Napisano 27 Grudzień 200717 l W grudniu mija 25. rocznica powstania firmy Adobe. Jej pierwszym produktem była technologia dla cyfrowego przygotowania druku PostScript. W ciągu 25 lat portfolio Adobe rozwinęło się do ponad 70 produktów, obejmując oprogramowanie dla grafików, wydawców, programistów, twórców stron i aplikacji internetowych, ale również rozwiązania dla przedsiębiorstw i administracji publicznej. W grudniu mija też rok od powstania polskiego biura Adobe. Pierwszym produktem firmy była technologia Adobe PostScript, przeznaczona głównie dla wydawców, pozwalająca na wierny wydruk różnorodnych treści graficznych i tekstowych z elektronicznego pliku. Przełomowymi wydarzeniami dla firmy, ale i dla całej branży wydawniczej było wypuszczenie na rynek programów Adobe Ilustrator (1987) i Adobe Photoshop (1990) – aplikacji, bez których nie może się obejść żaden profesjonalny grafik bądź fotograf. Dziś, po przejęciu w 2005 roku firmy Macromedia i technologii Flash, oprogramowanie graficzne Adobe to trzy kompleksowe pakiety Creative Suite 3 zawierające wszystko co potrzebne do tworzenia publikacji drukowanych, projektowania i animowania stron internetowych, tworzenia i montowania filmów wideo i animacji. Równolegle, w oparciu o doświadczenia z Postscript, powstał format PDF (Portable Dokument Format) pozwalający zapisywać dokument w niezmienialnej formie, odczytywanej identycznie bez względu na używaną platformę. Na bazie stającego się obecnie standardem ISO formatu, firma rozwinęła wielofunkcyjne oprogramowanie Acrobat, wykorzystywane do bezpiecznej wymiany dokumentów i zarządzania nimi zarówno w biznesie jak i administracji publicznej. - Pierwszy rok działalności Adobe w Polsce należy podsumować jako bardzo dobry - mówi Arkadiusz Krawczyk, szef polskiego biura Adobe. - Pomimo tego, że znaczna jego część upłynęła pod znakiem budowania podstawowej organizacji w naszym kraju, udało nam się osiągnąć bardzo dobre wyniki zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym. Niestety ze względu na reguły korporacyjne nie mogę się chwalić dokładnymi cyframi, choć chętnie bym to uczynił.
Napisano 27 Grudzień 200717 l Ode mnie Wsiego Najlepszego dla Adobe, bo ludzie tam odwalają kawał dobrej roboty!
Napisano 27 Grudzień 200717 l Nieeech żyjąąą naaamm Dzięki za Fotosklepa i za to ze kupili sobie macromedie (i tak flasha nie lubie)
Napisano 29 Grudzień 200717 l Chyba jestem dziwny bo ja nie widzę aby jakoś ich główne aplikacje się rozwijały. Ewidentnie brakuje Adobemu silnego konkurenta. Jak dla mnie to od wersji 7 Photoshopa nic specjalnego nie przybywa, tylko jakieś duperele, a ekipa odpowiedzialna za Illustratora to już chyba dawno powinna być przewietrzona [chyba najbardziej zbugowany program z całej aplikacji]. Swoją drogą co nowy Photoshop to bardziej zmulony, pomimo tego, że nie pojawia się nic nowego w nim co by jakoś tłumaczyło spadek wydajności jego pracy. Aż strach się się bać wersji CS15, wtedy pewnie aby otworzyć głupiego jpg, będę potrzebował P20 i 24GB Ramu...
Napisano 29 Grudzień 200717 l no to chyba makak_ nie miales do czynienia z CS3 bo ps cs3 ma naprawde kupe fajnych ulepszen i poprawek, nie mowiac o kilku super narzedziach, ktorych nie bylo w poprzednich wersjach. Fakt, PS CS2 byl strasznie mulowaty, ale CS3 juz hula i baardzo szybko sie wlącza. Oczywiscie nie zmienia to faktu ze powinni troche wiecej poprawek wrzucac, albo rzadziej wydawac kolejne wersje programow :d Co do Illustratora, to z pare wersji temu gorzej on wspolpracowal z fotosklepem niz Corel, a jesli aktualny Illustrator jest "zabugowany" dla Ciebie to co dopiero mozna powiedziec o Corelu :) pzdrw
Napisano 29 Grudzień 200717 l Nie zauważyłem aby CS3 hulał, przynajmniej wersja pecetowa, macowej jeszcze nie widziałem. Z moich doświadczeń jest z wersji na wersje wolniejszy. Illustratora CS3 nie widziałem, a CS2 wysypuje się aż miło. Moje ulubione wykrzaczenie to, gdy próbujemy wkleić coś w wyłączony layer.