kjubas Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 Witam wszystkich !! Czy ktokolwiek moze mi powiedziec skad sie biora takie przepalenia szyb?? Nie umiem sobie z tym poradzic w ogole. Swiatelm w scenie jest v-ray sun i sky. robi mi sie ot zawsze na elementach ktore maja wlaczony przynajmniej maly refleks. Niezaleznie od sceny .... :(
tadzio Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 a czy to sie przypadniem zwyczajnie slonce nie odbija? wlacz opcje invisible sun moze? (strzelam). pozdr
SWRSC Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 a zmien ustawienia LC i zobacz czy zmieniają miejsce? ja tak kiedyś miałem...
Sebastian Ozga Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 Ktoś gdzieś tutaj napisał, że przy braku RAM MR wywala niebieskie kwadraciki, może tu jest podobnie.
kjubas Napisano 17 Sierpień 2007 Autor Napisano 17 Sierpień 2007 Nie zalapalem swrsc. Te przepalenie czy zmieniaja miejsce? tak, Nie zawsze sa w tym samym miejscu, sa rowniez w innych przypadkowych ale zawsze na materiale z refleksem
kjubas Napisano 17 Sierpień 2007 Autor Napisano 17 Sierpień 2007 wlaczylem invisible i nic nie zmienilo
arev Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 A może to wina materiału szkła? Jeśli masz reflection glossiness na mniej niż 1 to może być powodem. Daj na 1 i sprawdź czy dalej to występuje.
SWRSC Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 Nie zalapalem swrsc. Te przepalenie czy zmieniaja miejsce? tak, Nie zawsze sa w tym samym miejscu, sa rowniez w innych przypadkowych ale zawsze na materiale z refleksem No to chyba masz to samo co ja. za każdym renderingiem te przepalenia pojawiały się w innym miejscu. U mnie była to wina Light Cache - sprawdź czy nie LC wczytuje Tobie ze starego pliku, który wcześniej zapisałeś. Jak nie, to zmniejsz troszke sampli w LC (np o 200-300) lub jego rozmiar nieznacznie. Kombinuj, w końcu znikną (mi się jakoś udało)
kjubas Napisano 20 Sierpień 2007 Autor Napisano 20 Sierpień 2007 dzieki.... po przerwie Za chwile sprobuje...
kjubas Napisano 20 Sierpień 2007 Autor Napisano 20 Sierpień 2007 hmm. zmniejszylem sample size z 0,02 na 0,01 (moze za malo zmniejszylem) i nadal nic, probuje dalej...
kjubas Napisano 20 Sierpień 2007 Autor Napisano 20 Sierpień 2007 SWRSC a czy tobie pojawialo sie to przepalenie juz podczas przeliczania LC ? Bo mi sie pojawia dopiero przy irradiance map i pozniej na renderze...... ??
SWRSC Napisano 27 Sierpień 2007 Napisano 27 Sierpień 2007 czasem bylo widac na LC juz - ale tak ledwo co, na IRR już mocniej. Teraz znowu mam ten sam problem i za chiny nie moge tego zniwelowac :/
kjubas Napisano 29 Sierpień 2007 Autor Napisano 29 Sierpień 2007 to jest w takim razie ktokolwiek kto wie jak to rozwiazac?? nie jest przecez tak ze wszsystkim sie to robi i nie wie jak sobie z tym poradzic. Moze panowie przeslecie jakas przykladowa scenke z poprawnymi ustawieniami. Oferuje duża czekolade z orzechami... :P dla zmotywowania... ;)
kjubas Napisano 29 Sierpień 2007 Autor Napisano 29 Sierpień 2007 z czekolada to nie zart:) w razie w.. moj mail to [email protected],,,, prosze od razu przeslac adres na ktory mam przeslac czekolade.... zeby sie nie roztopila w miedzyczasie albo zebym sam jej nie zjadl czekajac na poprawny render bez przepalen..
Rekomendowane odpowiedzi