Napisano 2 Grudzień 200717 l Siemano ;) Chciałem wam zaprezentować mój najnowszy projekt ;) postanowiłem wymodelować mój przyszły pokój, będzie on robiony dopiero na wiosne więc dokładnie jeszcze nie wiem co tam i gdzie będzie, ale to WIP więc jak coś się zmieni to odrazu wrzucę :) Oczywiście nadal bedę nad nim pracował, dorobię kompa i rzeczy na łóżku i coś żeby nie było tak pusto, podejżewam jeszcze że w naprzeciwległej ścianie od kamery edzie okno balkonowe, wszystko wkrótce ;d Materiale testowe(szczególnie podłogi) na oknie bedą rolety :D a więc PS. dopiero zaczynam modelowac dlatego tak słabo XD :PP
Napisano 2 Grudzień 200717 l Pewnie ze w fotoszkapie nalozona, albo camera map ale widac tez slady na bocznej scianie.lol to sięnazywa post work :D powodzenia
Napisano 3 Grudzień 200717 l To tak :PP nie mam photoshopa , pisałem że materiale śa testowe (tak się bawiłem z ustawieniami dlatego tak :P) Ale dopiero zaczynam się uczyć , nie wymagajcie ode mnie nie wiadomo czego, modeluję 2/3 miesiące ... meble z przed 3 lat ale te materialee :PP dziś kupiłem sobie mały przwodnik (ksiązeczkę) o 3DsMax'ie to poczytam coś o mapowaniu :PP Dzięki za komenty xD a ja robię dalej...coś xD
Napisano 3 Grudzień 200717 l OKAY xD tak więc żeby was materialami nie pozabijać postanowiłem wrzucić render...bez materialów :PP nic nie przerabiałem tylko na szybkiego wyrenderowałem bo nie miałem czasu dziś na modelowanie ;) POZDRAWIAM , dzięki za komenty i mam nadzieję że mogę liczyć na kolejne ;)
Napisano 3 Grudzień 200717 l odrazu lepiej :] ale powiedz to wrescie jak zrobiles ta podloge wczesniej? bo nawet poczatkujacy dalby rozciagnieta texture ale i tak nie wygladalaby tak dziwnie pod takim katem patrzenia. Text jest na wprost kamery a sama podlgoa jest pod katem jak reszta modeli.
Napisano 3 Grudzień 200717 l taki efekt mozna uzyskac poprzez zaznaczenie w opcjach mapowania bitmapy w slocie diffuse w zakladce coordinates mapowania environ mapping: screen:P nie wiem czy celowo jymal zaznaczyl czy przypadkowo no ale wyszlo cos takiego;) zaznacz spowtrotem texture to powinno byc dobrze:) pozdro!
Napisano 3 Grudzień 200717 l Ta podłoga to była pierwsza klasa. Te drzwi sie wydają jakby były na płasko ze ścianą, tylko malutka szparka. Kanapa też trochę zbyt kanciasta.
Napisano 4 Grudzień 200717 l Kanapa kanciasta bo taka jest w realu :D może tylko materac taki za kańciasty..popracuję jeszcze nad nim trochę...a co do podłogi to racja przez przypadek się screen wcisneło :D EDIT: pobawiłem się materialami , nic nie dorabiałem, tylko drzwi wypukliłem od ściany, bo czas mi nie pozwala : no i PS. łóżko ma nóżki dlatego tak wysoko, muszę ję chyba usunąć albo pomniejszyć ;pp bo chyba za duże co? ;pp
Napisano 4 Grudzień 200717 l NO i zapomniałem podziękować za komenty :PP ;)) THX, oraz proszę o więcej ;)
Napisano 5 Grudzień 200717 l cos misie wydaje za wysokie to pomieszczenie..chyba ze leci do kalenicy.....pracuj dalej.
Napisano 5 Grudzień 200717 l Ok....narazie nie mam czasu by się bawić , daję tylko szybkiego up'a ;))
Napisano 5 Grudzień 200717 l Za oczojebne kolory :D Texturki za powtarzalne pracuj dalej. Hahaha, ale się uśmiałem! Pracuj dalej, wypełnij czymś wolną przestrzeń na środku pokoju i dobierz lepsze kolory. ;) Hym, jak zobaczyłem biurko to pomyślałem, że zrobię coś podobnego - bo ostatnio modelowałem regał, więc skompletuje sobie swój pokoik.
Napisano 6 Grudzień 200717 l No przyznam ze to juz ciekawiej wyglada i dobrze ze skupiasz sie teraz na modelach a materialy zostawiasz na pozniej. Trzymam kciuki za skonczenie tej pracki.
Napisano 7 Grudzień 200717 l Temporal - wielkie dzięki ;))) No ...więc...praca ciąąąągnie się małymi krokami...gdyż nie wiem jeszcze co tam będzie w tym pokoju, poza tym mam mało czasu...bo wiadomo kończy się semestr xP Daję up'a , mały bo mały ale jest, dorobiłem drzwi balkonowe, o 00:30 o.O bo tylko wtedy miałem czas I tutaj zaznaczyłem co będzie jeszcze, znaczy co się postaram zrobić :) Legenda xP :: Niebieski- tu będzie keyboard Czerwony- tu będzą gitary, elektryczna i klasyczna ^^. Taki sraczkowaty pod oknem (:PP) - tam będzie grzejnik, puki co mam tylko na niego zasłonę :P Zielony- tutaj gdzieś będą jakieś obrazki ' Żółty- a tu jakieś pudełka po klawiaturach ( xD ) myszkach (xD) jakieś pudełka to sterownikach itp. itd xP No i wiadomo na biórku komp ^^.
Napisano 7 Grudzień 200717 l A i thx za komenty :P Nie żebym się wymądrzał ale jest opcja edytuj i jak już piszesz to troszkę bardziej konkretnie, jak coś zrobisz nowego to wtedy się tym z nami podziel. ;) Trochę bez sensu za każdym nowym postem pisać dzięki, dzięki... ? edit Ta wiem , ale jak ja piszę posta to 2 godz pozniej już moj pokoj jest na 2 str. (bo ktoś pisze coś w innym albo zakładanowy) a tam zazwyczaj nikt nie zagląda...i nie mam żadnej odp. no to piszę jakiegoś posta żeby się ktoś odezwał :D xD Ok, no to Ci wybaczamy. :]
Napisano 7 Grudzień 200717 l Ta wiem , ale jak ja piszę posta to 2 godz pozniej już moj pokoj jest na 2 str. (bo ktoś pisze coś w innym albo zakładanowy) a tam zazwyczaj nikt nie zagląda...i nie mam żadnej odp. no to piszę jakiegoś posta żeby się ktoś odezwał :D xD
Napisano 9 Grudzień 200717 l Fajniuchne ... ale wymodeluj gitarę a nie samo pudełko .. i własne ustawienia Rendera .. xD a nie z tutka xP
Napisano 9 Grudzień 200717 l Gitara dopiero w czasie pracy :P xP już Ci nic nie powiem xP a ustawienia już zmieniłem :P
Napisano 26 Grudzień 200717 l Siemano....łooo dawno nic nie pisałem :-D sorry..ale wiecie, końcówka semestru to sprawdzianów więcej itp. więc zająłem się nauką..nie miałem czasu by modelować, teraz w przerwie Świątecznej coś zacząłem modelować. A więc: dużo zmian nadeszło w mym pokoju, okazało się że nie będę tam miał kompa :-( chyba... :-? ale może jeszcze się to zmieni, instrumentów też raczej nie będzie, gdyż gdy ja przeniosę się do tamtego pokoju to w starym nic nie będzie, to tam je wrzucę i zrobię sobie taki `pokój muzyczny` :-D to teraz o up'ie: Dorobiłem jedną szafę dodatkową, znajduje się ona tuż koło okna, poprzestawiałem meble i przerobiłem biórko, bo może jak nie PC't to laptop będzie w pokoju :-D coś będzie :-D trzeba być przezornym :D:D no więc wrzucam fotkę : Komentujcie :-)
Napisano 26 Grudzień 200717 l no więc wrzucam fotkę : hehe, do fotki troche jeszcze brakuje ale mi sie bardzo podoba. ladnie ;] pozdro
Napisano 26 Grudzień 200717 l czy proporcje aby dobre ? podejrzana jest wysokosc parapetu, i ogólnie pomieszczenia w stosunku do górnej krawedzi drzwi i okna
Napisano 26 Grudzień 200717 l łooo :-D w sumie to racja....okno jest za nisko, tak teraz sobię patrzę a tu okno jest wyżej ^^. to ja to zmienię, jak znajdę chwilkę. THX piksar :)
Napisano 27 Grudzień 200717 l No to przerobiłem to okno, dorobiłem pare pudełłem włącznik światła przy drzwiach...ja widzę ten pokój jak dopiero po wprowadzeniu, na biórku komp..a na środku pokoju...gdzieś przy poszczególnych szafkach pudła z rzeczami...którę będę przenosił ze starego pokoju. Przed chwilą wymodelowałem karnisz nad okno, przy którym (spróbóję) zrobię firankę i zasłony...jutro dorobię tylko zabki i zrobię rolety na oknie i drzwiach balkonowych i wrzycę render. A oto co zrobiłem dziś, mało bo mało ale coś jest :) Pozdro. A i ta biała przestrzeń nad oknem to jest takie cuś...co starałem się zrobić ...takie miejsce skąd wysuwają się rolety....ale mi nie wyszło..jutro poprawię :) A i mam jeszcze jeden problem...bo jak widać sufit sobie lecii...no i jest pewien moment gdzie jest takie coś dziwne a pomiędzy tym a sufitem jest czarna przestrzeń...nie wiem co to jest...widać to nie tylko na renderze..ale również w viewpodzie...i nie wiem jak to usunąć czy coś...bo nie da się zaznaczyć tego czegoś x( jutro zrobię od nowa cały sufit ^^. może to pomoże .
Napisano 28 Grudzień 200717 l Łee...już 3 post pod postem :-/ czemu nikt nie pisze :( Dobra...dópa xD daję up'a i piszę co się zmieniło : -przerobiłem sufit xD -dorobiłem karnisz nad oknem, razem już z żabkami -zrobiłem wysuwane rolety na oknie i na drzwiach balkonowych powoli zbliżam się do końca...został mi jeszcze komputer..jakieś książki i duperele na półkach...no i pudła z jakimiś rzeczami... A oto dzisiejszy up : Karnisz...od tej strony wydaje sie nie proporcjonalny do okna i mebli...ale z innego ujęcia jest dobry. :)
Napisano 28 Grudzień 200717 l jeżeli będziesz sie męczył z firanką, spróbuj cloth'em jeżeli masz maxa 9. Jeżeli niższe wersje możesz próbować w edit patch lub splineami, ale to dużo roboty!!!
Napisano 28 Grudzień 200717 l no, ladnie czekam na final render. jak myslisz kiedy to nastapi? ;d testujesz juz jakies materialy? masz pomysly jakies? zaprezentuj ;d
Napisano 28 Grudzień 200717 l no myślę że nie prędko xD bo dopiero zaczynam modelować, właściwie to jest moja 3 praca xD na mapowaniu i materiałach się nie znam...sądzę że na półkach jakieś książki no materiały mebli takie jak w realu raczej spróbóję uzyskać, pokuj raczej będzie ciemnej barwy...może nawet ściany będą różnych kolorów, podejżewam że będzie górował tu niebieski i żółty bo to moje ulubione kolory ^^. dzięki za komenty :)
Napisano 29 Grudzień 200717 l A propo pisania postu pod postem to może pisałbyś tylko nie na swoim temacie. Czekam na updajty.
Napisano 29 Grudzień 200717 l ładnie :) Na TAK : -ciekawe rozmieszczenie mebli -szafka w prawym rogu - coraz lepsze updaty Na NIE : -Na razie troszkę zbyt boxowato , trochę więcej zaokrągleń oraz detalu . -Za mały rozpiździaj -kamera ( po co sufit na renderze ?:P ) -Te lampy trochę dziwnie wyglądają , jak ta po prawej się tam trzyma ? -Łóżko wygląda jak betonowe ... Żadnego materaca ? ... WORKING ... WORKING .... BzZzzz
Napisano 31 Grudzień 200717 l Ten pokój ma być ledwo po remoncie, przygotowany do mieszkania..dlatego nie ma `rozpiździaju` .. Na łóżku jest materac..tylko że on jest wyjmowany...wyjmujesz materac,wkładasz pościel,przykrywasz materacem.Dlatego jest on w środku. Kamera...przez przypadek się ruszyłem xP Co do lamp, to nie będę miał tam dużego żylandora tylko kilka pojedyńczych lamp. a ona trzyma się tam normalnie xD
Napisano 20 Styczeń 200817 l OMFG!!! boż do .. cholera... ehh ludzie przykro mi ;( poprosiłem kiedyś wujka żeby mi wzioł kompa i sprawdził (jest informatykiem) bo mam problemy. To jak byłem w szkole mi go wzioł i formata c zrobił a tam miałem wszystkie modele zapisane. NO KUR..... i dópa z pokojem...chuj go strzelił ;/ a od nowa chyba nie będe robił... chyba się biorę za coś nowego :)
Napisano 20 Styczeń 200817 l No szkoda ze nie skonsultowal tego z toba, bo moglybyc tam wazniejsze dane niz scena pokoju...
Napisano 20 Styczeń 200817 l z niego jest popierdółka nie informatyk (z wujka) kasowanie danyc bez backupu hehehehe
Napisano 21 Styczeń 200817 l No bo ja mu mówiłem żeby go wzioł zformatował, a ten powiedział że w najbliższym czasie to nie ma czasu może za kilka tygodni. No to ja nic nie zgrywałem na płytki, a ten na następny dzień zabrał kompa no ... nie uprzedził i wszystko straciłem ;( muszę wszyskie GRY od nowa instalować no załamka xD a miałem ich dużo, no i co najgorsze maxa ;(