Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Testując mentala napotkałem pewien problem otóż używając Area Spot i włączając opcję Show icon in Render światło zasłania widok kamerze. Chodzi o to iż chcę aby obiekt widział powierzchnię emitującą światło i aby ta powierzchnia była stosunkowo duża np. w Brazilu nie ma tego problemu ponieważ kamera nie widzi drugiej strony powierzchni emitującej światło.

Jak temu zaradzić w Mentalu ?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 929
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a do czego ci to potrzebne ?

jesli do odbic to mozesz zrobic kulke...wrzucic na nia glow..i w properities obiektu odznaczyc visible to camera...a zostawic visible to reflection/refraction...i umiescic w tym miejscu co swiatlo

hmm albo mozesz zrobic swiecacy plane..ktory bedzie widoczny tylko z jednej strony...albo zamiast kulki zrobic hemisphere...no nie wiem..kombinuj..albo napisz cos wiecej do czego to :]

Napisano
  • Autor

Oczywiście problem można obejść ale chodziło mi o to czy tak być musi. Akurat często stawiam kamerę za dużymi powierzchniowymi źródłami światła które "widzi" obiekt. W studiu np. Samochód też będzie "widział" softboxy.

Napisano

no tak, będzie widział, ale pokaż mi fotografa który stawia te softboxy bezpośrednio przed aparatem ;)