Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

blender i yafray.

2 wersje, ciemniejsza:

11807.jpeg

i jak ktoś ma ciemny monitor;-] ( podkręcona jasność )

11809.jpeg

C&C welcome

pozdro

[Edit] wątek przeniesiony z FW, gdzie zdaniem komentujących nie powinien był się znaleźć.

ybrgo1.th.png

ybnrgy0.th.png

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 3,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czy te krzesła są zrobione tylko z arkusza perforowanej blachy? Widziałeś gdzieś takie czy to radosna twórczość? Render słaby, z Yafraya można o wiele więcej wyciągnąć. Do takich modeli przydałoby się jakieś studio zrobić. W chwili obecnej nie wiadomo nawet skąd pada światło.

Napisano
  • Autor

@arevulopapo: nie widziałem takich,to mój wymysł. Oparcie i siedzisko mogło by być zrobione z jakiegoś trochę elastycznego, wytrzynałego plastiku. A światło celowo starałem się równomiernie rozłożyć.

Napisano

jakaś straszna ciemnizna i wogóle niewiadomo o co chodzi, do galerii to sie nie nadaje moim zdaniem, przenieś to do WIPa, bo taka trochę siara...

ps: rendering do bani, w zasadzie dlaczego tego w ogóle nie oświetliłeś jakoś?! model...co Ci przyszło do głowy, większoć forumowiczów wie, że jakim przyjdą głupie pomysły do łba, to raczej starają sie z tym nie obnosic po forum...ech...no niefajne i juz (przepraszam, ale tak jest), idź do konta posłuchac metalu i przemyśl swe postępowanie :D

Napisano

wspolczuje siedziec komus na takim krzesle , krzeslo biurowe powinno byc wygodne , mozliwosc regulacjipodlokietnikow , siedzenia , wysokosci itp ... do tego moze byc podglowek , lub poduszka pod lezdzwie . wejdz sobie np na stronke novego stylu lub quo sideo ( ten sam produscent ale inna seria ) lub BN office , ewentualnie dziedzic krzesla - sa tam krzesla i tez do nich opisy techniczne , opisane mechanizmy, wymiary , proporcje ... mysle ze CI sie przyda

Napisano
  • Autor

no cóż, nie spodziewałem się tu takiej hiszpańskiej inkwizycji, ale to pewnie dlatego, że nikt się ich nie spodziewa;-]

a tak trochę poważniej: model powstał bo chciałem nauczyć się modelować modyfikatorami w blendq, delf77 masz rację - funkcjonalność nie została do końca przemyślana, nie jestem projektantem, poza tym nie przejmowałem się tym aspektem.

Z tego co piszecie wynika, że to co pokazałem przyprawia Was o napady lęku, obstrukcje i zwiększoną zachorowalnośc na raka macicy, za co przepraszam, u mnie takich objawów nie ma, kilku znajomym pokazałem przed wrzuceniem na forum, mówili, że ok, nie słodzili, szczerzy są.

Ale.. to nie znaczy że nie przyjmuje Waszej krytyki, proszę tylko o bardziej konkretne rady, bo to jest tak, że ja tą prackę tak widziałem, jak ona wygląda (m/w), ale z chęcią przeniosę ten wątek do wipa i podłubie przy tym coś więcej pod czujnym i wprawnym okiem forumowiczów, tylko że nie bardzo mam już pomysły, a nie chcę zakładać kolejnego wątku - zombie.

Tak więc: jak pomożecie i podrzucicie jakieś 2-3 konkretne sugestie ( za co z góry dzięki ) to wątek ląduje w wipie

Pozdrawiam i czekam na rady.

Napisano

no to teraz napisze jakbym widzial to co pokazales -

- tlo/otoczenie do wymiany - postawic krzeslo na jasnym boksie w , w tle cos jasnego - tutaj sama jasnosc przytlaczai raczej nie zacheca do zobaczenia tego czegos ---> zmien ustawienia swiatla , ciemno jest jak widac

-krzeslo - 1 - materialy maxowe - mysle ze nie sa zle ale w tym otoczeniu wygladaja nudnawo

-krzeslo - 2 - material/modeling tej blachy perforowanej - powinna miec jakas grubosc , jesli chodzi o ksztalt siedziska - to czy to jest z pasa czy np sie ten "pas" rozszerza przy plecach - jesli tak to jak to zrobic realnie ? powiekszyc , pomniejsyc otworki ?

- konstrukcja trzymajaca siatke od spodu - nie za smukla? wyglada jakby pod naciskeim faceta 100 kg miala sie polamac

- krzyzak krzesla w miare ok wyglada

- koleczka mysle ze za male ale nie mowie ze sa zle

ciagle odsylam do stronek ktore podalem i katalogow technicznych - sa tam wymiary ..

mysle ze na razie tyle , mysle bardziej konstruktywnie

Napisano

no oswietlenie do bani, materialy ... itp. dobrze juz o tym wiesz. Osobiscie pojecia zielonego nie mam o yafray'u ale widzialem juz prace renderowane yafray'em i byly naprawde bardzo dobre. To zanczy ze mozna :) Jesli chodzi zatem o swiatlo to zaczalbym o szukaniu w miare dobrych tutorial. Aby nie tylko Ci tu truc i marudzic masz tu linka do oswietlenie w yafray'u. http://wiki.yafray.org/bin/view.pl/UserDoc/YafRayLighting Szukalem go nie cala minute wiec jak poswiecisz na szukanie 15 min to napewno znajdziesz lepsze a jeszcze jak je przerobisz to mysle ze wiecej nie bedziesz dawal takich renderow.

Napisano

no bałbym się na takim "krześle" usiąść bo bałbym się że się poharatam o ten "wytrzymały elastyczny" plastik. lepiej chyba te brzegi czymś zakończyc. jak na yafray to niezbyt ładnie.

Napisano

nie rozumiem tego co piszesz.w czym maja ci forumowicze pomoc? w projektowaniu?skoro piszesz ze nie jestes projektantem wiec po co projektujesz krzesla/fotele?a praca slaba-nie zaprojektowana, nie przemyslana ,slabo pokazana-rendering

Napisano

Mi się podoba....ale strasznie ciemno :/ wrzuć może siateczke ;) xD ...Ps...powiem Ci że ciekawy pomysł xD ;)

Napisano
  • Autor
bałbym się że się poharatam o ten "wytrzymały elastyczny" plastik.

w którym miejscu ( krzesła ), bo ono nie bardzo ma ostre krawędzie?

@drakul: jak już pisałem to krzesło zrobiłem po to, żeby poćwiczyć modelowanie. Wymyśliło mi się krzesło z dziur i chciałem sprawdzić, czy będę potrafił je zrobić.

@jymal: dzięki, choć jeden pozytyw podnoszący na duchu

ant-3d: dzięki, linki są mi znane

@delf77:dzięki za rady, postaram sie pokombinować, a siedzisko i oparcie mają grubość, nie ma opacity mapy, to jest wszystko wymodelowane. Podstawka też chyba ma już wystarczającą grubość. Pokombinuje bardziej z otoczeniem, krzesła samego nie chcę zmieniać bo takie miało być, ew. małe poprawki, typu przeskalowanie kółeczek.

Napisano
  • Autor

Niestety nie mam wogóle pomysłu na cokolwiek więcej. Postawiłem to na janym tle, pogrzebałem tyci przy materiałach i oświetleniu.

ybrgo1.th.png

ybnrgy0.th.png

ale czy to jest w jakiś sposób lepsze niż to poprzednie to nie wiem. Help! Z góry dzięki za repy.