wojt0000 Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 Hej Nie wiedziałem gdzie zadać to pytanie więc zadaje je tutaj. Często widzę na forum rendery testowe lub już nawet finalne wersje które są mocno(średnio) zaszumione ale mają poprawne oświetlenie tj. nie ma plam,artefaktów itd. Jedyną wadą renderu jest ten właśnie szum. Możecie zdradzić jakich ustawień używacie dla takiego właśnie efektu?? Przypuszczam że taki render liczy się znacznie szybciej. A może szum to w niektórych przypadkach efekt dodany w PS?
JunioR Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 czesc nieraz szum(noise) dodaje sie w photoshopie a nieraz poprostu renderenuje sie w tym przypadku silikami gi jakim jest qmc, na niskich ustawieniach subdvs, np 8 :) Wtedy nie powinno byc plam/ grzybow i latajacych obiektow. jak zle gadam to poprawiac ! :]
SWRSC Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 ja najczęściej dodaje w PS, wszyscy marudzą, że za dużo :p
pionix Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 Mnie się szum osobiście podoba ale nie wiem czemu sam rzadko z niego korzystam;) Jeśli już to w Photoshopie chyba najlepiej dodac bo masz pełną kontrolę jego intensywności.
wojt0000 Napisano 22 Sierpień 2007 Autor Napisano 22 Sierpień 2007 W PS nie ma problemu żeby coś dodać. Chodziło mi o przyśpieszenie czasu renderu kosztem występowania szumu.
hcpiter Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 jak renderenujesz z qmc to nie bedziesz mial zadnych plam no moze jak sie postarasz, przewaznie masz ziarno na nickich ustawieniach a plam ni ma :p
pionix Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 to w takim razie wypowiedź JunioR'a 4 posty wyżej ma tu zastosowanie :) edit: i hcpiter3d też dobrze prawi ;)
wojt0000 Napisano 22 Sierpień 2007 Autor Napisano 22 Sierpień 2007 Ok przetestuje. A w jakim zestawieniu ?? QMC i QMC?? Chodzi mi o primary i secondary engine.
wojt0000 Napisano 22 Sierpień 2007 Autor Napisano 22 Sierpień 2007 Ok, dzięki za wyjaśnienie sprawy :)
JunioR Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 primary QMC + secondary Light Cache dokladnie tak, wlasnie, czyli szybko i nawet podglad przy liczenia LC masz ;p pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi