Napisano 21 Październik 200717 l Więc zabieram sie za wymodelowanie jaskinie i chciałbyma by jej ściany nie wyglądały gładko i przyjemnie tylko były poszarpane z ostrymi kantami. Jak uzyskać taki efekt wymodelować ręcznie, albo jest jakiś modyfikator który mi to ułatwi czy tez najlepiej zrobić to texturką. CHodzi mi o uzyskanie takiego efektu:
Napisano 21 Październik 200717 l Wymodelowałabym większe kawałki ręcznie, bo zanim namalujesz taką displacement mapę ręcznie to zdążysz to dziesięć razy wymodelować. A mniejsze kawałki można displacem albo tylko teksturą. Ewentualnie znaleźć sobie w rozsądnej rozdzielczości teksturę pokazującą kawałek takiej ściany, podłożyć pod model niczym blueprint i modelować dokładnie według tego, wtedy potem możesz tą samą teksturę nałożyć planarnym mappingiem na model i będzie idealnie pasowała. http://www.cgtextures.com/textures.php?t=browse&q=422 być może tu coś znajdziesz.
Napisano 21 Październik 200717 l Autor W zbrushu ścianę wysculptuj i mapkę displace wypal. Sorki ale pracuje naarzie jedynie na maxie 7-9 a Zbrusha nie mam skad wziąć
Napisano 21 Październik 200717 l ale ja nie mówie o zb, możesz nawet proceduralnymi z maxa odpiwiednią mape zrobić, hynol się tym bawił kiedyś
Napisano 21 Październik 200717 l Się bawił i poleca metodę :). Noise, cellular i gradient ramp dają radę. Z tym że "podstawke" modelu, takie low poly które trzyma kształt trzeba ręcznie zrobić. Jak nie masz zbrusha to Blender ma bardzo dobrego sculptera.
Napisano 22 Październik 200717 l Autor mgłbyś trochę bardziej jaśniej opisać twoją metodę. Z gory dziękuję
Napisano 23 Październik 200717 l Opisywałem juz to na forum, dawałem pliki również. Przykro mi stary ale nie ma na to czasu po prostu. Poszukaj a znajdziesz.
Napisano 24 Październik 200717 l ja dwa dni temu zacząłem właśnie takie skałki robić najpierw zrobiłem kanciastą bryłę do której dodałem w displacement jakąś mapkę noise czy coś takiego (ja dodałem proceduralne 3d stucco maya) męczysz męczysz aż zaczyna wyglądać :) ja muszę jeszcze trochę pomęczyć :D szczególnie tą skałkę bliżej kamerynajdłużej ją modelowałem a najgorzej wygląda ;)