Napisano 24 Sierpień 200717 l Witam, widzę że parę osób próbuje przygody ze studiem, eksperymentują, próbują a to już coś. Dlatego zakładam wątek w którym zachęcam Was do wstawiania swoich eksperymentów związanych z oświetleniem, studiem czymkolwiek z tym związanym : czyli portrety, akty, foto reklamowe, zabawy ze światłem, softboxami, parasolkami, namiotami bezcieniowymi cokolwiek. Uczmy się przez wymiane doświadczeń. Odemnie na początek pierwsze foto bez lampy błyskowej z aparatu : Piszcie co nie tak - plamki lekkie to syfki na matrycy Pierwsza fota po zmontowaniu "studia"
Napisano 24 Sierpień 200717 l W pierwszym jest imo za ciemno , przydały by się też jakieś refleksy mocniejsze. W dwójce eksponat jest mało zachęcający :)
Napisano 24 Sierpień 200717 l piksar, poczytaj w ktoryms watku o ekspozycji bo twoja biel jest zla w obu przypadkach (przynajmniej na mojm monitorze) ;p A btw to co to? namiot bezcieniowy?
Napisano 25 Sierpień 200717 l wow ale fajne BIALE swiatlo :D u mnie ciezko wlasnie z biela swiatla - takie zoltawe wychodzi ale tak to juz jest jak sie oswietla halogenem za 15zl ale i tak fajna zabawa byla, pozniej postraam sie cos wrzucic...
Napisano 25 Sierpień 200717 l Autor jeszcze trochę z dzisiaj - eksperymentowałem - teraz wiem co musze dokupić
Napisano 26 Sierpień 200717 l Ciekaw jestem jak zes to zrobił, z tą szklanka :) choc mam ku temu pewna kocepcje :D niemniej efekt wyszedl bardzo fajny :) przynajmniej mnie sie podoba
Napisano 26 Sierpień 200717 l Autor fajnie ale mogłeś górę obciąć no i co musisz dokupić? światło, światło - więcej światła - jadę do OBI po halogeny a to z dzisiaj rana - mi się podoba
Napisano 26 Sierpień 200717 l Ciekawy wątek i jak wyżej AG i Knysha zauważyli, brak obróbki, a ta przy zdjęciach dla potrzeby reklamy jest chyba zawsze, więc... sobie pozwoliłem na mała zabawę;) Mów, jeśli usunąć;)
Napisano 26 Sierpień 200717 l Autor Nic nie usuwaj - chodzi o to aby eksperymentować, próbuje to zachęcić userów do eksperymentów i wspólnej zabawy. Może ktoś spróbuje sam ? mam nadzieję. Jak ktoś coś ma ciekawego, niekoniecznie udanego niech tu wstawia. Potem pokaże z czego korzystam - zobaczycie jakie to proste. Dzięki za opinie
Napisano 26 Sierpień 200717 l Chetnie bym sie tez pobawil, ale nie ma sprzetu, jedynie co mam to stary Zenit 12XP :P Moze kiedys :) a To ostatnie zdjatko przepiekne... moge na tapetke walnac? :D
Napisano 27 Sierpień 200717 l mam pomysł :) postaw lampę z lewej, drugąlampę p[ostaw tak aby oświetlała tylko tło., z prawej postaw blendę aby odbiła światło z lewej lampy. teraz tylko pstryk i mamy dobrze doświetlone tło i odpowiednio doświetlone obiekty. do takich zdjęć przydałby się stół bezcieniowy. co prawda droższa trochę zabawka, ale znając Twoją pomysłowość zbudujesz go sam :) wystarczy jakaś drewniana rama (skrzynka) na niej szyba (lub gruba pleksa (tak aby utrzymała ciężar obiektów), do tego sztywny biały karton lub mleczna folia (lub karton przykryty mleczną ceratą) - wygiete do tyłu i ku górze :) lepszy efekt murowany :) Pozdrawiam [edit] i zdecydowanie brakuje tutaj postprodukcji :) w sumie to nawet z tym można by się zgłosić do koncernu martini ;)
Napisano 27 Sierpień 200717 l odnosnie 2ch ostatnich fotek jablek - kadr niestety sredni , ta ostatnia z jablkiem -apple4-juz lepiej ale i tak brakuje "oddechu na dole , pozatym czas za dlugi albo ostrosc nie ta -przez co jakblko jest niewyrazne , woda ladnie wyszla / tweety - odnosnie reklamy - jakblko scisniete i niedokladnie wyciete - widac obwodke - jak dla mnie ciasne i to za bardzo , poupychane , pozatym poszerzylbys format przynajmniej do kwadrat! - brakuje przeceiz 30 pixeli ktore moglyby dac ciut oddechu po bokach
Napisano 27 Sierpień 200717 l Autor tweety - odnosnie reklamy - jakblko scisniete i niedokladnie wyciete - widac obwodke - jak dla mnie ciasne i to za bardzo , poupychane , pozatym poszerzylbys format przynajmniej do kwadrat! - brakuje przeceiz 30 pixeli ktore moglyby dac ciut oddechu po bokach to było pewnie dla zabawy - i to jeszcze w środku nocy, co do reszty to dopiero eksperymenty, kadr, ostrość w trakcie prób dzieki za komenty
Napisano 27 Sierpień 200717 l Autor do takich zdjęć przydałby się stół bezcieniowy. co prawda droższa trochę zabawka, ale znając Twoją pomysłowość zbudujesz go sam :)
Napisano 27 Sierpień 200717 l zrób jabuszko na długim czasie, niech długo lezy potem na dnie i ciągnie za sobą rozmyty welon:)
Napisano 28 Sierpień 200717 l akurat namiot bezcieniowy sredni wybrales, sa takie fajne cube'owate pojemniki na bielizne z zaokraglonymi rogami :)
Napisano 28 Sierpień 200717 l halogen+lampa to 2 rozne temperatury, chyba ciezko to nawet z rawa wyciagnac bez klejenia dwoch wywolan w jedno (chociaz nie wiem czy nawet tak da)
Napisano 29 Sierpień 200717 l Autor panowie, na ostatnim zdjeciu są tylko halogeny - wystarczają; temperatura barwowa to 3600K - nie ma problemów
Napisano 29 Sierpień 200717 l osobiscie poszedlbym w swietlowki :) zreszta teraz cos montuje i mozliwe ze bedzie szybciej niz aparat (jakos po powrocie)
Napisano 29 Sierpień 200717 l hehe. namiot rządzi :D ale ja raczej mówiłem o stole beziceniowym który można podświetlić od spodu :) tam można wstawić reflektor pod ekranem i mamy wtedy obiekt "bez cienia" czyli tak jakby go wyciąć maską w PS :) szczególnie przydatne podczas w studiu i w małych obiektach :) Pozdrawiam [edit] np tak:
Napisano 30 Sierpień 200717 l stół bezcieniowy ? a te ciemne "półkola" po bokach to co to ? :P hehehe. Namiot wygląda bardziej pro !! Zwłaszcza jak klient przychodzi do studia ;)
Napisano 30 Sierpień 200717 l hey w koncu wrzuce te fotki z mojego studia... to moja druga sesja w studio w zyciu wiec nie bijcie za jakosc, zle kadrowanie, zolte przeblyski swiatla itp :P ooo i prosze o szacunek dla modelek :) modelka Ivo :)
Napisano 30 Sierpień 200717 l mimo że niedoświetlone to i tak włosy przepalone :P światło z tłu za mocne...
Napisano 31 Sierpień 200717 l No nieźle:D Z wodnej serii to jest jak narazie najlepsze, przynajmniej moim zdaniem. Fidiasz jeśli nie używasz polara w studio to nie zakładaj modelce okularów przeciwsłonecznych widać w nich wszystko zwłaszcza na pierwszym zdjęciu drugiej modelki. A i bluzka z wielki napisem tez nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Zdecydowanie lepiej wypadły fotki z modelką nr.1
Napisano 31 Sierpień 200717 l stół bezcieniowy ? a te ciemne "półkola" po bokach to co to ? :P hehehe. Namiot wygląda bardziej pro !! Zwłaszcza jak klient przychodzi do studia fotki maja byc pro czy studio pro wygladac?
Napisano 31 Sierpień 200717 l Autor czas 1/1600 f-3.5 Iso 200 oświetlenie 3x500W halogen jak ktoś bedzie chciał to mogę zrobić zdjęcie ustawienia światel
Napisano 31 Sierpień 200717 l Super fotki pikSar :) Kolorki jedynie wydają mi się jakieś takie nie "żywe" :) Jeśli można... troszkę w PS się pobawiłem: Na fotografii się nie znam, ale wydaje mi się, że gdyby tło było np. 2-3x jaśniejsze i miało lekko niebieski odcień byłoby lepiej :) EDIT do postu wyżej - tak! plisss, zrób fotkę rozmieszczenia świateł! :)