Skocz do zawartości

Fotografia studyjna, portret, akt, reklama - CONTEST - czyli wspólna zabawa

Featured Replies

Napisano

Witam, widzę że parę osób próbuje przygody ze studiem, eksperymentują, próbują a to już coś. Dlatego zakładam wątek w którym zachęcam Was do wstawiania swoich eksperymentów związanych z oświetleniem, studiem czymkolwiek z tym związanym : czyli portrety, akty, foto reklamowe, zabawy ze światłem, softboxami, parasolkami, namiotami bezcieniowymi cokolwiek. Uczmy się przez wymiane doświadczeń.

Odemnie na początek pierwsze foto bez lampy błyskowej z aparatu :

tyskie.jpg

procek.jpg

Piszcie co nie tak - plamki lekkie to syfki na matrycy

Pierwsza fota po zmontowaniu "studia"

• Odpowiedzi 147
  • Wyświetleń 29,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W pierwszym jest imo za ciemno , przydały by się też jakieś refleksy mocniejsze.

W dwójce eksponat jest mało zachęcający :)

Napisano

piksar, poczytaj w ktoryms watku o ekspozycji bo twoja biel jest zla w obu przypadkach (przynajmniej na mojm monitorze) ;p

A btw to co to? namiot bezcieniowy?

Napisano

wow ale fajne BIALE swiatlo :D u mnie ciezko wlasnie z biela swiatla - takie zoltawe wychodzi ale tak to juz jest jak sie oswietla halogenem za 15zl ale i tak fajna zabawa byla, pozniej postraam sie cos wrzucic...

Napisano
  • Autor

jeszcze trochę z dzisiaj - eksperymentowałem - teraz wiem co musze dokupić

jablko.jpg

kielon.jpg

kielon1.jpg

kielon2.jpg

Napisano

Ciekaw jestem jak zes to zrobił, z tą szklanka :)

choc mam ku temu pewna kocepcje :D

niemniej efekt wyszedl bardzo fajny :)

przynajmniej mnie sie podoba

Napisano
  • Autor
fajnie ale mogłeś górę obciąć no i co musisz dokupić?

światło, światło - więcej światła - jadę do OBI po halogeny

a to z dzisiaj rana - mi się podoba

apple01.jpg

Napisano

Ciekawy wątek i jak wyżej AG i Knysha zauważyli, brak obróbki, a ta przy zdjęciach dla potrzeby reklamy jest chyba zawsze, więc... sobie pozwoliłem na mała zabawę;)

2002240201155473210_rs.jpg

Mów, jeśli usunąć;)

Napisano
  • Autor

Nic nie usuwaj - chodzi o to aby eksperymentować, próbuje to zachęcić userów do eksperymentów i wspólnej zabawy. Może ktoś spróbuje sam ? mam nadzieję.

Jak ktoś coś ma ciekawego, niekoniecznie udanego niech tu wstawia.

Potem pokaże z czego korzystam - zobaczycie jakie to proste.

Dzięki za opinie

Napisano

Chetnie bym sie tez pobawil, ale nie ma sprzetu, jedynie co mam to stary Zenit 12XP :P

Moze kiedys :)

a To ostatnie zdjatko przepiekne... moge na tapetke walnac? :D

Napisano

mam pomysł :) postaw lampę z lewej, drugąlampę p[ostaw tak aby oświetlała tylko tło., z prawej postaw blendę aby odbiła światło z lewej lampy. teraz tylko pstryk i mamy dobrze doświetlone tło i odpowiednio doświetlone obiekty. do takich zdjęć przydałby się stół bezcieniowy. co prawda droższa trochę zabawka, ale znając Twoją pomysłowość zbudujesz go sam :) wystarczy jakaś drewniana rama (skrzynka) na niej szyba (lub gruba pleksa (tak aby utrzymała ciężar obiektów), do tego sztywny biały karton lub mleczna folia (lub karton przykryty mleczną ceratą) - wygiete do tyłu i ku górze :)

lepszy efekt murowany :)

Pozdrawiam

[edit]

i zdecydowanie brakuje tutaj postprodukcji :) w sumie to nawet z tym można by się zgłosić do koncernu martini ;)

8af60a2810a5216a.jpg

Napisano

odnosnie 2ch ostatnich fotek jablek - kadr niestety sredni , ta ostatnia z jablkiem -apple4-juz lepiej ale i tak brakuje "oddechu na dole , pozatym czas za dlugi albo ostrosc nie ta -przez co jakblko jest niewyrazne , woda ladnie wyszla /

tweety - odnosnie reklamy - jakblko scisniete i niedokladnie wyciete - widac obwodke - jak dla mnie ciasne i to za bardzo , poupychane , pozatym poszerzylbys format przynajmniej do kwadrat! - brakuje przeceiz 30 pixeli ktore moglyby dac ciut oddechu po bokach

Napisano
  • Autor
tweety - odnosnie reklamy - jakblko scisniete i niedokladnie wyciete - widac obwodke - jak dla mnie ciasne i to za bardzo , poupychane , pozatym poszerzylbys format przynajmniej do kwadrat! - brakuje przeceiz 30 pixeli ktore moglyby dac ciut oddechu po bokach

to było pewnie dla zabawy - i to jeszcze w środku nocy,

co do reszty to dopiero eksperymenty, kadr, ostrość w trakcie prób

dzieki za komenty

Napisano
  • Autor
do takich zdjęć przydałby się stół bezcieniowy. co prawda droższa trochę zabawka, ale znając Twoją pomysłowość zbudujesz go sam :)

studio3.jpg

Napisano

zrób jabuszko na długim czasie, niech długo lezy potem na dnie i ciągnie za sobą rozmyty welon:)

Napisano

akurat namiot bezcieniowy sredni wybrales, sa takie fajne cube'owate pojemniki na bielizne z zaokraglonymi rogami :)

Napisano

halogen+lampa to 2 rozne temperatury, chyba ciezko to nawet z rawa wyciagnac bez klejenia dwoch wywolan w jedno (chociaz nie wiem czy nawet tak da)

Napisano
  • Autor

panowie, na ostatnim zdjeciu są tylko halogeny - wystarczają;

temperatura barwowa to 3600K - nie ma problemów

Napisano

osobiscie poszedlbym w swietlowki :)

zreszta teraz cos montuje i mozliwe ze bedzie szybciej niz aparat (jakos po powrocie)

Napisano

hehe. namiot rządzi :D ale ja raczej mówiłem o stole beziceniowym który można podświetlić od spodu :)

dimil.jpg

tam można wstawić reflektor pod ekranem i mamy wtedy obiekt "bez cienia" czyli tak jakby go wyciąć maską w PS :) szczególnie przydatne podczas w studiu i w małych obiektach :)

Pozdrawiam

[edit]

np tak:

p8226294kk2.jpg

Napisano

stół bezcieniowy ? a te ciemne "półkola" po bokach to co to ? :P hehehe. Namiot wygląda bardziej pro !! Zwłaszcza jak klient przychodzi do studia ;)

Napisano

hey w koncu wrzuce te fotki z mojego studia... to moja druga sesja w studio w zyciu wiec nie bijcie za jakosc, zle kadrowanie, zolte przeblyski swiatla itp :P ooo i prosze o szacunek dla modelek :)

modelka Ivo :)

ivo9kt6.jpg

ivo2iw9.jpg

ivo3az3.jpg

ivo4xq3.jpg

ivo5gj7.jpg

ivo6ba7.jpg

ivo7lx8.jpg

Napisano

No nieźle:D Z wodnej serii to jest jak narazie najlepsze, przynajmniej moim zdaniem.

Fidiasz jeśli nie używasz polara w studio to nie zakładaj modelce okularów przeciwsłonecznych widać w nich wszystko zwłaszcza na pierwszym zdjęciu drugiej modelki. A i bluzka z wielki napisem tez nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Zdecydowanie lepiej wypadły fotki z modelką nr.1

Napisano
stół bezcieniowy ? a te ciemne "półkola" po bokach to co to ? :P hehehe. Namiot wygląda bardziej pro !! Zwłaszcza jak klient przychodzi do studia fo
tki maja byc pro czy studio pro wygladac?
Napisano
  • Autor

czas 1/1600 f-3.5

Iso 200

oświetlenie

3x500W halogen

jak ktoś bedzie chciał to mogę zrobić zdjęcie ustawienia światel

Napisano

Super fotki pikSar :) Kolorki jedynie wydają mi się jakieś takie nie "żywe" :)

Jeśli można... troszkę w PS się pobawiłem:

80668736pn2.jpg

Na fotografii się nie znam, ale wydaje mi się, że gdyby tło było np. 2-3x jaśniejsze i miało lekko niebieski odcień byłoby lepiej :)

EDIT do postu wyżej - tak! plisss, zrób fotkę rozmieszczenia świateł! :)