. Będzie trzeba poczekać na następną wersję.
Napisano 24 Czerwiec 200717 l Ta mapa pojawia się w Textures i tam wybierasz ją i robisz export (najlepiej jeszcze ją FlipV :)). Otwórz ją potem w Photoshopie z wyłączonym Color management i z Tifa Grayscale zrób Tifa RGB - zapisz go bez kompresji i powinno działać.