Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Mam problem z kt贸rym chcia艂bym si臋 upora膰 a przy okazji zabezpieczy膰 w najpe艂niejszy spos贸b swoje prawa i "dzie艂a"

Od trzech miesi臋cy zajmowa艂em si臋 projektem element贸w identyfikacji wizualnej dla du偶ej mi臋dzynarodowej firmy z odzia艂em w Polsce, moja praca polega艂a na zrobieniu projektu i znalezieniu producent贸w - dostawc贸w.

Wsp贸艂praca sz艂a r贸偶nie, z r贸znych wzgl臋d贸w, ja sam mia艂em ma艂e sp贸藕nienie je艣li chodzi o termin oddania projektu (2 dni), jeden z dostawc贸w by艂 strasznie niekompetentny i przez niego mieli艣my op贸藕nienie, sytuacja by艂a r贸偶na, natomiast w kwestii projektowej doszlismy do porozumienia. Zrobi艂em projekt tych element贸w (tablice, szyldy, pylony, totemy itd) na kt贸rego podstawie firma produkcyjna przygotowa艂a swoj膮 ofert臋 materia艂ow膮 i zaprezentowa艂a w niej swoje systemy IW - m贸j projekt by艂 jej immanentn膮 cz臋艣ci膮. Sam projekt wykorzystywa艂 elementy identyfikacji wizualnej klienta : logo, i jakies materia艂y dodatkowe - paski, kreski, r贸zne takie, czyli to co zazwyczaj dostaje si臋 od klienta kiedy robi si臋 co艣 dla niego trzymaj膮c si臋 pewnych wyznaczonych przez niego standard贸w dotycz膮cych loga itd, natomiast rzecz jasna koncepcja , dob贸r tych materia艂贸w, kompozycja, wyb贸r ca艂o艣ci kolorystyki, czcionki itd by艂 m贸j. Projekt wp艂yn膮艂 do klienta w postaci pliku pdf, niestety otwartego.

Umowy nie mam, robota by艂a "ze znajom膮" pracuj膮c膮 w tej firmie, wi臋c ****, dalsz膮 cz臋艣膰 historii ju偶 pewnie znacie.

Po nieformalnym zaakceptowaniu projektu, zrobieniu przeze mnie kosztorysu, przygotowaniu ofert firm produkcyjnych dosz艂o mi臋dzy mn膮 a klientem do powa偶nych w膮tpliwo艣ci co do kolejnego przedmiotu dzia艂a艅, co do kt贸rych si臋 zobowi膮za艂em w ramach tej roboty

Nasze w膮tpliwo艣ci co do dalszych ruch贸w i moich obowi膮zk贸w sko艅czy艂y si臋 na tym, 偶e zaproponowano mi zako艅czenie wsp贸艂pracy oraz wynagrodzenie w postaci 1/5 um贸wionej ceny za ca艂o艣膰, w tym 0 z艂 za projekt a reszt臋 za obs艂ug臋 projektu, wizje lokaln膮 i pierdo艂y inne. Klient uzna艂 偶e przygotowane przeze mnie materia艂y to nie projekt ale "wizualizacja" i w zwi膮zku z czym nie przys艂uguje mi um贸wiona stawka - wed艂ug niego projekt to chyba by艂by materia艂 przygotowany do druku na tych wszystkich tablicach. Po mojej sugestii 偶e przecie偶 projekt,wymiarowanie, pdf, otwarte pliki wektorowe, itd - oni na to 偶e pdf nie otrzymali tylko jpeg. :)

Fakt jest taki, 偶e maja otwarte pliki pdf z projektami mojego autorstwa i prawdopodobnie przeka偶膮 je jednej z firm wykonawczych do realizacji - wiem co to za firma i mog臋 ewentualnie co艣 zrobi膰.

Dosta艂em jeszcze informacj臋 偶e w sumie to tylko jeden element jest mojego autorstwa, bo robi膮c inne korzysta艂em z ich materia艂贸w (logo i par臋 kresek o r贸偶nych kolorach), wi臋c nie mo偶na go nazwa膰 projektem autorskim - czyli moje autorstwo jest raczej z ****.

Pytanie brzmi: co mog臋 zrobi膰 w okoliczno艣ciach braku umowy, braku pe艂nej korespondencji mailowej, mam pliki 藕r贸d艂owe i wersje nad kt贸rymi pracowa艂em, cz臋艣膰 korespondencji itd.

Mia艂em taki pomys艂 偶eby opublikowa膰 ten projekt na stronie www z adnotacj膮 偶e jest mojego autorstwa i nikomu praw 偶adnych nie przekaza艂em do tej pory i nie zgadzam si臋 na realizacj臋, co mo偶e umo偶liwi mi potem ewentualne dochodzenie praw w przypadku jego realizacji,wys艂ac tego typu zawiadomienia do :

1. Klienta

2. Firmy produkcyjnej kt贸ra prawdopodobnie b臋dzie go realizowa膰 (pewnie co艣 tam b臋d膮 pr贸bowali zmienia膰)

3. Frmy z kt贸r膮 wsp贸艂pracowa艂em w przygotowaniu oferty i kt贸ra te偶 jest podpisana pod projektem - a raczej pod ofert膮 kt贸ra m贸j projekt zawiera

ewentualnie gdzie艣 indziej

no i jako艣 dochodzi膰 praw i zap艂aty nale偶nej

Chocia偶 w sumie nie o kas臋 mi chodzi tylko o zabezpieczenie w艂asnej tfurczo艣ci, no i zemst臋 rzecz jasna :)

Mam tylko w膮tpliwo艣膰 czy publikuj膮c sw贸j w艂asny projekt zawieraj膮cy elementy ich identyfikacji wizualnej nie w艂aduj臋 si臋 w jeszcze wi臋ksze g...

og贸lnie kana艂, napiszcie co艣 bo mnie ******* na przemian z nerwic膮 strzelaj膮

Miras

• Odpowiedzi 21
  • Wy艣wietle艅 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

czeka膰 i szuka膰 papugi, nie publikuj ich materia艂贸w/logo etc bo Ci臋 zniszcz膮 - oni napewno maj膮 papuge

Napisano
  • Autor

Czekam, ale obawiam si臋 偶e czas mo偶e nie dzia艂a膰 na moj膮 korzy艣膰, Mog臋 si臋 wykr臋ci膰 i ola膰 spraw臋, wzi膮膰 marna kas臋 i da膰 spok贸j ale nie chc臋

Napisano

hmmm powiem szczerze ze nie kumam o co biega :D tzw. skoro nie podpisywales zadnej umowy to oni nie moga bez twojej zgody opublikowac twojej pracy poprostu zabierasz swoje "zabawki" czyli modele (itp) i kropka a jak zobaczysz ze opublikowali twoje prace czy dali je gdzies dalej to mozesz ich zaskarzyc

zalezy jeszcze gdzie robiles te prace jak u nich w firmie to masz problem (chyba) gdyz nie masz udokumentowane ze to ty robiles bo robiles na firmowym kompie jak na swoim to chyba nie moga tego udostepnic :)

moge sie mylic to sa tylko moje przypuszczenia jak sie myle prosze o poprawienie :)

Napisano

serwus :)

teoretycznie wyglada to zle. praktycznie jest tak , 偶e nie przekaza艂e艣 im praw do swojej pracy. Teraz tylko 艣ciskaj kciuki, 偶eby to wykorzystali. I wtedy ich masz.

Fajnie by艂oby konkretnie przedstawi膰 im ta sytuacje ( ze tak naprawde to oni maj膮 problem) - jak najszybciej, I 偶膮danie kasy - zadnego wnikania w negocjacje itp. To nie Ty jeste艣 stron膮 prosz膮c膮 . Jesli w to nie uwierz膮 ( albo postanowi膮 zaryzykowac) to sie przypomnisz potem ju偶 przez prawnika.

Argument, 偶e kasa sie nie nale偶y, bo w艂a艣ciwie tego nie wykorzystano jest cz臋sty, ale nietrafiony.

Czesto sie zamawia nawet kilka wersji danej rzeczy i p艂aci wszystkim - a klientowi przedstawia jedn膮. To , 偶e do艣 idzie do szuflady, to nie znaczy ,偶e sie nie nalezy kasa.

Milion razy sie spotyka艂em z tego typu zagrywkami ( wiele lat temu). Teraz wiem , 偶e umowa JEST NA Z艁E CZASY ! Bo jak jest dobrze , to nie potrzeba papier贸w. Umowa to ubezpieczenie - jak z samochodem w ubezpieczalni :).

Nie daj sie, nie pro艣 - tylko poka偶 im , jak z艂a jest ich sytuacja. I najlepiej napisz tu co to za firma .

pozdrawiam Cie i trzymam kciuki :)

Napisano

i kontaktuj si臋 pisemnie, koniec z gadaniem, musi by膰 艣lad

dokumenty przekazuj przez sekretariat (potwierdzenie na kopii)

Napisano
  • Autor

No, jak bym napisa艂 tu co to za firma to dopiero bym sie mia艂 z pyszna :) dzieki za odpowiedzi, fajnie otrzyma膰 wsparcie od koleg贸w po fachu :)

Projekt robi艂em w domu, na swoim kompie a nie firmowym

W艂asnie dosta艂em maila 偶e czekaj膮 na kwot臋 do faktury wi臋c chyba si臋 zreflektowali 偶e 1/5 um贸wionej kwoty to troch臋 za ma艂o na numer z "wrogim przej臋ciem" projektu

Napisano

1) co im przekazales, jesli wszystko co masz (lacznie z plikami maxa) to moga sie wykrecic, jesli nie dales im np. samych plikow maxa to jestes do przodu

2) nasze prawo swietnie chroni artystow i ich prawa wiec zaczniesz rzadzic jesli uzyja twoich prac, gdyz bez umowy nie przekazales im zadnych

3) nastepnym razem podpisz umowe, bo inaczej szybko ktos inny cie wykonczy

Napisano

No to napisz im, 偶e nie rozumiesz ich pytania. Przecie偶 oni doskonale znaj膮 ta kwot臋 - jest to pe艂na kwota ustalona pierwotnie. No i na wszelki wypadek im j膮 przypomnij.

Napisano

serwus :)

dok艂adnie tak, jak napisali koledzy - napisz im , 偶e kwote znaj膮. Kwota zmieni艂aby sie w momencie, gdyby zaistania艂a sytuacja, kt贸r膮 tu rozwa偶alismy - bezprawne wykorzystanie - bo wtedy by艂aby powi臋kszona o odszkodowanie.

I nie my艣l Miras, 偶e ludziem, probujacy kr臋ci膰 takie wa艂y nagle oprzytomnieli . To wynik tego ,偶e to czytaj膮 i wiedz膮 ze tym razem taki wa艂 nie przejdzie.

Juz tu na forum mielismy takie sytuacje - tez kto艣 sie 偶alil , ze jesdt robiony , -> rozpetala sie lawina i nagle zleceniodawca sie zglosi艂 偶e chcia艂by zap艂aci膰.

Nie mozna milczec :)

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

::::edit:::

tak w艂asnei popatrzy艂em na ilis膰 post贸w u ludzi, ktorzy w tym watku pisz膮. Kiedy Wy to wszsytko napisali艣cie ?????????? po pare tysi臋cy :D

Napisano

No chyba jednak nie jest tak do ko艅ca, 偶e oni t膮 kwot臋 znaj膮. Przecie偶 um贸wiona by艂a kwota za ca艂o艣膰, a rezygnacja za porozumieniem stron nast膮pi艂a wcze艣niej. Pr贸buj膮 wi臋c ugra膰 jak najwi臋cej dla siebie korzystaj膮c z b艂臋d贸w drugiej strony. Grzecznie podaj kwot臋 i nie r贸b wi臋cej na g臋b臋 bez umowy.

Co do krucjat, to fajnie si臋 je rozwa偶a na forum, ale chcia艂bym zauwa偶y膰, 偶e to kosztowna zabawa, a rezultat nie zawsze mo偶na przewidzie膰.

Napisano

Proponuje wys艂a膰 tyle ile si臋 da na swoj膮 w艂asn膮 skrzynk臋 - wtedy b臋dziesz mia艂 dow贸d, potwierdzony dat膮, 偶e posiada艂e艣 materia艂y do tej roboty - co by艂o mo偶liwe tylko je艣li nad nimi pracowa艂e艣 lub je ukrad艂e艣 - a to raczej ju偶 oni by musieli udowdni膰.

Napisano
  • Autor

Ja nie przedk艂adam rozwi膮za艅 prawnych nad inne, jestem daleki od krucjaty, podaj臋 kwot臋 grzecznie ale twardo, niepokoi mnie tylko sytuacja w kt贸rej kto艣 zabiera projekt, m贸wi 偶e go nie dosta艂 i realizuje wed艂ug tego czego nie dosta艂 :)

Napisano
Co do krucjat, to fajnie si臋 je rozwa偶a na forum, ale chcia艂bym zauwa偶y膰, 偶e to kosztowna zabawa, a rezultat nie zawsze mo偶na przewidzie膰.
No na tym to polega. A co ty bys chcial? Zeby nic nie rbic a firma sama wyplacila ci odszkodowania. Albo sadzic sie za darmo ze 100% pewnoscia? Phi
Napisano

ok dobra rada nie sugeruj sie tym co tu ludzie pisza tylko zasiegnij rady prawnika bo pisac kazdy moze wedle swojego zdania (co nieznaczy ze zle). Nie wiem ile kosztuje taka porada prawnicza ale jesli maja Ci zaplacic 1/5 ceny czy nawet 1/2 to powinno Ci sie i tak oplacac a bedziesz dokladnie wiedzial na czym stoisz! bez zadnego domyslania sie i liczenia co zrobi 2 strona.

Napisano

darmowe porady prawne w ramach prktyk mozna spotkac na wydziale prawa w lokalnym uniwersytecie :D

Napisano
No na tym to polega. A co ty bys chcial? Zeby nic nie rbic a firma sama wyplacila ci odszkodowania. Albo sadzic sie za darmo ze 100% pewnoscia? Phi

W moim przypadku to polega bardziej na przewidywaniu potencjalnych problem贸w i zabezpieczaniu si臋 przed nimi. Nie wiem ile z os贸b prezentuj膮cych bojowe podej艣cie po fakcie, mia艂o okazja zasmakowa膰 w rzeczach o kt贸rych si臋 wypowiadaj膮. Zaryzykowa艂bym stwierdzenie, 偶e niewiele. Rady w stylu bierz ich tygrysie s膮 fajne, super si臋 o nich rozprawia i w og贸le, ale czasami lepiej bardziej si臋 skupi膰 i pochyli膰 nad spraw膮. W tym konkretnym przypadku nie s膮dz臋, 偶eby ktokolwiek musia艂 wyp艂aca膰 odszkodowanie (bo nikt go nie zas膮dzi), sprawa sprowadza si臋 do wynegocjowania zap艂aty za niewykonan膮 do ko艅ca robot臋. Trzeba poda膰 kwot臋 i wyci膮gn膮膰 wnioski z tej lekcji na przysz艂o艣膰, zamiast fantazjowa膰 o procesach i odszkodowaniach.

Napisano
Proponuje wys艂a膰 tyle ile si臋 da na swoj膮 w艂asn膮 skrzynk臋 - wtedy b臋dziesz mia艂 dow贸d, potwierdzony dat膮, 偶e posiada艂e艣 materia艂y do tej roboty - co by艂o mo偶liwe tylko je艣li nad nimi pracowa艂e艣 lub je ukrad艂e艣 - a to raczej ju偶 oni by musieli udowdni膰.

Ja proponuje abys to co masz, wydrukowal i wyslal do siebie listem POLECONYM! w razie czego masz dowod z dat膮 i ze wszystkim kazdy s膮d ci w to uwierzy...mail...a sad wie co to e-mail?!:P

Napisano
W moim przypadku to polega bardziej na przewidywaniu potencjalnych problem贸w i zabezpieczaniu si臋 przed nimi. Nie wiem ile z os贸b prezentuj膮cych bojowe podej艣cie po fakcie, mia艂o okazja zasmakowa膰 w rzeczach o kt贸rych si臋 wypowiadaj膮. Zaryzykowa艂bym stwierdzenie, 偶e niewiele. Rady w stylu bierz ich tygrysie s膮 fajne, super si臋 o nich rozprawia i w og贸le, ale czasami lepiej bardziej si臋 skupi膰 i pochyli膰 nad spraw膮. W tym konkretnym przypadku nie s膮dz臋, 偶eby ktokolwiek musia艂 wyp艂aca膰 odszkodowanie (bo nikt go nie zas膮dzi), sprawa sprowadza si臋 do wynegocjowania zap艂aty za niewykonan膮 do ko艅ca robot臋. Trzeba poda膰 kwot臋 i wyci膮gn膮膰 wnioski z tej lekcji na przysz艂o艣膰, zamiast fantazjowa膰 o procesach i odszkodowaniach.
Zgadzam sie, ale autor tematu raczej nie ma pewnosci siebie skoro pierwsze co to szuka na forum zamiast pogadac z pracodawca, i szuka jakis sztuczek jak ich podejsc ale zapewne gdy okaze sie ze trzeba za cos zaplacic co nie ejst 100% pewne to juz wtedy roznie bywa.
Napisano
  • Autor

No wiecie, moja pewno艣膰 ogranicza si臋 do tego, 偶e zaproponowano mi 1/5 kwoty um贸wionej, a wykona艂em 4/5 pracy, w tym pe艂en projekt graficzny. Reszta, co do kt贸rej w moim przekonaniu si臋 NIE UMAWIA艁EM dotyczy nadzoru wykonawczego nad realizacja projektu. Wi臋c w moim przekonaniu to, do czego jestem jeszcze zobowi膮zany to jedynie przygotowanie wersji projekt贸w do druku.

W dodatku otrzyma艂em informacj臋 od klienta 偶e projekt to nie projekt tylko wizualizacja - cho膰 de facto jest to projekt w wektorach (2d), kt贸ry wystarczy skopiowa膰 i dostosowa膰 wymiarowo. Przyk艂ad: s膮 to projekty tablic informacyjnych wewn膮trz biura (dzia艂y, rozmieszczenie pokoi, itd) , projekty tablic zewn臋trznych na budynki, tabliczek informacyjnych, pylon贸w kt贸re 艣rednio rozgarni臋ty grafik w firmie produkuj膮cej szyldy, reklamy czy pylony dostosuje do w艂asnych wymog贸w w 2 godziny, 偶eby przygotowa膰 materia艂 bezpo艣rednio do druku na folii czy czym艣 innym.

Szukam na forum bo nigdy wcze艣niej nie mia艂em problemu, 偶e kto艣 bierze ode mnie projekty a za nie nie p艂aci a ponadto szyje grubymi ni膰mi 偶e ich nie ma, 偶e ich nigdy nie dosta艂 a nawet jak jakie艣 dosta艂 to kwalifikuje je jak "wizualizacje".

W zwi膮zku z tym, opr贸cz wielu pyta艅 og贸lnych w stylu: co robi膰: negocjowa膰, pokornie, i艣膰 na no偶e czy twardo czy mi臋kko pojawia si臋 te偶 zasadnicze pytanie:

Jakie mam realne mo偶liwo艣ci udowodnienia 偶e klient przyw艂aszczy艂 sobie moje dzie艂o ?

Z wypowiedzi cz臋艣ci z was wynika 偶e jest to do艣膰 oczywiste - w przypadku jego realizacji, ale przecie偶 musia艂aby by膰 ona ewidentnie identyczna, co je艣li zmieni co艣 w projekcie? Nie ma umowy, nie ma akceptacji projektu, nie ma 艣ladu, nawet s艂owo "projekt" jest przez klienta zast臋powane s艂owem "wizualizacja" - ja widz臋 w tym intryg臋 kt贸ra ewidentnie ma wykaza膰 偶e nie by艂o wsp贸艂pracy se mn膮, 偶e nie wykona艂em projektu i 偶e w og贸le to rzuci艂em ledwie par臋 lu藕nych uwag co do kolorystyki.

Napisano

Panie kolego, wpl膮ta艂 si臋 pan w niez艂膮 kup臋. I obawiam si臋 偶e tutaj nikt niczego sensownego nie doradzi bo problem jest do艣膰 skomplikowany pod wzgl臋dem prawnym. Radzi艂bym raczej zg艂osi膰 si臋 do fachowca lub zada膰 pytanie na przyk艂ad tutaj:

http://forum.poradniaprawna.forall.pl/

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci