Gekon Napisano 21 Lipiec 2007 Napisano 21 Lipiec 2007 Korzystałem z tego tutka http://www.3dm3.com/tutorials/shaders/ ale jakoś moje efekty roznia sie od tych ktore widac tam na zdjeciu czy moze mi ktos poradzic co mam jeszcze zmienic by bylo dobrze??
Gekon Napisano 21 Lipiec 2007 Autor Napisano 21 Lipiec 2007 troche sie jeszcze pomeczylem i znalazlem bład ale i tak to jeszcze nie wyglada tak jak powinno nie wiem gdzie zmienic samples bo chyba to od tego jest takie ziarniste wszystko korzystam z maxa 9 i mentalem to renderowalem
patry Napisano 21 Lipiec 2007 Napisano 21 Lipiec 2007 Skoro masz maxa 9 to polecam użycia materiału Car paint dla lakieru samochodowego.
Robertus Napisano 21 Lipiec 2007 Napisano 21 Lipiec 2007 no i oczywiscie dobry lakier nie istnieje bez dobrego otoczenia. bez niego zabije sie kazdy , nawet najlepszy shader. wiec najpierw dobra scena lub studio z hdr bo chyba w tym tutorialu maja wlasnie jakas hdr :) u ciebie niewiem bo nie napisales ale nie wyglada ....
Gekon Napisano 21 Lipiec 2007 Autor Napisano 21 Lipiec 2007 hmm u mnie w render pod f10 jest cos takiego(zdjecie w zał.) jakos mi sie wydaje ze w starszym maksie jakos inaczej to bylo, co mam tu zwiekszyc?? A co do environment do dodaje hdri ale jakos tego nie widac:/ same problemy
Gekon Napisano 21 Lipiec 2007 Autor Napisano 21 Lipiec 2007 widac roznice:) a chcialbym by jej nie bylo:)
Robertus Napisano 22 Lipiec 2007 Napisano 22 Lipiec 2007 znow wyjdzie moj brak wiedzy MR ale najprosciej robi sie to tak ze do enviro (8) djesz hdr. w okienku z mapa hdr ktore sie pojawi ustaw 'real pixels' i 'def.exposure' potem przeciagasz ta mape do edytora materialow (instance). zmieniasz mapowanie na sferyczne. jesli nic nie widzisz to pewnie musisz zwiekszyc moc hdr. masz to w zakladce 'output' (material) zwieksz 'output amount' i zobacz efekty
Temporal Napisano 22 Lipiec 2007 Napisano 22 Lipiec 2007 hmm u mnie w render pod f10 jest cos takiego(zdjecie w zał.) jakos mi sie wydaje ze w starszym maksie jakos inaczej to bylo, co mam tu zwiekszyc?? wartosc min i max na jakies wyzsze np 4 na 16 chociaz dla takich kulek to nie warto :D BTW jak juz masz tego mentala 3.5 to skorzystaj z rady patry'ego i pobaw sie car paintem spejalny shader do takich zabaw co oczywsiceie nie oznacza ze nie da sie zrobic lakieru w inny sposob bo metod jest wiele
pecet Napisano 22 Lipiec 2007 Napisano 22 Lipiec 2007 lakier samochodowy się testuje na samochodach nie na kulkach
Rekomendowane odpowiedzi