nosal Posted January 1, 2004 Share Posted January 1, 2004 Czy ktos zna jakie dobre polskie tutoriale do rhino? i czemu nikt nie zrobi forum tego softu? bo w modelowaniu max mu nie dorasta chyba do piet. Jak ktos zna jakies opisy to byl bym wdzieczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
SansSerif Posted January 1, 2004 Share Posted January 1, 2004 Oj nie porownywalbym obu programow bo z calkiem innej bajki sa. Rhino jest swietnym modelerem nurbs i nie tylko oczywiscie. Forum jest tu: http://www.forum3d.kom-net.pl/f3dbb/index.php?md=forum&fid=15 a tu tutoriale (nie sprawdzalem): http://www.forum3d.kom-net.pl/f3dbb/index.php?md=topic&tid=1867#first_unread_post niema tutkow ale jest juz chyba polska wersja rhino czy jakis updejt do najnowszej wersji a po za tym jest bardzo intuicyjny i w wielu miejscach podobny do... autocada :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gotham Posted January 2, 2004 Share Posted January 2, 2004 Hmmm, może nie dykretne pytanie ale nie czujesz że się ośmieszasz stwierdzeniem w stylu: \"i czemu nikt nie zrobi forum tego softu? bo w modelowaniu max mu nie dorasta chyba do piet.\" Wiesz no ja swoje w Rhino odpracowałem. Byłbym bardzo szczęśliwy gdyby był nubsowym modółem Maxa... Ale jako samodzielny produkt... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SansSerif Posted January 2, 2004 Share Posted January 2, 2004 Hehe jak ja lubie takie dyskusje gdy sie ludzie emocjonalnie przywiazuja do softu :) Z tym porownaniem to tak proenginieer i maya. Oba programy maja jeszcze lepsze nurbsy ale sa dedykowane innym enduserom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gotham Posted January 2, 2004 Share Posted January 2, 2004 Hehe, bez urazy ale akurat Maxa można porównywać ;), powód prosty nurbsy ma chyba tylko po to aby w broszurce widniały ;) i nie ma co porównywać do przytoczonych programów bo to jest po prostu bez sensu. Hah a te programy jakby nie patrzeć mają nurbsy do innych celów. Ja bym nie ośmielił się twierdzić które lepsze :>. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SansSerif Posted January 2, 2004 Share Posted January 2, 2004 Hm a ja szukam dokumentacji i tutkow do Alias StudioTools ktory jest jeeeeszcze lepszy w modelowaniu nurbsow niz te smieszne programiki :D:D:D Moze wiecie jak kupic oryginalny pakiet Alias Studio Personal Learning Edition 11 nie majac karty kredytowej visa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SansSerif Posted January 2, 2004 Share Posted January 2, 2004 Kosztuje to jakies 60$ ale ja mam tylko visa elecron i nie moge niom im zaplacic :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gotham Posted January 3, 2004 Share Posted January 3, 2004 Hehe :> Skro lubisz wsiadać do porche, wyjmować ze skrytki instrukcję obsługi.... To nie mam pytań... Wiesz nawet emerytowana Hela w swojej starej syrence (jednak znanej jak własna kieszeń) weźmie cię na pierwszym wirażu ;). PS. Jeśli metafora nie okazała się wredna to jest to jedynie wina pory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
biglebowsky Posted January 3, 2004 Share Posted January 3, 2004 Goth, do czego tak w zasadzie pijesz?, ja niezakumalem aluzji, moze pozna pora :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gotham Posted January 3, 2004 Share Posted January 3, 2004 E no nikt nie pije.... Ot żart z gatunku tych z happy endem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SansSerif Posted January 3, 2004 Share Posted January 3, 2004 Gotham troche nie zrozumialem Twojej wrednej metafory :) Nie chce sie z nikim scigac ani cokolwiek udowadniac. Interesuje sie designem, bede kiedys probowal wyjechac na zachod a w Polsce zadna uczelnia nie jest supportowana przez SGI/Alias`a. Wiec jesli jest mozliwosc kupienia legalnej wersji edukacyjnej oprogramowania z pelna dokumentacja i tutorialami na dvd to na to mnie stac bo na kursik w kaliforni jez nie. Studio Tools jest specjalistycznym oprogramowaniem dedykowanym projektantom wzornictwa przemyslowego. Sluzy do projektowania a nie do wizualizacji. Mialem wersje \"spotrowa\" i niestey interface i workflow jest baaardzo trudny a jest to soft niezbyt popularny wiec zadnych tutoriali w netie nie ma. Gotham mozesz zapytac po co mi to - bo mam 25 lat, kilka wygranych najwiekszych konkursow designerskich w Polsce i nie ma dla mnie roboty w tym zapizdzialym kraju wiec czemu nie, sky is the limit ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gotham Posted January 3, 2004 Share Posted January 3, 2004 Nic osobistego. Jak rozumiem nie chodzi tu o sentyment do tego pięknego kraju, więc nie ma o czym dyskutować... A próbowałeś się \"dogadać\" z jakąś zachodnią firmą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SansSerif Posted January 3, 2004 Share Posted January 3, 2004 Najpierw trzeba miec podstawy i to duzo wieksze niz tamtejasza konkurencja wiec trzeba sie szkolic! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gotham Posted January 3, 2004 Share Posted January 3, 2004 W sumie to miałem na myśli cyrograf dający ci te podstawy ale jednocześnie stajesz się kroplówką dla danej firmy na 2 lata.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SansSerif Posted January 3, 2004 Share Posted January 3, 2004 Heh znany uklad ale chyba nie w branzy cg czy projektowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loozack Posted January 5, 2004 Share Posted January 5, 2004 no proszę, jaki ładny off-topic się zrobił :] Gotham oraz Akdsn, powinniście mieć przydomek \"Off-topic Masters\", bo wszędzie gdzie się obaj znajdziecie to dochodzi do dyskusji między wami i nici z tematu :) pozdrawiam [piwo] Link to comment Share on other sites More sharing options...
SansSerif Posted January 5, 2004 Share Posted January 5, 2004 Wiem wiem przepraszam to wszystko moja wina taka zimowa deprecha ;) A namiary na tutki podalem na poczatku offtopic zapoczatkowal sam autor topica. wlasnie sie zabieram za mojego nosorozca Link to comment Share on other sites More sharing options...
SansSerif Posted January 6, 2004 Share Posted January 6, 2004 nosal: a szukales wogole tych tutoriali? :) najlepsze linki sa na stronie producenta: http://www.rhino3d.com/tutorials.htm min. link do suurlanda i jego modelowania garbusa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts