Napisano 12 Listopad 200717 l Witam wszystkich Na początek chciał bym podziękować dwóm osobom które bardzo mi pomogły w zbieraniu materiałów. Wielkie dzięki Toperk i kliment woroszyłow. Liczę na wasza pomoc, sugestie i krytykę.
Napisano 12 Listopad 200717 l na razie troche mało, ale pracuj pracuj... claude - to był bardzo popularny środek transportu wycieczek niemieckich po europie w latach 40-tych XX w
Napisano 12 Listopad 200717 l Autor ładnie tylko po co ten detal wewnątrz na osłonach wałów napędowych ? Dzięki za komenty. Piksar ten czołg będzie ze środkiem. Mam zamiar zrobić kilka renderów na otwartych włazach wiec tam jeszcze trochę elementów w środku dojdzie. Pozdro.
Napisano 14 Listopad 200717 l Autor Witam. Na razie zrobiłem nie wiele ale borykam się z problemem odnośnie odpowiednich rzutów i zdjęć tyłu i lekko utknąłem. Wszystko było ładnie i pięknie do momentu kiedy nie wziąłem się za modelowanie tyły i tu się pokazały małe rozbieżności co do posiadanych materiałów wedle orginału. Jak ktoś ma jakieś materiały na temat tego czołgu to proszę o pomoc. Taki mały update. Ps. Następnym razę bedzie lepiej :D
Napisano 15 Listopad 200717 l Zapowiada sie ciekawie. Czekamy na kolejne rendery z postepu prac. Powodzenia
Napisano 19 Listopad 200717 l Autor Ello. Kolejny mały update. Nie za dużo tego ale ciągle do przodu. Wielkie dzięki za materiały do modelingu.
Napisano 26 Listopad 200717 l Odrobinke za gruby ten pancerz...tej grubości klapy trzeba by podnosic dźwigiem chyba:) pancerz od góry miał najmniejsza grubość wszak. Doszły pedeefy ode mnie? Aha...koła o ile mnie pamięc nie myli miały szereg otworków..będą?
Napisano 26 Listopad 200717 l Autor PDF'y doszły wielkie dzięki kliment. Grubość włazów poprawimy, a pamięć cię nie myli w kołach jest po 10 otworów w każdym i się pojawią. Zna ktoś jakiś szybszy sposób układania gąsienic niż układać pojedyńczo ogniwo po ogniwie? Pozdro
Napisano 1 Grudzień 200717 l Autor Ciąg dalszy prac nad modelem wygląda następująco. Dwa rendery. Proszę o komenty.
Napisano 1 Grudzień 200717 l Zna ktoś jakiś szybszy sposób układania gąsienic niż układać pojedyńczo ogniwo po ogniwie? Pozdro jedno ogniwo kopiujesz tyle razy ile trzeba, łączysz (attach) wszystkie w jeden obiekt rysujesz spline we własciwym kształcie gąsiennicy i używasz modyfikatora path deform - nie jest to proste ale po zdobyciu wprawy da rade
Napisano 1 Grudzień 200717 l Autor Dzięki piksar. Tak się zastanawiam czy nie było by lepiej lub łatwiej ułożyć gąsienicę za pomocą kości (bones) przypisując do każdego ogniwa kość i później zacząć je układać.
Napisano 1 Grudzień 200717 l Autor wiem że idzie ręcznie ułożyć ale myślałem nad jakimś przyśpieszeniem tej czynności ale jak nić nie wymyśle to czeka mnie jazda z układaniem ogniwo po ogniwie. hehehe będzie wesoło.
Napisano 1 Grudzień 200717 l Ja gąsienice do swojego KV, układałem ręcznie. Trochę roboty jest, szczególnie jak masz słabego kompa, ale ta satysfakcja po skończonej robocie :) Nie myśl o pracy, pomyśl o nagrodzie :)
Napisano 1 Grudzień 200717 l ooo... :) sporo szczegółów... lubię modele czołgów, więc czekam na nowe screeny... dobrze ci idzie...
Napisano 1 Grudzień 200717 l Autor Ja gąsienice do swojego KV, układałem ręcznie. Trochę roboty jest, szczególnie jak masz słabego kompa, ale ta satysfakcja po skończonej robocie :) Nie myśl o pracy, pomyśl o nagrodzie :) To akurat masz rację że satysfakcja jest ogromna i chyba właśnie dlatego nas ciągnie do robienia tego co robimy. Jaka jest nagroda? lol hehe
Napisano 1 Grudzień 200717 l Autor kółka będą dopiero poprawiane i zmieniane przy robieniu podwozia. Wieża jest obecnie w etapie prac więc wejdą zmiany.
Napisano 1 Grudzień 200717 l Ogolnie ladnie, ale chetnie zobaczylbym wersje z dzdzownicami, tzn tymi gasienicami. Co do ich rozkladu to mozna zrobic to recznie, path deformem, albo spacing toolem. Powodzenia
Napisano 6 Grudzień 200717 l Autor Witam. Mam mały problem z linami. Nie umie uzyskać liny z odpowiednio gęstym splotem jak zmieniam z Twiscie parametr na więcej to zaczyna mi krzywic cała liną i powstaje jakaś kaszana. Ma może ktoś jaki pomysł jak to naprawić lub wykonać?
Napisano 7 Grudzień 200717 l Autor witam. Widzę że nikt mi nie pomoże w rozwiązaniu mojego problemu i chyba jestem zdany na swoja wiedzę i umiejętności. Dzięki za pomoc. POZDRO
Napisano 7 Grudzień 200717 l Yyyeeeaaa ooo uyuu noo eee daj 2x twister? albo daj 1x potem edit poly żeby się zlaly modyfikatory i znowu edit twister? :P czy źle kombinuje ? :P albo yy eeeee zrób prostom line daj jej ee yyy rescalnij żeby byla gęstrza czy jaka tam ma być... copy past weld ee yy u potem FFD modyfikój jej ee yy wyglond ?? ee yy sory za bleny juz śpie i niemam sil firesmoxa odpalać żeby poprawiać ;p
Napisano 7 Grudzień 200717 l http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=34954 spróbuj tego. tutek Matchias'a dla Lightwave ale myślę że można to samo uzyskać w maxie
Napisano 8 Grudzień 200717 l Autor Dalej mam problem z tą liną bo nie wychodzi mi ona tak jak powinna i wygląda mało realnie, a próbowałem już różnych technik i dalej siakoś dziwnie.
Napisano 8 Grudzień 200717 l pokaż siatkę tej liny, spróbuj ją zagęścić twist na mojej linie to chyba ze 3k (robiona na szybko - bez MS)
Napisano 9 Grudzień 200717 l Autor Na początku dzięki za pomoc Topek. Nie wiem może coś robię źle, a nie wiem co. Zamieszczam siatkę mojej liny na następujących parametrach. Twist - 3500 Shape Steps - 4 Path Steps - 11 Linę robiłem według tutoriala zamieszczonego na forum evermotion ale coś mi się dziwnego dzieje że przy wyższym twiscie zaczyna mi liną krzywić na wszystkie strony. Siatka
Napisano 9 Grudzień 200717 l zwiększ path steps a tu masz takie coś (debiut :)) http://rapidshare.com/files/75327767/lina.avi.html
Napisano 9 Grudzień 200717 l zwiększ path steps a tu masz takie coś (debiut :)) http://rapidshare.com/files/75327767/lina.avi.html niezły patent. ale strasznie ci zamula tego maxa :P
Napisano 9 Grudzień 200717 l Autor Topek dzięki za pomoc. Udało się ludziska wykonać prawidłowy gęsty splot liny. Splot wykonany z dziesięciu elementów zawinięty twistem - 6700. Jeszcze tylko zrobić by lina była bardziej widoczna z większej odległości i chyba zmniejszę splot liny z 10 elementów do 7 i powinno już lepiej wygłądać.