Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Po skończeniu hondy biorę się za nissana :) Mam zamiar wymodelować go bardzo dokładnie i na konieć zrobić jakieś otoczenie.

Narazie fotka.

• Odpowiedzi 72
  • Wyświetleń 5,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No to czekamy na rendery:] Ten o ile dobrze pamietam, to będzie \"rasowy\" high poly, nie mylę się??

Napisano
  • Autor

Oto pierwsze 2 rendery [piwo]

Jak widać jest to przedni błotnik i kilka wkrętów :)

Nie widzę w nim bugów ale jeśli wy coś wypatrzycie to zgłaszać !!

To co widać składa się z 27.000 ścian (mesh smooth: quad output, interlations: 3)

Napisano

Rzeczywiście, poly to Ty nie szczędzisz:D A co do błotnika to ok, ale ten rowek jest chyba zbyt zaokrąglany. Raczej powinien być bardziej \"kanciaty\". A poza tym gitez majonez:] Masz zamiar modelować silnik??

Napisano
  • Autor

Silnik jak narazie mam zamiar modelować :)

Rowek za bardzo okrągły ??????? raczej nie....... jak już to może za szeroki ????

Napisano

Jak teraz dokładniej popatrzyłem na zdjęcie, to już jestem pprawie pewien że jest dobry:] Zmyliła mnie ta miękka \"wewnętrzna (od strony silnika)\" krawędź. Ale ten na zdjęciu też chyba tak ma.

Napisano

nie no podoba mi się...nie szczędź polygonów :D będzie gites...czekam na reszte :)

pozdro...

Napisano

super, tylko radzę ci używać iterations x2 zamiast x3, bo dużej różnicy na renderach nie widać, a za to czas renderowania się bardzo różni :D czekam na postępy :)

zdrówko [piwo]

P.S. widzę, że robimy na odwrót... najpierw robiłeś Hondę low-poly a teraz Nissana high-poly, a ja zupełnie na opak :D

Napisano

Irek pokaż siatkę. Na razie spox :D

Napisano
  • Autor

Jak to zawsze w weekend robota idzie do przodu :) Przybyło kilka ścianek w rezultacie dając ich liczbe 57.000 (ciekawe jak mój komp zniesie zwielokrotnienie tej liczby :| )

Rezultaty dzisiejszej pracy:

Napisano

mam nadzieje, że nie zapominiales podladek pod srubki :) hehe

po za tym tylko pozazdroscic kompa, ktory jest w stanie utrzymac taka ilosc poly.. ;)

ogolnie pracka robi niezle wrazenie, czekamy na update :)

Napisano
  • Autor

beeper: pozazdrościć kompa ?????? ja się będe musiał z tym dalej katować na 256MB DDR, riva tnt 2 32MB, Athlon XP 1600+ i bardzo wolny hdd na UDMA 66 :|

Zobaczymy do ilu polygonów dojde na tym gruchocie :)

Napisano

To jest gruchot?? Mam podobny config i wcale nie uważam go za gruchota :), a znam ludzi, którzy na maszynach dwukrotnie gorszych robia w maxie i tak nie marudza :).

Napisano

hehe ja mam athlona 1gh, radeona 9000, 256 SDRAM, no i dysk udma 66 i czasami max nie wyrabia i sie wysypuje... ;/

Napisano

jak się wszyscy chwalą gruchotami to ja też się pochwalę :D Celeron 800MHz, 256 DDR, Seagate 20gb i od niedawna karta graficzna GeForce 3ti 450 (jedyna wydajna rzecz w tym kompie :) tyle, że bardziej do gier :])

pozdrawiam i czekam na updaty [piwo]

Napisano

Teraz ja :P

Mam aż dwa \"gruchoty\" w domu :

Pierwszego \"gruchota\" okupuje mój ojciec. Czasami używa go moja matka (uczy się paintera i układa mahjonga) a czasami pożyczam go sobie ja do giercowania po sieci. Jest to Athlon 1400, 256 ddr, 120gb barracuda, geforce 3 ti200

Drugi gruchot jest mój i tylko mój. Athlon xp 1800+, 256 mb ddr, radeon 9800 pro, dysk ibm 40 gb oraz tablet wacomy A6.

Ogólnie nie narzekam :)

Napisano

Coś czuje, że zaraz wpadnie tu DruG :D, ale co mi tam: Athlon 1.2, 512 DDR 266Mhz, GeForce 2 64, 40 GB Baracuda, Monit 15 (mój najwiekszy koszmar :( ), ogólnie jakoś sobie radze, choć planuje małą modernizację w 2004 (studia idą i trzeba podkusić sponsorów (czytać rodziców) to odwazniejszych inwestycji :D )

Napisano
  • Autor

widze że nie tylko ja mam złoma :]

no ale taki to kraj :(

a updete powinien być jutro

Napisano
  • Autor

:( :( :(

jednak nie będzie dzisiaj update\'a :( bo moja riva się zawiesza jak coś dorobie :| aż tak mało potrafi ?? w tym tygodniu (może jutro) wymienie ją na gf2 mx400 64MB i dopiero wtedy zaczne coś robić. (niewiele lepsza ta karta ale na inną nie mam kasy :( FUCK !!

Napisano

Javor, nie rób tego !! wywal trochę więcej i kup sobie Gainward GeForce 3ti 450 !! kosztuje coś około 380zł, więc nie jest to taki majątek, a GF2 przy nim to taki mały syfek :D dla porównania testy w 3DMarku 2003 (wiem, że to bardziej test do gier ale co tam :]) GF2 mx400 32mb \"80\" punktów, GF3ti 450 64mb \"790\" punktów... różnica kolosalna i wątpię, żeby GF2 mx400 64mb był o wiele lepszy od wersji 32mb... jak już coś kupować to tak, żeby starczyło na dłużej :)

trzymaj się [piwo]

P.S. polecam tą stronkę...

http://www.digit-life.com/articles2/over2003/index.html

jest to mega benchmark 80 kart graficznych :)

Napisano
  • Autor

co do grafy loozack to już mam tego gf2 bo więcej kasy bym szybko nie załatwił :(

ale mniejsza z tym mam dziwny problem z plikiem :| kiedy otwieram ostatni plik z moim nissanem to wszystko wygląda dobrze ale jeśli zrobie coś co zpowoduje jakąkolwiek zmiane w viewporce to max mi się wyłącza :( jak go wziełem merge to to samo się dzieje:( można coś z tym zrobić czy muszę powrócić do starszego pliku i robić kilka kurewskich rzeczy od nowa????

Napisano
  • Autor

kur** jakiś niedoje**ny jest ten max (6)

znalazłem problem przez który się wyłącza ale niemam pojęcia jak go rozwiązać :mad:

jest to słupek przedni i poprostu skopiowałem vertexy 2x, poprzesuwałem je i zbudowałem na nich ściany (takim sposobem robiłem np wnęke na dzrwi i działa :| )

no i chodzi o to że jak włącze meshsmooth to pokazuje ładnie wygładone ale jak zechce obrucić viewporta lub coś w nim zrobić to zdycha :mad:

jeśli macie pomysł jak to rozwiązać to piszcie !!

Napisano

hmmm, to cos z grafa, jak masz ustawione view porty ??

tzn direct 3D ?

glide ??

z tym poprobuj

Napisano
  • Autor

najpierw miałem rive 2 a teraz mam gf2 mx400 i ciągle ustawione na direct 3d (na glide niema nawet przezroczystości - tylko piksele na przemian pokazują dwie warstwy, a sowtware to już szkoda mówić)

Napisano

GeForce pracuje najlepiej w OpenGL, ja tak mam cały czas i nie mam problemów z przezroczystością czy innymi bajerami :|

Napisano
  • Autor

heh działa na open gl :]

dzięki loozack !!!! [piwo]

problem który mnie dręczył jak narazie znikną ale niezgodze się z jednym: \"GeForce pracuje najlepiej w OpenGL\" - teraz mam 10x gorszą wydajność (już przy tylu co mam mi się tnie:|) a jedyne karty które wolą OpenGL od direct 3d to VOODOO

mniejsza z tym...... działa więc biore się wkońcu do roboty:)

Napisano
  • Autor

No wkońcu jakiś update :)

Ale niestety mam spory problem :| Aktualnie jest 24.000 ścian co na moim gruchocie i openGL daje około 1fps :(

Tak więc albo będe motał coś z direct 3d (jak go testowałem to doszedłem do 1.000.000 i chodził sporo lepiej) albo będe robił części w oddzielnych plikach i potem jakoś to składał w całość .... zobaczymy.

Napisano

aż z ciekawości sprawdziłem mojego kompa

przy 524 tys poly ( 2 teaporty po 64 segmenty) w 1 viewporcie mam 15 kl/sek a jak włącze widok siatki to 3 kl/s

też pracuje w open gl

niewiem dlaczego u ciebie jest tak źle :|

Napisano

A-D-e-X:

to jest zalezne od wszystkiego. sterownikow, karty, procesora, ramu, windows\'a

jesli mowie zle poprawcie mnie

a i jeszcze sprzet:\\

Penitum 4 1400 MHz

256 MB RDRAM

GeForceFX5200 128MB RAM

Monitor 17\" AOC

2xBarracuda 5 7200RPM 40GB

2xU6 40GB

że tu jeszcze Drug\'a nie było? :-)

Napisano
  • Autor

haha !!

już wiem czego mi się max mulił i zawieszał !! bo direct 3d miałem ustawiony pod directX 9 a gf 2 go nie obsługuje (wszystko było emulowane i dlatego taki zamuł i zawieszki)

teraz już jest sporo lepiej więc moge się wkońcu porządnie brać za robote [piwo]

tylko jeszcze niech ktoś mi powie dlaczego mi poznikały strzałki itp to przesuwania, obkręcania, skalowania itd :|

moge wykonywać te operacje łapiąc za krawędzie obiektu ale wtedy się przesuwa po obu osiach :| albo wpisywać cyferki co jest bardzo wkur*iające :(

wie ktoś jak to naprawić ????

Napisano

Co do zniknięcia - WCIŚNIJ klawisz \"X\" :)

Co do działania - mi np na GForce 2 MX 200 działa ZNACZNIE lepiej OpenGL aniżeli D3D.

Dużo za to dało ustawienie STAŁEJ wirtualnej pamięci na poziomie min/max 2GB (+20-40% lepsze działanie w moim przypadku).

Napisano

Javor, a po co ci meshsmooth w viewportach ?? bo skoro mówisz, że masz 24k face\'ów to znaczy, że masz go włączonego... nie wystarczy, że ms będzie włączony tylko przy renderingach ??

pozdrawiam [piwo]

P.S. ten model to będzie cudo O_O

P.S.2 możesz pokazać siateczkę low-poly ?? :)

Napisano
  • Autor

Loozack: cała ta część tylna (bez przednich błotników i zderzaka tylnego) miała wycinane szybki świateł więc jej siatka jest po meshsmooth\'cie i nie da się tego zmienić.

Z tego powodu raczej nie będe zamieszczał siatki.

no a tu wspomniany zderzaczek :)

(rendery są strasznie lipne bo scanlinie, lepsze będą jak zdobęde brazila 1.2)

Napisano
  • Autor

ehhhhh :( ledwo zaczełem ten model i już musze ogłosić że prace nad nim zostały wstrzymane :(

jak nie trudno się domyślić po wcześniejszych postach robie to ze względu na (nie)wydajność mojego kompa :(

osttnio zaczełem robić przedni zderzak i aktualnie model ma 350.000 ścian. pozatym troche mi się nie podobają niektóre miejsca w tym modelu więc mam zamiar po części zrobić go od nowa (całą bryłe a następnie powycinać szpary itp) co = jeszcze więcej ścian w viewporcie :( dlatego narazie z tym kończe (nie bede robił go takiego na jaki pozwala mi mój pier****** komputer, tylko takiego jakiego sobie zaplanowałem!!)

a narazie wezme się za coś do 100.000-200.000 ścian :(

Napisano

dla mnie żle sie zabrałeś za robienie bo robisz wieksza cześć samochodu z 1 kawałka blachy

ja robie zawsze każdą cześć osobno i dzieki temu niemusze martwić sie że jak włącze msmooth na 1 czesci to mi komp bedzie stekał cześci których nierobisz możesz też mieć taż że są to tylko bozy w viewporcie ( np. koła itp)

3maj sie i mam nadzieje że szybko wrócisz do tego modelu