Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam taki problem – mam w planie kupić nowego kompa. Chciałbym się dowiedzieć czy Vray korzysta z mocy 4 rdzeniowego procesora. Jedyne informacje jakie znalazłem http://vrayinfo.vismasters.com/catalog/viewproduct.aspx?product=3674&view_selection=TechSpecs

„Distributed rendering is per BOX! This means there is not a limit on how many CPUs your computers have! Each Advanced Package supports up to 10(ten) computers”

Pisze tutaj że można go instalować na 10 kompach – rozumiem że może obsługiwać 10 procesorów – a więc z 4 rdzeniami nie powinno być problemu. Jak ktoś ma 4 rdzeniowca albo renderuje na 2 lub więcej komputerach i mógłby się podzielić jak to wygląda to byłbym wdzięczny.

• Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To co zacytowałeś ani trochę nie wiąże się z tematem. :)

Ale Vray jak najbardziej obsługuje 4 jądra. Po prostu zamiast jednego bucketa latają 4.

//Tu nic nie było, głodny jestem i piszę pierdoły ;) //

Posted

Dzięki wielkie – widzę że nie tylko ja przeglądam forum nocą ;) . Ktoś mi kiedyś mówił że jak ma się 4 rdzeniowca to trzeba mieć licencje na 2 kompy. Tak to raczej kupię sobie 4 rdzeniowca – teraz po obniżkach 22 lipca najtańszy będzie za 900 – 1000 złotych – taktowany 2.4 GHz – tak mówię jakby ktoś nie wiedział co sobie kupić zamiast jechać na wakacje ;)

Posted

Oj zauważyłem że w złym dziale umieściłem posta – miał być na forum v-raya:) Nikt nie krzyczy – mod na wakacjach czy co;)  Tu jeszcze pytanie czy jest sens kupować 4 rdzeniowca i 2 gb ramu? Ja na razie będę renderował proste scenki – głównie uczę się robić materiałów. Bo rozumiem że dużo ramu jest potrzebne jak mamy skąplikowaną scenę z duża ilością tekstur i polygonów. Kolega SWRSC to zawodowiec wiec mam nadziej że jakbym gadał głupoty to mnie oświeci :). Ale temat może się przydać - nadać mu tytuł komp do wizualizacji i mama nadzieje że będzie przydatny :)

Posted

do BARDZO dużych scen będziesz potrzebował 64-bitowej platformy - a taka potrzebuje więcej ramu niż 32bitowa.

Czy jest sens kupować 4 rdzenie i 2gb ramu - zawsze jest sens :) mniej niz 2gb nie kupuj.

Posted

Ok. dzięki za szybkie odpowiedzi. Nie no ram teraz jest tani jak barszcz. Wiem że niektórzy ludzie co siedzą w 3d używają 4 nawet 8 giga ramu i zawsze mówią ze mało mają. A ja mam 768 mega a 3dmax używa u mnie maksymalnie 300 – 350 mega – i nie wiem – czy ja mam takie proste scenki czy może mam za wolnego procka – athlon 1333 :D. Po prostu nie wiem czy wykorzystałbym 4 giga tutaj procek- w agito na razie najtaniej znalazłem

http://www.agito.pl/product/40909?cid=18 – popyt chyba jest bo rano był za 970 – wiec trochę zdrożał już :D

Posted
Ktoś mi kiedyś mówił że jak ma się 4 rdzeniowca to trzeba mieć licencje na 2 kompy.

Zabawne :]

w sumie jezeli chodzi o wykorzystanie komputerow do liczenia to jak uzywasz max_burnera to mozesz tych kompow miec pierdyliard podloaczony a ciagle miec tylko jedna licencje..