nosal Napisano 1 Styczeń 2004 Napisano 1 Styczeń 2004 Czy ktos zna jakie dobre polskie tutoriale do rhino? i czemu nikt nie zrobi forum tego softu? bo w modelowaniu max mu nie dorasta chyba do piet. Jak ktos zna jakies opisy to byl bym wdzieczny
SansSerif Napisano 1 Styczeń 2004 Napisano 1 Styczeń 2004 Oj nie porownywalbym obu programow bo z calkiem innej bajki sa. Rhino jest swietnym modelerem nurbs i nie tylko oczywiscie. Forum jest tu: http://www.forum3d.kom-net.pl/f3dbb/index.php?md=forum&fid=15 a tu tutoriale (nie sprawdzalem): http://www.forum3d.kom-net.pl/f3dbb/index.php?md=topic&tid=1867#first_unread_post niema tutkow ale jest juz chyba polska wersja rhino czy jakis updejt do najnowszej wersji a po za tym jest bardzo intuicyjny i w wielu miejscach podobny do... autocada :)
Gotham Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 Hmmm, może nie dykretne pytanie ale nie czujesz że się ośmieszasz stwierdzeniem w stylu: \"i czemu nikt nie zrobi forum tego softu? bo w modelowaniu max mu nie dorasta chyba do piet.\" Wiesz no ja swoje w Rhino odpracowałem. Byłbym bardzo szczęśliwy gdyby był nubsowym modółem Maxa... Ale jako samodzielny produkt...
SansSerif Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 Hehe jak ja lubie takie dyskusje gdy sie ludzie emocjonalnie przywiazuja do softu :) Z tym porownaniem to tak proenginieer i maya. Oba programy maja jeszcze lepsze nurbsy ale sa dedykowane innym enduserom.
Gotham Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 Hehe, bez urazy ale akurat Maxa można porównywać ;), powód prosty nurbsy ma chyba tylko po to aby w broszurce widniały ;) i nie ma co porównywać do przytoczonych programów bo to jest po prostu bez sensu. Hah a te programy jakby nie patrzeć mają nurbsy do innych celów. Ja bym nie ośmielił się twierdzić które lepsze :>.
SansSerif Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 Hm a ja szukam dokumentacji i tutkow do Alias StudioTools ktory jest jeeeeszcze lepszy w modelowaniu nurbsow niz te smieszne programiki :D:D:D Moze wiecie jak kupic oryginalny pakiet Alias Studio Personal Learning Edition 11 nie majac karty kredytowej visa?
SansSerif Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 Kosztuje to jakies 60$ ale ja mam tylko visa elecron i nie moge niom im zaplacic :(
Gotham Napisano 3 Styczeń 2004 Napisano 3 Styczeń 2004 Hehe :> Skro lubisz wsiadać do porche, wyjmować ze skrytki instrukcję obsługi.... To nie mam pytań... Wiesz nawet emerytowana Hela w swojej starej syrence (jednak znanej jak własna kieszeń) weźmie cię na pierwszym wirażu ;). PS. Jeśli metafora nie okazała się wredna to jest to jedynie wina pory.
biglebowsky Napisano 3 Styczeń 2004 Napisano 3 Styczeń 2004 Goth, do czego tak w zasadzie pijesz?, ja niezakumalem aluzji, moze pozna pora :>
Gotham Napisano 3 Styczeń 2004 Napisano 3 Styczeń 2004 E no nikt nie pije.... Ot żart z gatunku tych z happy endem.
SansSerif Napisano 3 Styczeń 2004 Napisano 3 Styczeń 2004 Gotham troche nie zrozumialem Twojej wrednej metafory :) Nie chce sie z nikim scigac ani cokolwiek udowadniac. Interesuje sie designem, bede kiedys probowal wyjechac na zachod a w Polsce zadna uczelnia nie jest supportowana przez SGI/Alias`a. Wiec jesli jest mozliwosc kupienia legalnej wersji edukacyjnej oprogramowania z pelna dokumentacja i tutorialami na dvd to na to mnie stac bo na kursik w kaliforni jez nie. Studio Tools jest specjalistycznym oprogramowaniem dedykowanym projektantom wzornictwa przemyslowego. Sluzy do projektowania a nie do wizualizacji. Mialem wersje \"spotrowa\" i niestey interface i workflow jest baaardzo trudny a jest to soft niezbyt popularny wiec zadnych tutoriali w netie nie ma. Gotham mozesz zapytac po co mi to - bo mam 25 lat, kilka wygranych najwiekszych konkursow designerskich w Polsce i nie ma dla mnie roboty w tym zapizdzialym kraju wiec czemu nie, sky is the limit ;)
Gotham Napisano 3 Styczeń 2004 Napisano 3 Styczeń 2004 Nic osobistego. Jak rozumiem nie chodzi tu o sentyment do tego pięknego kraju, więc nie ma o czym dyskutować... A próbowałeś się \"dogadać\" z jakąś zachodnią firmą?
SansSerif Napisano 3 Styczeń 2004 Napisano 3 Styczeń 2004 Najpierw trzeba miec podstawy i to duzo wieksze niz tamtejasza konkurencja wiec trzeba sie szkolic!
Gotham Napisano 3 Styczeń 2004 Napisano 3 Styczeń 2004 W sumie to miałem na myśli cyrograf dający ci te podstawy ale jednocześnie stajesz się kroplówką dla danej firmy na 2 lata....
SansSerif Napisano 3 Styczeń 2004 Napisano 3 Styczeń 2004 Heh znany uklad ale chyba nie w branzy cg czy projektowania.
Loozack Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 no proszę, jaki ładny off-topic się zrobił :] Gotham oraz Akdsn, powinniście mieć przydomek \"Off-topic Masters\", bo wszędzie gdzie się obaj znajdziecie to dochodzi do dyskusji między wami i nici z tematu :) pozdrawiam [piwo]
SansSerif Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 Wiem wiem przepraszam to wszystko moja wina taka zimowa deprecha ;) A namiary na tutki podalem na poczatku offtopic zapoczatkowal sam autor topica. wlasnie sie zabieram za mojego nosorozca
SansSerif Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 nosal: a szukales wogole tych tutoriali? :) najlepsze linki sa na stronie producenta: http://www.rhino3d.com/tutorials.htm min. link do suurlanda i jego modelowania garbusa.
Rekomendowane odpowiedzi