Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Mam problem z materiałem do szyby z okna, aby wyglądała ona dosc realistycznie, próbowałem juz z reflect i refract z fallof ale nic zbyt ciekawego nie wychodzi :/ z gory dzieki

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mógł byś podać jakieś szczegóły; tzn. w czym renderujesz? chyba Scanline? :) no tam najlepiej się pobawić paroma materiałami nałożonymi na raz :)

Napisano

Spróbuj wykorzystać standardowe mat. dołączone do maxa i je zmodyfikuj na własne potrzeby:)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

hmmm lepiej by było jakbym znał szczegóły, jestem w sumie początkujący a renderuje w tym standardowym scanline'ie

Napisano

olej gotowce z architectural bo to syf jest :] jesli uparcie chcesz w scanlinie to w wolnym slocie utworzy material raytraced tam poszukaj gdzies parametru IOR (jesli chcesz taki super real) i ustam ten parametr na 1.5 gdzies tam kolo napisu reflect jest do zaznaczenia ptaszkiem fallof wszedzie w colorach daj bialy no i powinno cos wyjsc no i wiadomo ze musisz miec jakies otoczenie bys wogole widzial ta szybe

Napisano

Do szyb nie daje się IOR 1,5 bo to źle działa niestety jak renderer nie obsługuje diaelectriców. Szyby w oknach można spokojnie robić z IOR 1.0 , bo tu się tylko odbicia liczą, a "shift" swiatła i tak jest niezauważalny. A więc imho material raytraced prawie 100% przezierny i odbicie według potrzeb.

Napisano

napisalem o tym iorze jesli komus zalezy na zabawe w hiper poprawnosc jak w realu podkreslilem to w swoim wczesniejszym poscie wiec wiadomo oglnie iorka mozna olac

Napisano

Spróbuj : Wybierz z listy shaderów Translucent Shader.Jeśli chcesz kolor np: niebieski,ustaw go w diffuse.Krycie materiału (opacity) zmniejsz do 20%.Włącz opcję 2-Sided.Przypisz to obiektowi odpowiadającemu za szybę.Zmien jeszcze kolor tła(Rendering>Evironment>Backround>Color.Na koniec wyrenderuj(najlepiej w mental rayu).

Powinno ci wyjść fajna szyba.:) powodzenia i pozdrawiam.