piksar Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Witam, widzę że parę osób próbuje przygody ze studiem, eksperymentują, próbują a to już coś. Dlatego zakładam wątek w którym zachęcam Was do wstawiania swoich eksperymentów związanych z oświetleniem, studiem czymkolwiek z tym związanym : czyli portrety, akty, foto reklamowe, zabawy ze światłem, softboxami, parasolkami, namiotami bezcieniowymi cokolwiek. Uczmy się przez wymiane doświadczeń. Odemnie na początek pierwsze foto bez lampy błyskowej z aparatu : Piszcie co nie tak - plamki lekkie to syfki na matrycy Pierwsza fota po zmontowaniu "studia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 W pierwszym jest imo za ciemno , przydały by się też jakieś refleksy mocniejsze. W dwójce eksponat jest mało zachęcający :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 piksar, poczytaj w ktoryms watku o ekspozycji bo twoja biel jest zla w obu przypadkach (przynajmniej na mojm monitorze) ;p A btw to co to? namiot bezcieniowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 24 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2007 to też do bani ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 jak wymaskowane w PS, ale biel ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 25 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2007 ot i hardware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fidiasz Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 wow ale fajne BIALE swiatlo :D u mnie ciezko wlasnie z biela swiatla - takie zoltawe wychodzi ale tak to juz jest jak sie oswietla halogenem za 15zl ale i tak fajna zabawa byla, pozniej postraam sie cos wrzucic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 25 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2007 jeszcze trochę z dzisiaj - eksperymentowałem - teraz wiem co musze dokupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesoledi Napisano 26 Sierpień 2007 Share Napisano 26 Sierpień 2007 Ciekaw jestem jak zes to zrobił, z tą szklanka :) choc mam ku temu pewna kocepcje :D niemniej efekt wyszedl bardzo fajny :) przynajmniej mnie sie podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 26 Sierpień 2007 Share Napisano 26 Sierpień 2007 fajnie ale mogłeś górę obciąć no i co musisz dokupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 26 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2007 fajnie ale mogłeś górę obciąć no i co musisz dokupić? światło, światło - więcej światła - jadę do OBI po halogeny a to z dzisiaj rana - mi się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kropa Napisano 26 Sierpień 2007 Share Napisano 26 Sierpień 2007 A no mi też się podoba :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 26 Sierpień 2007 Share Napisano 26 Sierpień 2007 super ale szopowania brak a szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 26 Sierpień 2007 Share Napisano 26 Sierpień 2007 Ostatnie ekstra, ale jak pisze AG - przydaloby sie troszke ps'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 26 Sierpień 2007 Share Napisano 26 Sierpień 2007 Ciekawy wątek i jak wyżej AG i Knysha zauważyli, brak obróbki, a ta przy zdjęciach dla potrzeby reklamy jest chyba zawsze, więc... sobie pozwoliłem na mała zabawę;) Mów, jeśli usunąć;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 26 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2007 Nic nie usuwaj - chodzi o to aby eksperymentować, próbuje to zachęcić userów do eksperymentów i wspólnej zabawy. Może ktoś spróbuje sam ? mam nadzieję. Jak ktoś coś ma ciekawego, niekoniecznie udanego niech tu wstawia. Potem pokaże z czego korzystam - zobaczycie jakie to proste. Dzięki za opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesoledi Napisano 26 Sierpień 2007 Share Napisano 26 Sierpień 2007 Chetnie bym sie tez pobawil, ale nie ma sprzetu, jedynie co mam to stary Zenit 12XP :P Moze kiedys :) a To ostatnie zdjatko przepiekne... moge na tapetke walnac? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 26 Sierpień 2007 Share Napisano 26 Sierpień 2007 brzydkie tło + przepalenie na jabłku :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 26 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2007 tu tajemnica : for fun (inwersja kanału Lightness w LAB) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 26 Sierpień 2007 Share Napisano 26 Sierpień 2007 jak Cię odwiedze kiedyś to się pobawie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 26 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 27 Sierpień 2007 Share Napisano 27 Sierpień 2007 mam pomysł :) postaw lampę z lewej, drugąlampę p[ostaw tak aby oświetlała tylko tło., z prawej postaw blendę aby odbiła światło z lewej lampy. teraz tylko pstryk i mamy dobrze doświetlone tło i odpowiednio doświetlone obiekty. do takich zdjęć przydałby się stół bezcieniowy. co prawda droższa trochę zabawka, ale znając Twoją pomysłowość zbudujesz go sam :) wystarczy jakaś drewniana rama (skrzynka) na niej szyba (lub gruba pleksa (tak aby utrzymała ciężar obiektów), do tego sztywny biały karton lub mleczna folia (lub karton przykryty mleczną ceratą) - wygiete do tyłu i ku górze :) lepszy efekt murowany :) Pozdrawiam [edit] i zdecydowanie brakuje tutaj postprodukcji :) w sumie to nawet z tym można by się zgłosić do koncernu martini ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delf77 Napisano 27 Sierpień 2007 Share Napisano 27 Sierpień 2007 odnosnie 2ch ostatnich fotek jablek - kadr niestety sredni , ta ostatnia z jablkiem -apple4-juz lepiej ale i tak brakuje "oddechu na dole , pozatym czas za dlugi albo ostrosc nie ta -przez co jakblko jest niewyrazne , woda ladnie wyszla / tweety - odnosnie reklamy - jakblko scisniete i niedokladnie wyciete - widac obwodke - jak dla mnie ciasne i to za bardzo , poupychane , pozatym poszerzylbys format przynajmniej do kwadrat! - brakuje przeceiz 30 pixeli ktore moglyby dac ciut oddechu po bokach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2007 tweety - odnosnie reklamy - jakblko scisniete i niedokladnie wyciete - widac obwodke - jak dla mnie ciasne i to za bardzo , poupychane , pozatym poszerzylbys format przynajmniej do kwadrat! - brakuje przeceiz 30 pixeli ktore moglyby dac ciut oddechu po bokach to było pewnie dla zabawy - i to jeszcze w środku nocy, co do reszty to dopiero eksperymenty, kadr, ostrość w trakcie prób dzieki za komenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2007 do takich zdjęć przydałby się stół bezcieniowy. co prawda droższa trochę zabawka, ale znając Twoją pomysłowość zbudujesz go sam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 27 Sierpień 2007 Share Napisano 27 Sierpień 2007 LOL normalnie wymiekam :D jabluszko super ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 27 Sierpień 2007 Share Napisano 27 Sierpień 2007 zrób jabuszko na długim czasie, niech długo lezy potem na dnie i ciągnie za sobą rozmyty welon:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 28 Sierpień 2007 Share Napisano 28 Sierpień 2007 akurat namiot bezcieniowy sredni wybrales, sa takie fajne cube'owate pojemniki na bielizne z zaokraglonymi rogami :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 28 Sierpień 2007 Share Napisano 28 Sierpień 2007 ble i halogen :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2007 a co halogen szkodzi ? RAW dobry na wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 28 Sierpień 2007 Share Napisano 28 Sierpień 2007 halogen+lampa to 2 rozne temperatury, chyba ciezko to nawet z rawa wyciagnac bez klejenia dwoch wywolan w jedno (chociaz nie wiem czy nawet tak da) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 29 Sierpień 2007 Share Napisano 29 Sierpień 2007 wszystko się da illy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 29 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2007 panowie, na ostatnim zdjeciu są tylko halogeny - wystarczają; temperatura barwowa to 3600K - nie ma problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 29 Sierpień 2007 Share Napisano 29 Sierpień 2007 osobiscie poszedlbym w swietlowki :) zreszta teraz cos montuje i mozliwe ze bedzie szybciej niz aparat (jakos po powrocie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 29 Sierpień 2007 Share Napisano 29 Sierpień 2007 hehe. namiot rządzi :D ale ja raczej mówiłem o stole beziceniowym który można podświetlić od spodu :) tam można wstawić reflektor pod ekranem i mamy wtedy obiekt "bez cienia" czyli tak jakby go wyciąć maską w PS :) szczególnie przydatne podczas w studiu i w małych obiektach :) Pozdrawiam [edit] np tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creator Napisano 30 Sierpień 2007 Share Napisano 30 Sierpień 2007 stół bezcieniowy ? a te ciemne "półkola" po bokach to co to ? :P hehehe. Namiot wygląda bardziej pro !! Zwłaszcza jak klient przychodzi do studia ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 30 Sierpień 2007 Share Napisano 30 Sierpień 2007 Piksar, nie lepiej bylo growboxa z tego zrobic? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 30 Sierpień 2007 Share Napisano 30 Sierpień 2007 Creator - ale namiot daje inne efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fidiasz Napisano 30 Sierpień 2007 Share Napisano 30 Sierpień 2007 hey w koncu wrzuce te fotki z mojego studia... to moja druga sesja w studio w zyciu wiec nie bijcie za jakosc, zle kadrowanie, zolte przeblyski swiatla itp :P ooo i prosze o szacunek dla modelek :) modelka Ivo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fidiasz Napisano 30 Sierpień 2007 Share Napisano 30 Sierpień 2007 i druga modelka Megi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 30 Sierpień 2007 Share Napisano 30 Sierpień 2007 mimo że niedoświetlone to i tak włosy przepalone :P światło z tłu za mocne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2007 z dzisiaj - już mam 1,5 kW oświetlenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siepacz Napisano 31 Sierpień 2007 Share Napisano 31 Sierpień 2007 No nieźle:D Z wodnej serii to jest jak narazie najlepsze, przynajmniej moim zdaniem. Fidiasz jeśli nie używasz polara w studio to nie zakładaj modelce okularów przeciwsłonecznych widać w nich wszystko zwłaszcza na pierwszym zdjęciu drugiej modelki. A i bluzka z wielki napisem tez nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Zdecydowanie lepiej wypadły fotki z modelką nr.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 31 Sierpień 2007 Share Napisano 31 Sierpień 2007 Piksar - doświetlaj tło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 31 Sierpień 2007 Share Napisano 31 Sierpień 2007 stół bezcieniowy ? a te ciemne "półkola" po bokach to co to ? :P hehehe. Namiot wygląda bardziej pro !! Zwłaszcza jak klient przychodzi do studia fotki maja byc pro czy studio pro wygladac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 31 Sierpień 2007 Share Napisano 31 Sierpień 2007 Puszka ekstra. Jakie ustawienia aparatu, pikSar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2007 czas 1/1600 f-3.5 Iso 200 oświetlenie 3x500W halogen jak ktoś bedzie chciał to mogę zrobić zdjęcie ustawienia światel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 31 Sierpień 2007 Share Napisano 31 Sierpień 2007 Super fotki pikSar :) Kolorki jedynie wydają mi się jakieś takie nie "żywe" :) Jeśli można... troszkę w PS się pobawiłem: Na fotografii się nie znam, ale wydaje mi się, że gdyby tło było np. 2-3x jaśniejsze i miało lekko niebieski odcień byłoby lepiej :) EDIT do postu wyżej - tak! plisss, zrób fotkę rozmieszczenia świateł! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 31 Sierpień 2007 Share Napisano 31 Sierpień 2007 spaliłeś ;] Piksar, niezle to to :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 31 Sierpień 2007 Share Napisano 31 Sierpień 2007 moge to w 3d zrobic?:D na poczatku myslalem ze to render:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi