Skocz do zawartości

Postać 3D: Orc

Gość Thyrrun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako że jestem początkującym grafikiem a tym bardziej w Zbrushu (do którego przysiadłem 3 razy) nie mam się za bardzo czym tu pochwalić.

Co do samej pracki, jeśli komputer wykaże nadprzyrodzone siły to dokończę ją, narazie będę się starał jak najwięcej wykonać.

A więc postacią pierwszoplanową jest orc który ma stać na jakimś widoczku (las, skałki).

Narazie sama głowa do której bardzo bym chciał abyście się przyczepili :D (podkreślając że to jest orc a nie człowiek)

orc.jpg

• Odpowiedzi 12
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

bardzo fajna glowka, ale wydaje mi sie ze troche te wszystkie zmiany skorne i zyly przeslaniaja anatomie (jakakolwiek by ona nie byla). Wiesz - zeby ruszac taka wielka szczeka trzeba sporych miesni.

no i brakuje mi uszu/czegos czym by mogl sluchac

No jak mam się przyczepić to nie podoba mi się sam design tej głowy. Część trzewiowa jest ogromna w porównaniu z mózgoczaszką łuki brwiowe mógłbyś zrobić jakieś masywniejsze dać może chociaż kawałek czoła bo tak wygląda jak bu mu ktoś wbił górę czachy do środka. Te dolne kły jakieś takie nie wyraźne i zlewają się z dziąsłami. Nos ma dziurki? Co do detalu to żyły kończą się nagle i ostro a powinny stopniowo zagłębiać się pod skórę no i taki detal powinieneś dodać na koniec jak już ogólny zarys głowy nie będzie zmieniany. Powodzenia przy dalszej pracy.

no tak, wiedziałem że jakiś on taki podejrzany :P

Tomala: co do czaszki, sam wygląd miał takie cos przedstawiać, brwi masz rację trzeba poprawić, żyły i "zmarszczki", zaraz się biorę :)

jak dla mnie w swoim braku anatomii ma ten orc pewien urok, ogólnie robi się takie potworki przez przerysowanie anatomii człowieka, i dodanie kilku cech zwierzęcych, klasyczny orc to może nie jest ale może właśnie pójść w stronę czegos nowego nie klasycznego, myślę że możesz spróbować coś swojego i niekoniecznie robić standardowego orca :)

Claude: jeśli można wiedzieć jakiego orca uważasz za klasycznego ?

Są dwa rodzaje fantasy, warhammerowska i LOTR, ja bardziej przystaję na tę pierwszą. Z resztą chyba troszeczkę widać to po postaci, prawda ? :(

zrób sobie dobra baze (nawet hmm low poly) i dopiero pojedz sculptem. w tym modelu troche napaćkałeś niepotrzebnie. nie czytałem calości ale chociazby czoło ma niskie i spłaszczone, uszu brak, ogólne troche za dużo napaprane .pododawałeś "detalu" ale na ogólnej bryle i ważnych elementach sie nei skupiłes. kły wyglądają jakby wyrastały zwargi, nosa prawie nei ma a przynajmniej tak wygląda na tym ujeciu. mocowanie szczeki stanowczo za za wysoko(nie wiem czy to dobrze ująłem, calosc jest za wysoka), brak powiek a przynajmniej dolnej.. w każdym badź razie powodzenia życze bo jestem fanem fantasy i warhammera :)

pozdrawiam.

Edit:

kiedyś zacząłem sobie robić własnie orka w blenderze. niestety niezachowały mi sie inne rendery jak ten (ten ma mase błędów) ale wg mnie koncepcyjnie bardziej pasuje do warhammera itp. poza tym można później go wysculptować.

Niemartw sie wiekszosc pewnie tak zaczynala:)aja dalej jestem na podobnym poziomie... rady? przede wszystkim zastanow sie nad bryła, kośćmi modelu, ogolny zarys twarzy a dopiero pozniej nakladaj detal, gdy twarz juz Ci sie podoba(jak powiedzial Klicek;) jezeli tobie sie nie podoba to innym zazwyczaj tez", zastanow sie nad elementami ciala/twarzy- "jezeli orc ma dziury na oczy, to musi tez miec powieki itd" ... i przegladaj innych modele, np CGsociety, nie kopiuj tylko ucz sie;)

pozdrawiam i powodzenia!:)

Kirian wiem że to mówiłeś nie tylko do mnie "nie kopiuj ale ucz się" ale żeby nie było niejasności dla osób ktore nie czytały reszty, nie kopiuję :)

a przy okazji dzięki za rady :)