piksar Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 Witam i pytam Ma ktoś może Lego Mindstorms, miał, zna kogoś kto ma, poszukuje osób które miały z tym kontakt, ponieważ chcę kupić - dorosłem wkońcu do Lego.
RA Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 Wiesz co, pewien promil swojego życia spędziłem na przeglądaniu (wnikliwym) wszelkich stron o tematyce mindstormsowej i bez zbędnego filozofowania myślę, że można powiedzieć, iż mindstorms to pełen wypas i niesamowita frajda. Niestety bawić się nie miałem okazji, ale widziałem z odległości 1 metra. :D Byłem mały i stałem tak chyba z pół godziny jak kompletny idiota. ;) Mam na myśli starsze mindstorms, bo ten nowy imo burzy tradycyjną koncepcję zestawów technika. Teraz klocki robią chyba przede wszystkim na amerykański rynek, bo zmierza to do tego, że w pudełku będzie tylko jeden klocek - kompletny model. :)
kozioo Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 To ja sie pochwale, że mam;) Swietna rzecz, przez te klocki przepadło mi chyba pół roku życia. W połączeniu z kamerą lego i masą innych elementów daje naprawdę wielkie możliwości. Żałuje tylko, że nigdy poważnie nie zainteresowałem się innymi językami programowania - siedzialem głównie w zwykłym blokowym języku lego. Ale i tak daje on szanse zrobienia prawie wszystkiego;) Dodam jeszcze, że RA ma racje - nowe mindstormy mają co prawda świetne sensory, ale zupełnie inne wtyczki, przez co są niekompatybilne z innymi elementami. No i te paskudne silniczki. brr. ;) Nie żałuje żadnej złotowki, którą wydałem na tą "zabawke" ;)
piksar Napisano 24 Czerwiec 2007 Autor Napisano 24 Czerwiec 2007 pisz co nie tak z tymi silniczkami btw ja planuje podłaczyć go pod wiekszy sterownik PLC
Master Kiełbaster Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 mają masę ograniczeń lepiej kup mikrokontroler za 5 zł :P
piksar Napisano 24 Czerwiec 2007 Autor Napisano 24 Czerwiec 2007 mają masę ograniczeń lepiej kup mikrokontroler za 5 zł :P \ master - szczegóły mnie interesują sterowniki mam różne mam LOGO!, moge mieć Siemensa S7 nawet
kozioo Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 http://www.nxtclub.com/wp-content/uploads/2006/01/lego-mindstorms-nxt-cpu-brick.jpg Sam zobacz - rozmiar i kształt. Moim zdaniem są zupełnie nieporęczne i trudno jest je wpasować w konstrukcję (mam podobne z zestawu lego RC). Dotknęło je to samo co resztę elementów lego w ostatnim czasie - tracą na swojej uniwersalności, ich kształty stają się jakieś cudaczne. Ja bym polował na jakis starszy zestaw;)
Johny Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 Te nowe silniczki maja serwo mechanizm bodajze, moga obrocic sie o jakis tam dany kat, mierzyc obrot, cos w tym stylu... Ile wy macie lat? :)
piksar Napisano 24 Czerwiec 2007 Autor Napisano 24 Czerwiec 2007 Te nowe silniczki maja serwo mechanizm bodajze, moga obrocic sie o jakis tam dany kat, mierzyc obrot, cos w tym stylu... Ile wy macie lat? :) to dobrze, bedzie precyzyjniej działał jak ma przetwornik kąta 31 ale mały piksar ma prawie 4 lata, niech ostro startuje, laptopa już ma
RA Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 Stare silniczki mają chyba wewnątrz silniki skokowe, więc też z nimi nie powinno być problemów. :) EDIT: Sorki Master, elektryk ze mnie żaden. ;)
Master Kiełbaster Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 eee a czytać umie? :P stare silniczki mają silniki linniowe z przekładnią :P inaczej kabelki by miały więcej niż 2 żyły.
Touch Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 pikSar --> A nie chcesz kupić czasem EVBST7-02 na STMicroelectronics z Propox'u?;P http://www.propox.com/products/t_103.html Dorzucam programator IPCcable I + kabelki + płytka z oprogramowaniem i dokumentacją. Prawie nie używany tylko bez zasilacza, ale to najmniejszy problem;) Całość za 50zł ^^ Chyba, że ktoś inny chętny?;P
Touch Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 Wygląda dokładnie tak jak pod podanym linkiem;) Na LCD jest jeszcze folia zabezpieczająca ^^
Touch Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 Jak się zdecydujesz pisz na PM, albo na gg;)
Johny Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 Czy na tym forum sa elektronicy? :) Jeszcze niech ktos napisze ze potrafi porgramowac mikroprocesory AT89CX051 itp...
illy Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 Piksar: nie chce sie wtracac w zycie, ale nie zrob z dziecka maszyny do: - nauki angielskiego - grania na gitarze - chodzenia na basen, judo, karate i jezdzenia na rowerze - programowania - grafiki 3D i to wszystko naraz
piksar Napisano 24 Czerwiec 2007 Autor Napisano 24 Czerwiec 2007 Illy, mały sam wynalazł tego robota w katalogu Lego o którego instnieniu w domu nie miałem pojęcia. Dziecko jest tylko pretekstem dla kupienia zabawki dla taty.
illy Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 A to co innego hehe Btw: dzisiaj bylem na chrzcie i gadka z rodzina. Gadka na temat elektroniki, zabawek i dzieci. I haslo wujka ktory ich nie ma. - Ehh nie ma pretekstu do kupienia jakis zabawek. Nawet do lego nie doroslem. - No tak, wiekszosc zestawow powinna miec napis 40+ W sumie ciezko to opisac hehe
piksar Napisano 16 Maj 2008 Autor Napisano 16 Maj 2008 odgrzewam kotleta - kupił może ktoś w miedzyczasie ? cena spada i jest już prawie do zaakceptowania
piksar Napisano 16 Maj 2008 Autor Napisano 16 Maj 2008 skoro sie bardzo na to napaliles to kup "dziecku" ;p illy ten post jak i 90% Twoich postów jest bardzo pomocny, dzięki
hcpiter Napisano 16 Maj 2008 Napisano 16 Maj 2008 chialem sobie to kupic podobno dobra zabawa jest, tylko ze nie wiem na jakiej zasadzie to wszystko dziala, czy to ma jakis ograniczony ruch, moze kable jakies do tego trzeba przylaczac itp ? co z programowaniem do niego ? chetnie bym sie pobawil w tego storma bo od malego lubialem lego :]
chudy Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 co do programowania jest jezyk blokowy, ktory lego dolacza do zestawu. Zadaje sie poszczegolne kroki. Fajne i przyjemne to w sumie. Jednak zabawa sie zaczyna jak sie zaczyna to programowac w C++ (tak mi sie przynajmniej wydaje ze to bylo C++ :P, dawno sie tym bawilem, na uczelni na 1 roku mielismy z tym zajecia :P). Duzo wiecej mozliwosci jest ;]. Aha i nie trzeba byc jakims super wymiataczem zeby oprogramowac takiego robocika ;]
Gość User190 Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Czy na tym forum sa elektronicy? :) Jeszcze niech ktos napisze ze potrafi porgramowac mikroprocesory AT89CX051 itp... Hm, ja potrafię :) A co do lego - sam bym sobie kupił, gdybym miał taki dobry pretekst :P
Rekomendowane odpowiedzi