Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich !!

Czy ktokolwiek moze mi powiedziec skad sie biora takie przepalenia szyb?? Nie umiem sobie z tym poradzic w ogole. Swiatelm w scenie jest v-ray sun i sky. robi mi sie ot zawsze na elementach ktore maja wlaczony przynajmniej maly refleks. Niezaleznie od sceny .... :(

15cf9.th.jpg

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a czy to sie przypadniem zwyczajnie slonce nie odbija?

wlacz opcje invisible sun moze? (strzelam).

pozdr

Napisano

a zmien ustawienia LC i zobacz czy zmieniają miejsce? ja tak kiedyś miałem...

Napisano
  • Autor

Nie zalapalem swrsc. Te przepalenie czy zmieniaja miejsce? tak, Nie zawsze sa w tym samym miejscu, sa rowniez w innych przypadkowych ale zawsze na materiale z refleksem

Napisano

A może to wina materiału szkła? Jeśli masz reflection glossiness na mniej niż 1 to może być powodem. Daj na 1 i sprawdź czy dalej to występuje.

Napisano
Nie zalapalem swrsc. Te przepalenie czy zmieniaja miejsce? tak, Nie zawsze sa w tym samym miejscu, sa rowniez w innych przypadkowych ale zawsze na materiale z refleksem

No to chyba masz to samo co ja. za każdym renderingiem te przepalenia pojawiały się w innym miejscu. U mnie była to wina Light Cache - sprawdź czy nie LC wczytuje Tobie ze starego pliku, który wcześniej zapisałeś. Jak nie, to zmniejsz troszke sampli w LC (np o 200-300) lub jego rozmiar nieznacznie. Kombinuj, w końcu znikną (mi się jakoś udało)

Napisano
  • Autor

hmm. zmniejszylem sample size z 0,02 na 0,01 (moze za malo zmniejszylem) i nadal nic, probuje dalej...

Napisano
  • Autor

SWRSC a czy tobie pojawialo sie to przepalenie juz podczas przeliczania LC ? Bo mi sie pojawia dopiero przy irradiance map i pozniej na renderze...... ??

Napisano

czasem bylo widac na LC juz - ale tak ledwo co, na IRR już mocniej. Teraz znowu mam ten sam problem i za chiny nie moge tego zniwelowac :/

Napisano
  • Autor

to jest w takim razie ktokolwiek kto wie jak to rozwiazac?? nie jest przecez tak ze wszsystkim sie to robi i nie wie jak sobie z tym poradzic. Moze panowie przeslecie jakas przykladowa scenke z poprawnymi ustawieniami. Oferuje duża czekolade z orzechami... :P dla zmotywowania... ;)

Napisano
  • Autor

z czekolada to nie zart:) w razie w.. moj mail to [email protected],,,, prosze od razu przeslac adres na ktory mam przeslac czekolade.... zeby sie nie roztopila w miedzyczasie albo zebym sam jej nie zjadl czekajac na poprawny render bez przepalen..