Ex3 Napisano 11 Grudzień 2007 Napisano 11 Grudzień 2007 Mój pierwszy raz w bitwie raczej w celach edukacyjnych. Mój pomysł jest taki: Japonia Edo, klimat jak w Samurai Champloo ( jeśli się uda ;) ) Późny wieczór/noc, ciemna ulica oświetlona papierowymi lampami. Na głównej ulicy miasta w błocie leży ciało mężczyzny, w oddali widać odchodzącego miejskiego zabijakę który wyciera swoją katanę z krwi, odwrócony plecami do ciała. Pomiędzy nimi będzie młoda dziewczynka w gejszowej szatce która w drewnianych butkach biegnie z kataną ojca skierowaną w stronę mordercy. Chcę żeby to wyglądało dynamicznie i dość mrocznie. Całość miejmy nadzieje wyjdzie jako tako, nigdy nie robiłem wcześniej tak skomplikowanej scenki więc będę liczył na wszelką możliwą pomoc. Pozdro i czymajcie kciuki :) za ukończenie ofkors ;)
maczuga Napisano 11 Grudzień 2007 Napisano 11 Grudzień 2007 również życzę powodzenia. taka mała sugestia: może kadr ustawiony przed twarzą tego zabójcy tak, żeby było widać jego wyraz twarzy i to jak wyciera katanę, a na drugim planie ta dziewczynka i ciało? nie bijcie jeśli mam dziwne pomysły, nic nie poradzę :P
Ex3 Napisano 11 Grudzień 2007 Autor Napisano 11 Grudzień 2007 No i pierwsze modeliki już zaczynają się pokazywać. Na początek dwa fronty budynków i pierwszy problem, próbuję z tego zrobić pół panoramy ;) chciałbym żeby oba końce ulicy były dobrze widoczne. Kombinuję z vrayowską kamerą ale tam mam sferyczną ( albo przynajmniej taką do tej pory znalazłem ) a mi zależy na cylindrycznej. Nie chcę żeby wyszło standardowe fish eye. Może ktoś pomóc :) a ja będę szukał dalej
Destroyer Napisano 11 Grudzień 2007 Napisano 11 Grudzień 2007 już zaczyna wyglądać :) może być fajny klimat sporo pracy Cię czeka ale jak nie zwolnisz tempa to zdążysz będe zaglądał cheers!
HuMfrey Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 pomysł bardzo mi się podoba, teraz wszystko zależy od tego czy fajnie wyrzeźbisz te postacie no i jak ustawisz kadr żeby wszystko było widać powodzenia!
maczuga Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 fajne, ale trudno cos powiedziec jeszcze, za mało materiału do oceny imo :) ale tak trzymaj, wydaje mi sie że idziesz w dobrym kierunku...
floo Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 lubię takie klimaty, więc czekam na kolejne updaty...
Ex3 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 Kolejny wieczór czyli kolejna okazja żeby coś wymodelować ;) Oto dzisiejszy progress: Mostek będzie na trzecim planie więc nie potrzebuje dużo detalu. Budynek też jeszcze czeka sporo pracy. Tutaj szybki concepcik ujęcia ;) ( jak widać bardzo szybki ) ciągle nie rozwiązałem problemu z kamerą. Jeśli ktoś wie jak zrobić taką to bardzo proszę o helpa.
Gość bluefer Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 wyrenderuj kilka klatek normalnych a potem złóż w programie do panoram i nałóż postacie z osobnych renderów. Ważne aby obrazki sąsiadujące ze sobą miły koło 4-5 % wspólnego obrazu i postaci nie znajdowały się na łączeniach.
Ex3 Napisano 18 Grudzień 2007 Autor Napisano 18 Grudzień 2007 Mały updajt ale zawsze:) Scenka będzie nocą więc próbuję troszkę światła ustawiać. Budynek uważam za wymodelowany i jeżeli nic nie wyniknie to go nie będę już zmieniał. Co do sklejania w panoramę to nie jestem za bardzo przekonany ale spróbuję.
RK Napisano 19 Grudzień 2007 Napisano 19 Grudzień 2007 Strasznie ciemno- nic nie widać. Budynek bardzofajny, lampiony też ale co z tego jak widać tylko dwa różowe punkciki. Doświetl to- może jakimś niebieskim ambientem ?
Gomez Napisano 19 Grudzień 2007 Napisano 19 Grudzień 2007 Swiatlem sie nie przejmuj na razie chociaz RK ma racje. W PSie dasz krzywe, podbijesz kontrast troche i bedzie cacy :) Ujecie ktore proponujesz na koncepcie jest przeciwienstwem dynamizmu. Jedna postac w lewym rogu, druga w prawym i trzecia posrodku. To jest kompozycja statyczna. Poza tym utrudniasz sobie zycie jakas dziwna kamera :) Zastanow sie czy nie lepiej byloby ustawic kamere nisko nad ziemia, pokazac na 1 planie cialo zabitego, tuz za nim dziewcze podnoszace miecz ojca z ziemi i biegnace ku zabojcy ktory jest na 3 planie i powiedzmy rozplywa sie w porannej mgle. Wszystko w dosc ciasnym kadrze (uklad pionowy a nie poziomy). To tylko moja sugestia, moze cos ci to podpowie. Powodzenia.
Ex3 Napisano 19 Grudzień 2007 Autor Napisano 19 Grudzień 2007 Z tym kadrem to jeszcze będę mocno kombinował, dzięki za podpowiedzi. Lampiony na razie to zwykle kapsułki z maxa ;) tyle że bez smoothowania. Co do oświetlenia to chciałbym żeby scena była oświetlona w głównej mierze lampionami i tylko minimalnie od księżyca.
Rekomendowane odpowiedzi