Gość piotrek4 Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Witam!!! własnie rozpoczynam przygode z 3dmax i mam pytanko czy program wspulpracuje z tabletem ?
SoAd Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 przepraszam, a po kiego ptoka ci tablet w 3ds max'ie? Jest zupełnie niepotrzebny do pracy w tym programie, no chyba, źe chcesz go uzywac zamiast myszki...
Tomala Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Jak kupisz tablet wacoma to raczej będzie działał ze wszystkimi aplikacjami ja nawet w grach sprawdzałem z ciekawości i działa ale do maxa myszka jest wygodniejsza.
Master Kiełbaster Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 w mejkingofach filmów animowanych często używają tabletów do 3d więc czemu nie.
piotrek Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 program wspulpracuje z tabletem Współpracuje. Jak każdy inny. Tablet to po prostu urządzenie wskazujące, więc jeśli system operacyjny go wykryje i obsługuje, działa w każdej aplikacji uruchamianej w tym systemie.
claude Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Myszka jest wygodna, ale ja często używam tabletu w photoshopie czy zbrushu i i zaczołem tez w maxie, okazuje się że nie jest taki zły trzeba tylko ustawić środkowy klawisz myszy jako przycisk na piórku. Często zwłaszcza na początku bolał mnie palec od ciągłego wciskania kółka w myszce by obracać widok w viewporcie, dlatego często jak zmęczy mi się ręka używam tabletu w dodatku szybciej się jak dla mnie zoomuje na tablecie bo jest większy gest, zoom na teblecie - alt + Ctrl + środkowy klawisz myszy (ustawiony na piórku). Tablet nie jest stworzony do maxa, ale czemu nie?
Gotham Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Tablet + max? Jasne, dla mnie od dawna jest to świetne połączenie, szczególnie do modelowania ale i przy mapowaniu czy animowaniu się przydaje, tyle że poza paroma przypadkami gdy siła nacisku jest brana pod uwagę jest to tylko alternatywna metoda przesuwania kursora :) (która niektórym osobom bardzo pasuje). Pozdrawiam, PS. W sumie to kiedyś patrzono ze zdziwieniem na osoby grające myszkami w fpp ;).
Gość User190 Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 tablet w maxie to imho średnie rozwiązanie.. ale może ja się nie znam ;)
GrafMax Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 przepraszam, a po kiego ptoka ci tablet w 3ds max'ie? Jest zupełnie niepotrzebny do pracy w tym programie, no chyba, źe chcesz go uzywac zamiast myszki... nie prawda, tablet ułatwia też prace w 3ds max (np. selekcja/deselekcja polygonów/vertexów). Wiadomo, że nie jest tak uzyteczny jak np. w photoshopie, ale nikt robiąc coś w maxie, nie używa wyłącznie maxa. Zawsze warto zamienić myszke na tablet. Chociażby dla zdrowia ;)
streaker Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 CZemu nie, choć jeśli chodzi o mnie, to próbowałem i choć na przyciskach na piórku mam ppm i śpm, to nie było to za wygodne i wróciłem do myszy... Ale spróbować warto... Jeszcze co do tego czy współpracuje - to położenie myszy ( i to czy tablet działa jako mysz czy pióro) jest obsługiwane przez sterownik, aplikacje mogą wspierać albo nie wykrywanie poziomu nacisku i ewentualnie innych takich - a tego max nie robi, no bo i nie ma takiej potrzeby...
Gotham Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 streaker- Max wykrywa nacisk defaultowo :), zawsze gdy operuje się brushami, do tego można łatwo sobie przestawiać jego interpretacje wedle własnych preferencji (siła, wielkość). Ogólnie to nikomu bym nie polecił kupna tabletu tylko do maxa, ale osobom posiadającym i mocno oswojonym z nim polecam potestować w 3D. Przy czym to też wymaga dużego dostosowania maxa pod siebie, tak aby nie grzebać się po command panel itd. tylko operować skrótami i quadem. Gdy się tak zdrapie techniczną otoczkę (+ tablet) to poly modeling nabiera dla mnie przyjemnego charakteru rysowania (oczywiście czysto personalne odczucie ;) ).
scirocco Napisano 14 Październik 2007 Napisano 14 Październik 2007 witam co lepsze: kupić wacom volito2 czy myszke razer pro 1.6? do maxa, troche photoshopa i ogólnej obsługi windowsa. na nic wiekszego od a6 mnie nie stac
claude Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 ja mam razera pro1.6 i jest spoko ale tablet tez mam i tak na zmianę, fajnie się zumuje tabletem i boraca wievport ale tzeba sobie go ustawic i się przyzwyczaić kup tablet do photoshopa jak ulał
scirocco Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 claude ale jakiego formatu masz tablet? volito2 nie bedzie za maly?
scirocco Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 a co myslicie a tabletach AIPTEK HyperPen 12000U ? duzy obszar roboczy, niska cena - czy porazka jak pentagramy?
streaker Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 Właściwie to jest to to samo samo co pentagram (w znaczeniu, że ten sam model tabletu, tylko pod inną nazwą zapakowany - było o tym w wątku o tabletach)... świat tabletów dzieli się na wacomy i całą reszte. Co ja o tym myśle ? W ręku pentagrama/aipteka nie miałem, ale podobno podoba się tylko do momentu spotkania z wacomem ;)
Rekomendowane odpowiedzi