Napisano 13 Styczeń 200817 l Witam, przeważnie to do mnie idą pytania odnoście renderingu, lecz teraz role się zmieniają :) Mianowicie... Chciał bym ograniczyć odbicie koloru w scenie, dokładniej; mam pewien obiekt i jak wiemy przy styku 2 płaszczyzn, ta która ma bardziej intensywny kolor, emituje go na drugą z efektem który mnie nie zadowala. Po prostu chciał bym to ograniczyć bez zmiany Secondary Bounces. Pomocy :) Przykład:
Napisano 13 Styczeń 200817 l o ile dobrze zrozumialem to: http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/examples_vray_overridemtl.htm
Napisano 13 Styczeń 200817 l Jeszcze jest druga metoda, pod Vray Indirect Illumination (GI) w zakładce POst Processing zmniejsz Saturation. Zadziała na wszystkie obiekty w scenie, metoda Etyra chyba na tylko jeden.
Napisano 13 Styczeń 200817 l lub mozesz pokombinowac z VrayMaterialWrapper (da sie tam ograniczyc ilość GI swiatla generowaneg / otrzymanego przez obiekt)
Napisano 13 Styczeń 200817 l Autor Przetestowałem Sposób Etyra, i rzeczywiście odbicie podłogi nie jest generowane, ale dalej odbija się na podłodze obiekt... mimo tego :) pokombinuję jeszcze Z tego co widzę ta opcja ogranicza Color Bleeding, a w przykładzie który podałem odbija się VRSun który mimo wszystko zawsze odbija te promienie od powierzchni.
Napisano 13 Styczeń 200817 l Myślałam że chodzi właśnie o color bleeding. Jeśli chodzi o VraySun, możesz spróbować w opcjach VraySun włączyć "invisible", przez to słońce (sama tarcza) nie będzie widoczna dla kamery ani dla odbić.
Napisano 13 Styczeń 200817 l Falcom: W Twoim przykladzie nie chodzi akurat o color bleeding a raczej o ilosc swiatla jakia jest odbijana od powiezchni przy Indirect Illumination. W takim wypadku wystarczy pobawic sie wartosciami przy Generate i Receive GI ktore znajdziesz w object settings...
Napisano 13 Styczeń 200817 l Autor No cóż, nie do końca bo to po prostu wyłącza GI w danym obiekcie, oczywiście w takiej wartości jaką ustawimy i obiekt ciemnieje. No ale na razie już coś wykombinowałem, dziękuje wam za Pomoc! ;) Ale mam jeszcze JEDNO pytanie! Jak rozmyć cienie w V-Ray Sunie...