everyman Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Napisano 5 Sierpień 2007 Knysha: słuszna uwaga - popróbuję, może mi się uda zrobić coś takiego ...jak najlepiej uzyskać ten efekt? pędzelkiem od rozjaśniania i przyciemniania, czy inaczej? (znowu się myszką namacham) Siepacz: mi nikogo nie przypomina :P ale takie mieliśmy (ja i znajomi) pierwsze skojarzenie strzelając tą fotkę
Knysha Napisano 5 Sierpień 2007 Napisano 5 Sierpień 2007 Knysha: słuszna uwaga - popróbuję, może mi się uda zrobić coś takiego ...jak najlepiej uzyskać ten efekt? pędzelkiem od rozjaśniania i przyciemniania, czy inaczej? (znowu się myszką namacham) Jak chcesz. Moze byc Path Tool, pozniej uzupelnianie gradientem itp.
everyman Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Napisano 5 Sierpień 2007 Knysha: zapomniałem powiedzieć, że nie robię w PS tylko innym psuju ;) ...potraktowałem okolice 'klosza' pędzelkiem od rozjaśniania, trochę gumką po różnych warstwach i jakoś chyba wyszło ...na dany moment wygląda to tak: wip_02v2 light of mind nad czym jeszcze popracować?
Gość Raffaello Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 wip_02v2 i'm the light - jest rewelacyjnie! nic bym juz nie zmieniał bardzo ciekawe i oryginalne pomysły masz na fotki! skąd przychodzą do głowy? czy to coś spontanicznego, nie zaplanowanego w stylu (podczas spaceru, o fajny przedmiot leży na uboczu, włóż go na głowie kolego i zdejmij koszulkę pstryknę zdjęcie) czy raczej coś co juz dłużej planujesz i zbierasz materiały do studia? pozdrowionka
everyman Napisano 6 Sierpień 2007 Autor Napisano 6 Sierpień 2007 zazwyczaj (a raczej zawsze) coś spontanicznego ...a to muszelkę podniosę w ogórku ...trafię na miśka robiąc porządki w szafie i nagle coś przychodzi do głowy ...tutaj się ze znajomymi kręciliśmy po opuszczonym budynku (mieliśmy się spotkać i pogadać), kumpel zauważył osłonę od lampy przyłożył ją do twarzy i zaczął się wygłupiać udając hannibala... dodałem sznureczki od torby żeby nie trzeba było trzymać, wyciągnąłem blendę, dopracowałem pomysł i jakoś poleciało... zrobiłem ze 3-4 strzały i mnie namówili do pozowania, więc dodałem jeszcze drut kolczasty i się kręciło ...niestety potem dla mnie nikt już nie chciał fajnie zapozować :( ...taki backstage autorstwa znajomego ;) http://img252.imageshack.us/img252/3205/dsc0012wd8.jpg PS ma ktoś pomysł co zrobić, żeby wyglądało lepiej, że to on świeci? (wip_02v2)
wiggles Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 pozwolilem sobie troche przerobic to zdjecie- moim zdaniem tak jest ladniej ;p a to zdjecie powyzej czarno-biale syci ;]
everyman Napisano 7 Sierpień 2007 Autor Napisano 7 Sierpień 2007 ...już miałem nadzieję, że coś w 'light of mind' poprawiłeś, a ty backstage kupla podrasowałeś...
Drakula Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Ja bym sprobowal zniwelowac cienie na twarzy tak, jakby swiatlo padalo z prawej, lewej i od przodu. Skoro on swieci, to emituje swiatlo twarza, a co za tym idzie cienie raczej nie maja racji bytu :P Przy okazji mysle ze male promyczki wydostajace sie tu i owdzie spod metalowej ramki i rozswietlajace lekko reszte twarzy moglyby dac ciekawy efekt. Na pewno troche swiatala powinno sie wydostawac przy prawym oku modela - tam ramka nie dotyka przeciez skory i nie ma jak ograniczac swiatla. Cien na jego lewym policzku rzucany przez obramowke tez jakos wydaje sie pozbawiony sensu w sytuacji "swiecenia twarza". Biala plama w tle: nie lubie takich smieci w kadrze i lubie jak jest sterylnie, ale nie mam pewnosci czy usuwanie jej to dobry pomysl. Nie mam sily zeby to sprawdzic, wiec pozostawiam jako glosne myslenie po prostu :)
everyman Napisano 23 Sierpień 2007 Autor Napisano 23 Sierpień 2007 Drakula: dzięki za uwagi, w przypływie ochoty popracuję jeszcze nad tamtym kadrem wg wskazówek ...tymczasem znowu ślimaczek 27. _@.''__ nieco większa wersja http://www.obiektywni.pl/upload/realp/39/194110_348947.jpg
AGmakonts Napisano 23 Sierpień 2007 Napisano 23 Sierpień 2007 no bardzo łądnie wręcz super ale wymyśl w końcu sobie nowego niewolnika :D
everyman Napisano 23 Sierpień 2007 Autor Napisano 23 Sierpień 2007 niewolnika?... heh... niewolników :) bo rzadko kiedy ten sam ślimak występuje na kilku ujęciach :D ...fajnie, że się podoba ...chcecie zobaczyć całą serię od razu, czy podawać stopniowo fotki?
everyman Napisano 23 Sierpień 2007 Autor Napisano 23 Sierpień 2007 ok, już wrzucam 28. hollyshit! nieco większa wersja: http://www.obiektywni.pl/upload/realp/39/193906_139866.jpg . 29. dreamer . 30. i believe i can touch the sky . 31. inny świat .
piksar Napisano 23 Sierpień 2007 Napisano 23 Sierpień 2007 genialny przekaz, choć na pierwszym bym wyszopował pajęczynkę
everyman Napisano 23 Sierpień 2007 Autor Napisano 23 Sierpień 2007 ...dzięki pajęczynka to droga ewakuacyjna :P aż tak się rzuca w oczy? - u mnie praktycznie jej nie widać
jeRZyna Napisano 24 Sierpień 2007 Napisano 24 Sierpień 2007 Chyba sprawisz, że uwierzę w ukryte piękno śliskich ślimaków (których bardzo nie lubię...). ;) Świetny klimat, idealnie dopasowane tytuły (a w tych zdjęciach to bardzo ważne). Szkoda mi tylko uciętego listka w "dreamer'ze"... :(
kropa Napisano 25 Sierpień 2007 Napisano 25 Sierpień 2007 Pierwsze rewelacyjne! Ogólnie wszystkie są bardzo dobre,ale pierwsze jak zobaczyłam to aż mnie zatkało :D
everyman Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Napisano 27 Sierpień 2007 ...(których bardzo nie lubię...) może trafiałeś na słabych kucharzy :) 32. piorunochron (...pejzażowy minimal)
Loozack Napisano 27 Sierpień 2007 Napisano 27 Sierpień 2007 Jesteś dla mnie bogiem fotografii, masz niesamowite wyczucie estetyki... a także całkiem niezły sprzęt foto i ręke do retuszu :) Połączyć to i mamy to co widzimy, cudeńka... Pozdrawiam.
everyman Napisano 30 Sierpień 2007 Autor Napisano 30 Sierpień 2007 Loozack: dzięki... ja swoich foto'bogów' też mam - takich, którym chce dorównać :) ...odrobina surrealizmu 33. zuzia nieco większa wersja: http://www.obiektywni.pl/upload/realp/40/197821_146419.jpg
everyman Napisano 6 Wrzesień 2007 Autor Napisano 6 Wrzesień 2007 ktoś tu jeszcze bywa? 34. Sin City btw: film był genialnie zrealizowany zrobione podczas pleneru ślubnego, ale nie ślubne ;) pozdrawiam
Loozack Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 Świetny klimat, tylko troche mi kadr nie pasuje... może przez to, że właściwie zapełniona jest tylko pionowa część po środku a boki są puste, zwłaszcza prawa część, hmm... Pozdrawiam.
1nS Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 Sin City świetne... opowiesz coś więcej o tej fotcie tzn. jak zrobione tło i co było przerabiane w PS?
everyman Napisano 6 Wrzesień 2007 Autor Napisano 6 Wrzesień 2007 OhMyGosh: dzięki Loozack: thx... no właśnie tak to już jest z tymi kadrami... prawa część jest pozostawiona w takiej formie (nic się nie dzieje), żeby zbytnio nie obciążała wzroku... nie ucinałem jej, aby zostawić trochę powietrza... lewa strona stanowi tło dla tej historii... a pozostałe elementy - widać ;) 1nS: coś więcej o fotce... ok ...była robiona podczas pleneru ślubnego, pan młody chciał mieć (dodatkowe) zdjęcie na swojej maszynce ...dzień był szary i pochmurny ...przy obróbce było trochę stempelka i selektywnego przyciemniania oraz rozjaśniania ...ogólnie fotka wyjściowa to był wielki gniot, który początkowo chciałem usunąć, więc niechętnie pokazuję, ale etapy wyglądały tak: http://img115.imageshack.us/img115/1383/orgyy5.jpg
mirach Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 Hm, moze nie wielki gniot, ale raczej gniot :) Świetnie przerobiłeś to foto.
piksar Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 no faktycznie jesteś miszczem PS (pisownia świadoma autora) :) efekt naprawdę dobry
everyman Napisano 9 Wrzesień 2007 Autor Napisano 9 Wrzesień 2007 ...dzięki :) ___________ skupienie - kadr wykonany podczas turnieju rycerskiego w toruniu (cz.I) zbrojni pomału przygotowują się do pojedynków... chodzę między nimi szukając kadrów, w których nie byłoby widać widzów i nowoczesności w tle... byłem już trochę podirytowany sporym opóźnieniem, bo czas mnie gonił, a chciałem coś strzelić... po chwili zagaduję do jednego (skrócona wersja): j: a mocno się tak uderzacie? z: no mniej więcej tyle ile kto ma siły patrzę z lekkim niedowierzaniem i uśmiechem z: zobacz sobie hełm, wcale nie jest z takiej cienkiej blachy chwytam do ręki masywny hełm, a na nim szrama na szramie i same wgniecenia j: to fajna zabawa :) z: bardzo fajna :D 35. skupienie
everyman Napisano 10 Wrzesień 2007 Autor Napisano 10 Wrzesień 2007 następne kadry z turnieju rycerskiego 36. młody wiedźmin . 37. '...mam szczęście, robię to co sprawia mi przyjemność i żyję tak jak lubię...' opowiadał o sobie, o tym jak żyją... mówił z pasją o wyprawie do norwegii i spaniu pod skórami z zwierząt, o miejscach, w których naprawdę można oddychać, bo w 'mieście nie ma tyle tlenu'... zapraszał serdecznie na weekend (15-16 września) do biskupina - 'przyjadą osady z europy, będzie bardzo ciekawie'... . ...a poniższe zdjęcie lubię z 2ch powodów: usta i światło na twarzy (tak, cień na oczach jest naturalny) 38. o jej oczach krążą legendy... podobno każdy kto w nie głęboko spojrzy zakochuje się bez pamięci... właśnie dlatego skrywa je w cieniu... (taką sobie historyjkę dorobiłem :p) pozdro
Loozack Napisano 10 Wrzesień 2007 Napisano 10 Wrzesień 2007 Mistrzu, tak z ciekawości spytam... spośród ilu zdjęć natrzepanych na turnieju wyłowiłeś te 4 perełki? Chodzi mi o to jaki mniej więcej odsetek zdjęć ląduje w koszu, a druga sprawa... robisz jeden konkretny "strzał" na jedno ujęcie/osobę czy starasz się zrobić kilka a dopiero potem wybrać najlepsze? Co do drugiego pytania to ciekaw jestem po prostu, czy masz już dokładną wizję kadru zanim zrobisz zdjęcie czy dopiero później na kompie robisz przesiew i patrzysz "o, to jest niezłe, tylko troche obrobię i będzie super" ;) Pozdrawiam.
everyman Napisano 16 Wrzesień 2007 Autor Napisano 16 Wrzesień 2007 jaki mniej więcej odsetek zdjęć ląduje w koszu różnie bywa, zależy od dnia ;) ostatnio coraz mniej, ale nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć ile/ile portretów wykonałem bardzo mało podczas tego festynu... sporo strzelałem podczas walki - robiłem seriami, bo ciężko było coś trafić (ciemno, ciasno, a zbrojni ruszali się bardzo szybko) jak znajdę czas, żeby siąść do tych zdjęć to dorzucę robisz jeden konkretny "strzał" na jedno ujęcie/osobę czy starasz się zrobić kilka a dopiero potem wybrać najlepsze? ...w przypadku 35 był to jeden strzał - później sytuacja się zmieniła, więc wykonałem dwa inne jednak nie przypadły mi do gustu ...36 - zrobiłem 4 identyczne ujęcia dla pewności, poprosiłem go, żeby się tak zatrzymał ...37 - kilka różnych niepozowanych strzałów podczas rozmowy (ciężko było złapać moment, że nikogo nie było w tle) ...38 - tylko jedno zdjęcie podczas wymijania ...zawsze wolę zrobić 2-3 dla pewności ciekaw jestem po prostu, czy masz już dokładną wizję kadru zanim zrobisz zdjęcie czy dopiero później na kompie robisz przesiew i patrzysz ...w przypadku portretów wiem co mniej więcej chcę uzyskać, jednak kadruję znacznie szerzej, żeby móc docinać i zmieniać koncepcję (zazwyczaj decyduję się na coś innego niż chciałem na początku) ...jeśli chodzi o kadry typu 33 to koncepcję mam z góry narzuconą ...często też robię tak jak piszesz - wykonuję zdjęcie i dopiero zastanawiam się czy miało to sens ;) ...czyli mówiąc w skrócie: różnie to bywa :) 39. Pikiel na pewnym forum usłyszałem o tym zdjęciu: "...Krasnolud jako prawdziwy :) taki Pikiel "całuśnik dębów" (twardy, a jednocześnie pełen uczuć) z książek Salvatore'a..." [by octavarium] ...stąd tytuł ;)
piksar Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 piekne - jak zwykle 36 i 37 - mocno szopowane ? piekne kontrasty oczy modyfikowane (odbicia, jasność) czy nie jak nie szopowane wyrzucam canona do śmieci
everyman Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Napisano 17 Wrzesień 2007 jak nie szopowane wyrzucam canona do śmieci prosto z aparatu... nawet kontrastów nie ruszałem... tylko dociąłem do kwadratu i wyostrzyłem po zmniejszeniu ;) serio: trochę zabawy było ...głównie selektywnego mieszania kanałów - z jednego oczy, z drugiego tło, itd (odbić nie malowałem) ...potem retusz pędzelkiem od przyciemniania i rozjaśniania tu znajomemu pokazywałem, czym się różnią poszczególne kanały (36): http://img508.imageshack.us/img508/2239/rgbzg5.jpg a oryginał 39 prezentuje się tak (zmniejszony): http://img257.imageshack.us/img257/5923/gimli2wa6.jpg jako bonus kolorowe wersje 37 i 39: 37. bis http://www.obiektywni.pl/upload/realp/41/203529_787981.jpg 39.bis http://www.obiektywni.pl/upload/realp/42/205047_993821.jpg
everyman Napisano 18 Wrzesień 2007 Autor Napisano 18 Wrzesień 2007 cd 40. wróżka b&w: http://www.obiektywni.pl/upload/real/42/205454_201159.jpg
purple Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 świetne zdjęcia, krasnolud jest świetny! Panna z kapeluszem nie za bardzo-to że cień jest naturalny, nie oznacza, że wartościowy, ten nie jest moim zdaniem, bo wszystkie te foty z tego rzutu łączy jedno-genialnie uchwycone oczy (czy w szopowanych, czy w oryginałach) Wróżka jest całkiem ciekawie ujęta(tło wzorkowe koresponduje z bluzką we wzorki), ale ja poczekałabym na bardziej tajemniczą minę, albo jakieś zamyślenie, lub lekką arogancję w oczach- wiem, wiem, tak to mi tylko w erze dopasują :D ale zdania nie zmienie :D
everyman Napisano 27 Wrzesień 2007 Autor Napisano 27 Wrzesień 2007 purple: dzięki za komentarz i uwagi w sumie muszę się z tobą zgodzić... chociaż przy wróżce to rzeczywiście byłaby już 'era' (ciągle się ktoś kręcił, a ona była uśmiechnięta) 41. wiersz bez słów ...czyli mniej minimalistyczny minimalizm ...większa wersja: http://img526.imageshack.us/img526/5017/mbwo2.jpg
colgatte Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Faktycznie ta wróżka byłaby o niebo lepsza, gdyby nie miała miny wesołej dobrej cioci. Mogłeś poczekać kurde, albo ją poprosić! Ja wiem, że to nie ślimak, by się dał ustawić, jak mu każesz, ale walczyć trzeba! :D
leander Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 "Piorunochron" mnie rozwalil. Super wrazliwosc w sobie wyrabiasz. Duzo wyczucia w tym Twoim PSuciu :) Piekne zdjecia. To ostatnie troche jak Arnold Newman. Chyba takie skojarzenie przez ten bialy dol z paskiem.
everyman Napisano 4 Październik 2007 Autor Napisano 4 Październik 2007 colgatte: ludzie na uśmiech odpowiadają uśmiechem, a ja zawsze uśmiechnięty chodzę ...chyba muszę sobie gębę obić :p ...masz rację leander: dzięki ...staram się ...i cieszę się, że się podoba, bo twoje komentarze były dla mnie zawsze tymi od guru :) taki autoportret na wyciągnięcie ręki na dobranoc sobie zrobiłem 42. dzień, noc, ja pozdrawiam
purple Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 hihi, wyglądasz tu jak młody Stuhr :D ciekawe ujęcie portretu, ale mnie nie powala, może trza było więcej ujęć...
kropa Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 zgadzam się-dobrze zrobione ale nie powala niczym :/
everyman Napisano 6 Październik 2007 Autor Napisano 6 Październik 2007 zapomniałem napisać: suprematyzm, bo trochę jest nim kadr inspirowany ;) purple: jak się ogolę i ostrzygę to strzelę jakiś tryptyk ;) Kuciel: :D PS najlepiej się ogląda na obszernym białym tle
sammael_at Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 świetne zdjęcia :D zwłaszcza seria z turnieju jest świetna ( dobrze wykadrowane, świetna ostrość ). ślimaki też są czadowe, a surrealizmem to ty mnie zainspirowałeś teraz cholernie :DD ps. pewnie o tym wspominałeś już, ale przez cały temat przeleciałem, i tylko zdjęcia oglądałem przeważnie, więc prosze o powtórzenie: z jakiego aparatu korzystasz, oraz jakie do tego masz szkło/szkła? :)
everyman Napisano 26 Grudzień 2007 Autor Napisano 26 Grudzień 2007 o, dopiero zauważyłem, że pojawiło się pytanie ;) aparat: nikon d80, szkła: większość kadrów to nikkor 50mm, mam jeszcze tamrona 17-50mm
colgatte Napisano 26 Grudzień 2007 Napisano 26 Grudzień 2007 Myślię, że dwa miesiące przerwy wystarczą. Może coś wrzucisz? :)
Rekomendowane odpowiedzi