keraj37 Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 Witam! Daje tę prackę do WIP bo raczej nie dokonczona - render trwal 2 dni wiec raczej jakby ktos chcial pomoc w tej pracy to sugestiami co zrobic w PS a nie juz w max. Jest to luksusowy pokój hotelowy w chyba Los Angeles. Pozdro!
patry Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 Eee... y... 2 dni? W tej rozdzielczości? :O W czym renderujesz i na jakim sprzęcie? Na rzeźbie jakieś czarne mrówki wyskoczyły, kolumna nie bardzo (modeling i materiał) Światło fajne :)
Bonifatz Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 was ? dwa dni ?! sam wybierales kadr i oswietlenie w tej scenie ? pytam bo i jedno i drugie moim zdaniem niedopracowane.. Praca nie jest czytelna, po prostu nic tutaj nie widac... z takimi czasami renderu to na maxwella sie przerzuc ;)
piksar Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 gratuluje cierpliwości za mało face-ów na detalach kolumny jako znawca hoteli stwierdzam że ciasno tam okrutnie ale ogólnie mi się w końcu podoba, jest tu potencjał który trzeba dopracować prawdę mówiąc, jeślibym miał zrobić zdjęcie takiego pokoju to nie z tą kolumną w środku kadru to raz i dałbym szerszy kąt, zawsze stosuje sie taki zabieg w foto-hotelowym aby pokazać że miejsce jest ogromne, potem jak otwierasz drzwi to zawsze jest lekkie rozczarowanie
Ufol Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 zasłony z tyłu bardzo mi się podobają, reaktorek? w niektórych miejscach za ostre i wyraźne krawędzie, u góry na tym kółku i na kolimnach widać poligony, te wisząca waza bardziej z tyłu nie bardzo, wygląda jakby latała, za to ta bliże nawet ładna. z jakiego rendera korzystasz? bo dwa dni to już przesada... chyba że dałeś jakieś kosmiczne parametry. Ja na swoim złomie athlon 2500+ i 1024 RAM renderowałem obrazki mieszkania po 10h, na laptopie ojca 2x szybciej.
Mortom Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 WOOW 2 dni renderu. Przechodniu uczcij minutą ciszy ten czas :) A co do pracy to raczej w fotosklepie dużo nie zdziałasz z takim kadrem i z taką masa rzeczy do poprawienia. Choć zasłony mi sie podobają, rzeczywiście ładnie wyszły :)
Ania Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 Trzeba dopasować ustawienia rendera, żeby się tyle nie liczyło, bo to nieprzyzwoite. Tym bardziej że na żeźbie zrobiły się jakieś czarne artefakty, przynajmniej należy zrobić szybki render testowy żeby takiego czegoś uniknąć. Na zawijasach u góry na kolumnie widać poligony. Woda wygląda trochę jak guma, za mało przezroczysta. Co do kompozycji warto poczytać trochę np. tu: http://virgiliovasconcelos.com/index.php?sessao=blog&language=en&id=93 Albo poszukać na google cośniecoś na ten temat. W tutorialach dla fotografów niekiedy o tym piszą.
keraj37 Napisano 17 Styczeń 2008 Autor Napisano 17 Styczeń 2008 Hej! Dzieki za komenty! 2 dni renderu to efet niezlych nastawow w v-ray - na prawde mocne, ale ich nie widac:( Renderowalem na moim laptopwie P4 3Ghz z 700 MB ram'u. W maxwell byloby pewnie 5 dni renderu:) Co do kompozycji to zrobile zgodnie ze zdjeciem - raczej nie sile sie samemu na komponowanie, bo mi to gorzej wychodzi niz cala reszta:) Zaslony mialem skads gotowe - trche je powyginalem itd... ale reactorem tez by mozna, faktycznie... te mrowki na rzeźbie wiedzielem ze beda z testowych renderow ale zostawilem bo wydawalo mi sie, ze bedzei wygladalo jak fajny dirt - wyszlo jak dirt ale nie fajny. Pozdro!
Ufol Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 mówisz że robisz na podstawie zdjęcia, mógłbyś wrzucić referke żebyśmy mogli porównać?
Zajcev Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 Niezłe masz tempo, to niezaprzeczalne. A jak na takie tempo to pracki na wysokim poziomie. Szkoda ze pare bugów wyskoczyło. Czas renderingu to zakrawa na perwersję - jak mi sie coś renderuje dłużej niż 3 h to mnie coś trafia. Powodzenia w dalszych pracach ...
Ania Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 Pokaż ustawienia Vraya, to się zobaczy jak można przyspieszyć. Rzeźba być może ma podwójne facy, sprawdzałeś? (dwa obiekty na jednym miejscu, a jak jest jeden to wrzucić STL check modifier czy coś znajdzie, albo przesuń jakiegoś vertexa w miejscach gdzie jest błąd i zobacz jak wygląda pod nim) I nie kopiuj brzydkich zdjęć :)
keraj37 Napisano 17 Styczeń 2008 Autor Napisano 17 Styczeń 2008 Ok, daje refke w zalaczniku. Zajcev: no wiesz 3 h to z palecem w nosie wytrzymam:) Ania: super ze chcesz pomoc! A wiec to byly takie ustawienia (z pamieci lece): AA adaptive QMC min3/max7; irradiance map: presets - HIGH , subdivs 45, semples 25; treshold ustawiony na 0,001 Materialy na reflections mialy min 32 subdivs Z takim czyms mi sie liczyla sama mapa irradiance okolo 30h... przy takiej rozdzialce:( rzedza raczej jest pojedyncza ale kto wie - ona raczej jest zle przekonwertowna.
Ania Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 AA radzę dać wartość min na 0 albo 1 (nie pamiętam czy dało się 0), teraz ci dzieli każdego pixla na troje nawet jeśli w tym miejscu to nie jest potrzebne. Wartość max może od 2 - 5, ja dawałam zawsze nisko i starczało. irr map preset daj medium, zazwyczaj starcza, chyba że naprawde pojawiają się jakieś problemy, drobne obiekty bez cienia itp. I jeszcze pod rQMC sampler / QMC sampler / DMC sampler (zależnie od wersji nazywa się to różnie) ustawić adaptiv amount wysoko (0.9 lub 0.95), noise treshhold trochę wyżej (0.1 lub 0.05) to baaardzo wpływa na czas, a na jakość nie aż tak. http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/index.htm Warto wiedzieć co się robi. A co do zdjęcia - ładne nie jest, ja bym próbowała zrobić lepiej niż na zdjęciu. 1
Bonifatz Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 keraj37 nie chce sie tu w jakiegos mędrca zamieniac ale proponowalbym Ci najpierw konkretne zapoznanie sie z nastawami Vraya. Zastanawia mnie skad wziales te ustawienia AA... no i te 32sdv na materiale TSZIZUS! Po prostu zabiłeś swojego kompa ustawieniami. tutaj dane na temat image samplera radze dobrze to przestudiowac http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/render_params_imagesampler.htm edit : widze ze Ania juz o tym wspomniala :) 1
keraj37 Napisano 18 Styczeń 2008 Autor Napisano 18 Styczeń 2008 Ania, Bonifatz: Dzieki za linki i za pomoc - teraz bedzie lepiej mi szlo:) jestescie super. Zdjecie faktycznie ladne, ale mi wyszlo gorzej:(
Rekomendowane odpowiedzi