Napisano 21 Wrzesień 200717 l Witam:) Problem jest następujący. Stworzyłem scenę w 3D Studio Max9 (dość dużą, wiele elementów-model stacji transformatorowej). Działam na kompie z DualCorem 2.0GHz, 3GB RAM DDR2, i przy każdej próbie renderingu moim oczom ukazuje sie komunikat "Not enough memory", co więcej program nie ma "enogh memory" nawet do tego żeby zrobić save`a i sie wywala :((( . Prosze o mozliwie najszybszą pomoc bo goni mnie czas (musze mieć animację) na poniedziałek :( Z góry dzięki
Napisano 21 Wrzesień 200717 l Hi Dino. Zapoznaj sie z regulaminem i popraw temat - wtedy pogadamy :-) Pozdro.
Napisano 21 Wrzesień 200717 l poszukaj w ustawieniach maxa i zwieksz mu limit pamieci wirtualnej Jakiego masz windowsa ? 32 bity ?
Napisano 21 Wrzesień 200717 l Autor Win XP 32 Bit. Nie jestem zbyt zaawansowany w te klocki i nie mam pojęcia jak się uporać z tym problemem
Napisano 21 Wrzesień 200717 l win 32 nie przydzieli tych 3G co masz dla maxa niestety; potrzebny xp64-bit - mialem problem o ktorym piszesz i dopiero przesiadka na 64 bity pomogła
Napisano 21 Wrzesień 200717 l Może spróbuj otworzyć ten model w innym programie ,żeby go trochę odchudzić. Zakładam że sprzęt sprawdziłeś i kości pamięci działają poprawnie.
Napisano 21 Wrzesień 200717 l Mialem podobnie i nic nie pomagalo. Dopiero 4gb ramu, 64bit Windows i 64 bit 3ds i po problemie. W ogole 64bit Max chodzi jak bajka :]
Napisano 21 Wrzesień 200717 l A to nie jest przypadkiem tak ze 32 bitowe wersje programow sa w stanie maksymalnie przypisac sobie 2gb pamieci?
Napisano 21 Wrzesień 200717 l Autor No to pojawia sie kolejny problem, a mianowicie 32 bitowa aplikacja pod 64 bitowym systemem nie bardzo chce pracować :/ Są jakieś patche? może jakiś link?
Napisano 21 Wrzesień 200717 l W takich sytuacjach często (o ile się dało) dzieliłem film na partie (kilka filmów), które potem łączyłem w jedną całość. Zazwyczaj powstawało kilka filmów z Alpha Chanell. Przykładowo w pierwszym filmie zawierasz jedną część obiektów, w drugim filmie drugą część, a potem to łączysz - masa roboty!
Napisano 21 Wrzesień 200717 l przeczytaj zawartość linka w moim poprzednim poście. tam jest opisane rozwiązanie dla xp32 nie wymagające kupowania nowego softu i systemu.