Napisano 9 Sierpień 200717 l Witam wszystkich Testując mentala napotkałem pewien problem otóż używając Area Spot i włączając opcję Show icon in Render światło zasłania widok kamerze. Chodzi o to iż chcę aby obiekt widział powierzchnię emitującą światło i aby ta powierzchnia była stosunkowo duża np. w Brazilu nie ma tego problemu ponieważ kamera nie widzi drugiej strony powierzchni emitującej światło. Jak temu zaradzić w Mentalu ?
Napisano 9 Sierpień 200717 l a do czego ci to potrzebne ? jesli do odbic to mozesz zrobic kulke...wrzucic na nia glow..i w properities obiektu odznaczyc visible to camera...a zostawic visible to reflection/refraction...i umiescic w tym miejscu co swiatlo hmm albo mozesz zrobic swiecacy plane..ktory bedzie widoczny tylko z jednej strony...albo zamiast kulki zrobic hemisphere...no nie wiem..kombinuj..albo napisz cos wiecej do czego to :]
Napisano 9 Sierpień 200717 l Autor Oczywiście problem można obejść ale chodziło mi o to czy tak być musi. Akurat często stawiam kamerę za dużymi powierzchniowymi źródłami światła które "widzi" obiekt. W studiu np. Samochód też będzie "widział" softboxy.
Napisano 9 Sierpień 200717 l no tak, będzie widział, ale pokaż mi fotografa który stawia te softboxy bezpośrednio przed aparatem ;)