Napisano 18 Wrzesień 200717 l Czy ktoś używa jakiegoś systemu wodnego chłodzenia na tym procku? Denerwuje mnie już trochę hałas jaki wydziela z siebie boxowy wentylator i myślę nad zmianą właśnie na WC. Jeśli ktoś ma jakieś praktyczne spostrzeżenia to będę wdzięczny jeśli się nimi podzieli : ) Pozdro 666.
Napisano 18 Wrzesień 200717 l ja używam :) Wentyl boxowy to żart :) prawie nie różni się od tego z E6600 a Quady grzeją się prawie 2x bardziej niż duale. Jeśli masz jakieś pytania co do wody to wal, postaram się coś odpowiedzieć.
Napisano 18 Wrzesień 200717 l Autor Ok. Po pierwsze - kupować cały zestaw czy raczej montować samemu z części? Jeśli z części to z jakich? Znalazłem taki bloczek na CPU: http://www.cooling.pl/swiftech-apogee-gtx,produkt,2054.html będzie warto swojej ceny? (w testach wypada świetnie, ale swoje kosztuje) Dalej - czy na obiegu masz też zamontowaną grafikę? (jak wpływa na całość?) No i wreszcie - jakie zyski są na temperaturach i czy słychać pompkę? ;p
Napisano 18 Wrzesień 200717 l Blok który podałeś to jeden z najlepszych na rynku, ja akurat jadę na D-Tec Fuzion. Pompkę mam taką: http://www.cooling.pl/laing-ddc-12v-1plus-rt,produkt,1842.html niestety chyba jest ona wadliwa i trochę ją słychać a powinna być bezgłośna więc niedługo poleci na wymianę (już obgadane z cooling.pl). Co do grafiki to oczywiście, w końcu wentylatory na grafice w prawie każdym przypadku są głośniejsze niż dyski na max obrotach, nie wpływa to praktycznie na temperatury. Co do plusów WC. Na Quadzie mam 43-44C (temperatura rdzeni, nie proca) w iddle przy podkręconym Procu na 3GHz i VCore 1.3V (Proc z serii B3, czyli tych najbardziej grzejących się) W stresie skacze do 55-57 Praktycznie bezgłośne, nie licząc mojej wadliwej pompki. Jednak trochę mnie wyszło na cały zestaw. Imho lepiej składać zestaw z części, satysfakcja i bezcenne odciski na palcach od szybkozłączek ;]
Napisano 18 Wrzesień 200717 l Autor Dzięki za rozjaśnienie : ) Czas teraz przystopować trochę z piwem i odłożyć na WC ; )
Napisano 18 Wrzesień 200717 l Marcin, dlaczego ustawiasz Vcore procka na 1.3 V ? Spokojnie dziala na 1.128 V. Jedyne co musze zrobic to podkrecic voltage chipsetu aby wszedl na 333 Mhz. Jeszcze jedno. Mialem do niedawna E6700 i grzal sie do max 55 stopni w stresie, czyli raptem o 3 stopnie mniej niz Q6600. Dla porownania na powietrzu 3Ghz grzeja sie do 68 w stresie. Jest to zdecydowanie za duzo. Specyfikacja Q6600 B3 mowi iz procesor nie powinien przekraczac 62.2 stopnia.
Napisano 18 Wrzesień 200717 l nie przesadzajmy z tymi blokami po 300zl. za te cene to masz bloczek na proca i pompke ( jeszcze chlodnica i masz wc ) + rozbudowa jak chcesz... ja osobiscie uzywam zalman resorator 1 plus nawet w upalne lato radzil sobie swietnie ( zestaw: cpu , nb , gpu ) jeden wiatrak w kompie w zasilaczu ( hx520w ) komp nieslyszalny bo wlasne dla ciszy zlozylem sobie wc. rozgladnij sie na allegro za uzywanym bloczkiem moze kupisz cos od MCS lub reality za mniej niz 50 zl + nowa pompka i jakas chlodniczka 2x120 spokojnie ci starczy na quada + gpu
Napisano 18 Wrzesień 200717 l nie przesadzajmy z tymi blokami po 300zl. za te cene to masz bloczek na proca i pompke ( jeszcze chlodnica i masz wc ) + rozbudowa jak chcesz... ja osobiscie uzywam _zalman resorator 1 plus_ nawet w upalne lato radzil sobie swietnie ( zestaw: cpu , nb , gpu ) jeden wiatrak w kompie w zasilaczu ( hx520w ) komp nieslyszalny bo wlasne dla ciszy _zlozylem_ sobie wc. Złożyłeś? Gotowy zestaw?:D Rozumiem że był rozłożony w pudełku :p Przyganiał kocioł garnokwi :P reserator to się nadaje do dekoracji pokoju co najwyżej. W moim ulubionym sklepie z chłodzeniem mają taki na wystawie i jak sie pytałem pana czy to się do czegoś nadaje to tylko porozumiewawczo mrugnął okiem i dodał: "szefowi na przezent". :p :p :p
Napisano 19 Wrzesień 200717 l kupujesz bloki, pompke, chlodnice, weze itd ( w jednym sklepie ) i co to nie jest gotowy zestaw ? trzeba tylko zlozyc tak samo jak reseratory tylko tam placisz dodatkowo za latwosc jego skladania a nie meczysz sie gdzie co dac i zeby do siebie pasowalo... reserator bije na glowe wszystkie chlodnice typu 120 , 2x120 czy 3x120 bo on dziala bez zandego wentylatora ... w tamtych woda sie wczesniej zagotuje bez nawiewu niz utrzyma na takim samym poziomie jak w reseratorze.. moj chlodzi C2D 6320 standardowo 1.8 + chipset + GF 6800GT ( softquadro ) + ramy na karcie wiec wsumie 4 bloki temperatura procka w zaleznosci od temperatury otoczenia od 22 ( idle jesli na polu jest 20 lub mniej) do 53 w stresie i przy podkreceniu do 3.0 a w upalne dni temp proca wzrosla przy takich samych ustawieniach ( 1.8 idle ) do 32-34 stopni ( temp na polu jakies 36 stopni ) chipset zawsze okolo 22-28 grafa od 35 do 42 ( nie krecona ) wszystkie bloki na pascie Arctic silver 5 bloczek na ram karty na tasmie termoprzewodzacej... tempy bez nawiewu na reseratoratora wiec zestaw radzi sobie swietnie calosc w obudowie micro atx ( szyby od gory i po bokach ) wyglada swietnie ( podesle fotki w najblizszym czasie jak przyjdzie kumpel z cyfrowka ) + nocne uv :) ladnie reserator wyglada obok 2x wyzszy od samej obudowy :)
Napisano 19 Wrzesień 200717 l Autor Dzięki wszystkim za odpowiedzi, chociaż trochę mi teraz namieszaliście ;p Marcin_ps, Q600 to mimo wszystko co innego niż E6320. Cała seria C2D grzeje się raczej mało w porównaniu do innych procków (np. P4) więc zależy mi raczej na sprawdzonych informacjach od użytkowników quada.
Napisano 19 Wrzesień 200717 l na pclab jest obszerny wątek o Quadach ;] naprawdę się grzeją a są programy które przekłamują temperatury. Coretemp jest narazie najbardziej wiarygodny. Niestety na OC się nie znam i poszedłem na łatwiznę, podniosłem Vcore do 1,3 fsb do 333 i chodzi mega stabilnie. Na mniejszych napięciach się wieszał przy stress test.
Napisano 19 Wrzesień 200717 l ja swojego quada Core 2 Extreme QX6700 ogranolem radiatorem Thermalright Ultra 120 eXtreme, do tego porzadna pasta + wentylator z regulowana predkoscia w spoczynku mam 27stopni w stresie przy max 34-37 st. W przyszlosci chcialbym jakis klozet zbudowac dla tej maszyny bo nieznosze buczacych wentylatorow... Do pomiarow temp. uzywam softu dolaczonego do plyty glownej Abit uGuru
Napisano 23 Wrzesień 200717 l Do pomiarow temp. uzywam softu dolaczonego do plyty glownej Abit uGuru U mnie soft z asusa pokazywal temp o 10 stopni nizsza niz coretemp. Trzeba z przymruzeniem oka patrzec na temperestury tych programow, biora one pomiar z pod procesora, a nie z rdzenia
Napisano 7 Październik 200717 l A co myślicie o takim zestawie? Właśnie zamierzam go kupić do schłodzenia swojego Quada i nie jestem pewien czy da radę. http://www.thermaltake.com/product/Liguid/DIY/cl-w0076/cl-w0076.asp
Napisano 16 Październik 200717 l Coż - okazało się że Thermaltake Big Water 745 da radę. Q6600 podciągnięty do 3,2GHz w stresie ma góra 25 stopni! Jestem zadowolony :)
Napisano 8 Listopad 200717 l Ja mam Scythe Infinity na q6600 i nie ma bata , nie będzie ciepły proc. Do tego nic nie słychac. Jak da ktoś namiar na programik-albo powie jak- badający temperaturkę normal i w stresie to będę mógł dorzucić dokładniejsze dane. Ale mówię Wam , ta wieża Scythe jest doskonała.