Kedzior Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Witam. Nie wiem czy to dobre miejsce na taki temat, więc bez złości prosze... Coś mi padło w XP-ku. Po uruchomieniu widze tylko i wyłącznie tapete, znikł pasek, ikony, wszystko, nie pojawia się nic po wciśnięciu klawisza "windows", działa tylko myszka. Tuż przed uruchomieniem pojawia się pulpit na ułamek sekundy ale to wszystko. Co dziwne kombinacja klawiszy ctrl+alt+del działa i pojawia się menadżer zadań , z którego mogę uruchomić dowolny proces, co właśnie zrobiłem, pisząc teraz posta z Firefoxa. Max działa, ps działa, gg działa, ogolnie działa, tylko pulpitu nie ma, nie działa też na pulpicie prawy klawisz, nic. Nawet w trybie awaryjnym jest to samo. Baaardzo prosze o pomoc bo goni mnie 1500 terminów a nie mam przy sobie płytki XP żeby to naprawić, bo pewni to by pomogło. Z góry wieeelkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 hmmm... spróbuj zamknąć i uruchomić ponownie z menadżera zadań proces explorer.exe (sic!) Chociaż wątpię, żeby to coś dało, prawdopodobnie będzie Cię czekał reinstall Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 12 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2007 chciałem właśnie to zrobić i widzę że nie mam go uruchomionego!!, więc uruchomiłem i pokazał się na ułamek sek pulpit i znikł razem z procesem explorer.exe w menedżerze ! cholera, teraz to już zgłupiałem EDIT: teraz to wogole jaja, proces explorer.exe pojawia sie na ok 2 sek po czym zamyka sie albo jakiś syf go zamyka i znika na ok 2 sek i tak mi miga pulpit!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 ctrl + alt + del > killnij explorer.exe > procesy > nowy proces > explorer.exe powinno chodzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 12 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2007 właśnie tak zrobiłem, ale zaraz po uruchomieniu zamyka się i znika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 a jak odpalasz płytke do napedu to idzie odpalic programik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 12 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2007 właśnie spróbowałem włożyć dwie płytki, jedna z z gazety, jedna z grą, obie powinny pójść z marszu autostartem ale naped czyta je, po czym cichnie i nic się nie pojawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 o to kicha bo bys mugł odpalic jakies gowienko do czyszczenia pc, a tryb awaryjny rusza ? bo jak nie to reinstalka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 wpisz w uruchom "msconfig" i powylaczaj wszystko co sie uruchamia z systemem niepotrezbnego! moze pomoze!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Dodatkowo jeśli działa Ci Internet Explorer uruchom sobie Scaner On-Line Panda AntivScan. Na http://dobreprogramy.pl/ po lewej stronie, gdzieś w połowie strony znajdziesz link do polskiej wersji. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 12 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2007 -system mam czysty ,skanowane i panda i avastem ktory mam zainstalowany, -msconfig nie pomogło- wyłączyłem wszystko co się dało, dalej to samo podejrzewam że coś "przez przypadek" musiało się skasować i pewnie naprawa z płytki instalacyjnej tylko pomoże ale cholera nie mam jej przy sobie i dół jak 150 bo akurat dziś się musiało to stać, ech Murphy...cie dopadne ;) jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to będę wdzięczny dzięki za pomoc pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Z tego co zauważyłem zaglądając 'w google'a', to nie jesteś sam z tym problemem;) Przekop kilka for internetowych, a nóż znajdziesz rozwiązanie. Tutaj jeden z pierwszych linków: http://www.pcformat.pl/forum/showthread.php?tid=32243 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 12 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2007 poczytałem, probowałem, sic! nic nie działa, na dodatek znalazłem swojego xp-ka ale jest zintegrowany z sp1 a ja mam doinstalowanego sp2 i wychodzi nie zgodnosc, wiec naprawa czy przywracanie systemu tez odpada i jest problem taki że czeka mnie reinstal... anyway...thanks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 reinstalka systemu (bez formatowania) to jakieś 45 minut siedzenia przed TV w czasie kiedy komputer mieli pliki więc na twoim miejscu zrobiłbym to od razu zamiast ślęczeć i szukać błędu ;) pewnie system.ini albo inne ustrojstwo nawaliło stąd te problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 12 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2007 instalka nawet szybciej ok 30 minut ale + instalka wszystkich programow + przywrocenie ustawien preferencyjnych np dla tlena, skypa, outloka, mozilli, maxa, szereg pluginow, łatek, poprawek itp i 1500 ustawień dają troche więcej zmarnowanego czasu ;), przełożyłem wszystko co ważne na "jutro" i jade z koksem dzieki raz jeszcze pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 jak reinstalujesz system nie instalujesz programów bo funkcja reinstall naprawia tylko błędy systemu reszty nie ruszając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 12 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2007 ah, racja źle przeczytałem, ale mniejsza bo instaluje na nowo bo wersja xp zainstalowana jest z sp2, a tą którą mam na płycie jest z sp1 i jakaś niezgodność wersji wychodzi i nie moge naprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 generalnie, sprawdz czy nie masz wlaczonych dwoch pulpitow (dual mode), i wszystko nie wyswietla sie na "drugim monitorze" ja raz tak mialem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 zamiast reinstalowac sprobuj sie dobic do punktu przywracania systemu C:\WINDOWS\system32\Restore\rstrui.exe odpal przywroc system z przed czasu kiedy Ci sie wykrzaczył mmkay ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 12 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2007 -dual mode jednak nie, sprawdziłem -hmm...teraz bede pamiętał żeby nie wyłączać przywracania systemu...eh :o dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 tak jak Illy to pachnie zabawą na dwa monitory - ja tak mam jak wpada AGmakonts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Kedzior, nie gadaj winxp zdaje sie czy wylaczysz czy nie robi punkty kontrolne ;) nie wiem nie wiem warto sprobowac :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 pamiętał żeby nie wyłączać przywracania systemu Przywracanie systemu to syf. Trzeba uważać, gdzie się paluszki wkłada i wszystko będzie dobrze :) Grzebałeś coś w systemie wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Piotrek dlaczego jesli mozna wiedziec ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Topek Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 zrob lepiej obraz partycji systemowej. na pozniej jak znalazl (jakby co) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 pare razy mialem taki probelm ;) pierwszy raz winny byl antivir gdyz usunal jakis plik ktory byl wazny (mial pewnie wirusa) i sie pulpit nie otwieral widzialem tylko tapete wtedy dalem przywracanie systemu i zadzialalo drugi raz mialem tak niedawno ale nie mam pojecia czemu tak sie stalo poprostu uruchomielm kompa i tak sie stalo wtedy jedynym ratunkiem byla reinstalka :) innej mozliwosci nie widze :) pioterek jak pisalem wczesniej przywrocilem kiedys system i wszystko dobrze dzialalo :) pozdro i powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Mi (chyba ze dwa razy) tak przywróciło system, że nie wstał... Dlatego traktuję to jako pożeracz zasobów. Jeśli jest awaria, a da się uruchomić system, to jest (zwykle można tak powiedzieć) sukces. Resztę, by wszystko działało sprawnie, wolę zrobic własnymi rączkami, a nie korzystać z udziwnień, które zagrażają systemowi i zgromadzonym danym. A gdy system nie startuje, pozostaje konsola odzyskiwania systemu. nielot007 - jeśli brakowało pliku, wystarczyło go skopiować z płyty instalacyjnej. Na tej płycie są chyba wszystkie potrzebne pliki, wystarczy je skopiować (oczywiście wszystko się dzieje w konsoli odzyskiwania systemu uruchamianej z płyty zamiast systemu). Ja kiedyś usunąłem plik services.exe z folderu system32 i w powyższy sposób wskrzesiłem mój system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kedzior Napisano 12 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2007 witam wszystkich po nowej instalacji....dzięki wszystkim za help :) download "ULTIMATE BOOT CD FOR WINDOWS" > zrobienie bootowalnej płytki razem Xp home sp1 który miałem na hdd > zrobienie z tego iso > z iso na cd > uruchomienie boot cd z tym xp > po uruchomieniu tej dziwnej wersji xp zespojonej z tym ultimate boot , z dysku uruchomiłem instalke xp > i jestem w domu teraz tylko jeszcze 10 h "dostosowywania systemu do własnych potrzeb i po sprawie he ;) nie pytajcie dlaczego taki chaos, tylko uwierzcie, inaczej nic nie działało a próbowałem wszystkiego:) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi