Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Interesowało by mnie jak można zrobić jakimś domowym sposobem motion capture. Jakieś wskazówki co do potrzebnych materiałów zarówno hardware jaki i software. Ile kamer, jakie programy, o coś takiego.

Taki wątek od zera do bohatera.

Dzięki za przyłączenie się.

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 19k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jeśli czytałeś poprzednie wątki z tym tematem to pewnie wiesz że tego nie da się zrobić w warunkach domowych, kosztuje majątek...

Z drugiej strony można wykorzystać kilka kamer i zrobić coś co ułatwi prace przy animacji...

Jeśli byłyby inny sposób to pewnie by już był...

Tak czy tak nawet same animacje z mocapu trzeba czyścić, wiec trzeba pracować nad animacjami... :D

Napisano

kamery - ich liczba,

markery

komputery + program,

+doświadczony animator

+odpowiedni ludzie do nagrywania

Napisano

zawsze mozna nakrecic z 2 kamer dopasowac perspektywe w vievportach i wrzucic na tlo backgroundow w, potem kilkanascie h animacji i bedzie, sprawdzona metoda ;)

Napisano

Potrzebne bedą :

program o nazwie realviz moviemento

http://movimento.realviz.com/index.php?language=EN

do trackingu twarzy i dłoni minimum 3 kamery

do trackingu całego ciała minimum ok.8-10 kamer

markery wykonane z kulek od styropianu ( najtaniej i najlepiej chyba :D )

było by dobrze gdyby kamery nagrywały o wiele szybciej niz 24-30 fps :)

komputer, oprogramowanie do 3d zeby pozniej to podpiąc pod animacje no i animator ktor bedzie poprawiał drobne błędy :)

minus tego wszystkiego to to ze nie ma podglądu na animacji w czasie rzeczywistym, nagrywasz ruch, trackujesz w programie i dopiero pozniej exportujesz całosc do programu 3d i tam wszystko sprawdzasz czy jest jak chcesz czy nie .

Napisano

dodam ze kamery robiace wiecej niz 25 fps i majace rozsadny dysk i swiatlo to koszt rzedy 5000

Napisano

http://www.se-ma-for.com/making_of

Chodzi mi o

"Egill" - pilot

realizacja: Lichhof Productions

rok: 2008

( ten pierwszy filmik na tej stronie )

Ja tam nie widzę tych skomplikowanych kamer. Tylko raczej jakiegoś ludka z diodami i aparatami więc może Mojemu poprzednikowi chodziło o właśnie coś takiego.

Moje pytanie. Czy można osiągnąć podobny efekt w domowych warunkach ?

Napisano

Ja mam 2 aparaty po 30fps i planuję zrobić homemade mocap tak jak pisał ttaaddeekk. Szukam tylko odpowiednio dużego miejsca aby można było zrobić inną animację oprócz stania w miejscu i rozglądania się :D oraz gdzie dałoby radę poprawnie ustawić kamery(kąty itp) pozdr

Napisano

Witam,

chciałbym zapytać jaką rolę w sesji mocapowej odgrywają kamery? Czy jest możliwe odwzorowanie ruchu pomijając kamery a stosując jedynie czujniki akcelerometrów rozmieszczonych na ciele?

Jeśli źle rozumuję to proszę o wyjaśnienie całego procesu.

Pozdrawiam.

Napisano

chciałbym zapytać jaką rolę w sesji mocapowej odgrywają kamery?

Bardzo dużą. Im więcej i mają większą rozdziałke tym mniej lepsze dane.

Czy jest możliwe odwzorowanie ruchu pomijając kamery a stosując jedynie czujniki akcelerometrów rozmieszczonych na ciele?

Jest możliwe. Daje słabe dane.