Napisano 17 Luty 200817 l Taka mała urbanistyka osiedla cos takiego, projekt moj, rendery na bardzo szybko, juz bym poprawek duzo w samym zalozeniu zrobil, ale jest...i juz...troche w szopie sie pobawilem, ale nie wiem czy pozytywnie...;] jest ze 300 drzewek i z 60 samochodow, w materiały nie wchodzulem prawie wcale, ma byc tylko poglądowe 3d...;] PS wracam po dluzszej przerwie....;]
Napisano 17 Luty 200817 l Mogło być ciekawie. Może zielony na trawnikach trochę inny ? . To zamglenie na pierwszym planie - denerwujące :) . Słabe cienie - ale rozumiem , że czas naglił :)
Napisano 17 Luty 200817 l Całkiem zniechęcające. Rendery urbanistyki muszą być czyste i przejrzyste. Ten jest pstrokaty i nieestetyczny. Żeby było konstruktywniej: - trawa nie jest turkusowo-niebieska - słabo się sprawdzają szare drzewa - wyłącz toon'a - kiepski pomysł z tą mgłą Pozdrawiam.
Napisano 18 Luty 200817 l dalbym kolory - szarosci na calosc , lub odwzorowanie kolorow takie jak powinno byc - zielona trawa i drzewa .... pomyslalbym nad grafika - czy drzewo musi byc pokazane jak drzewo ? moze zrob solida ktory bedzie na calosc powierzchni zajmujacej drzewa , potem podziel tego solida na paski przesroczyste - swietny efekt na widokach z lotu ptaka , nie pasuje mi tu to ze masz budynki bardzo schematyczne a drzewa realistyczne , jesli robisz cienie to zrob je porzadnie
Napisano 20 Luty 200817 l porobiles jakies strzelanki kadrowe, w ktorych nie widze mysli na pokazanie twojej idei.ot takie sobie renderki pokazujace ile budynkow jest na planszy
Napisano 20 Luty 200817 l Jakoś tak szaro buro. Niektóre budynki to zwykłe boxy. Jak dla mnie to trzeba więcej szczegółów, jakieś krawężniki, gzymsy itp. Ale koncepcja dobra.
Napisano 20 Luty 200817 l Autor Dzięki za komentarze, wrzucam następne renderki zrobione kilka dni temu, niestety tez na bardzo szybko, plan mialem wielki, chciaem wstawic lampki - wersja nocna, ludzi i inne bajery, ale zrobic wszystko w tak krotkim terminie jak musialem to nie dalo rady, dlatego wyszla wersja okrojona, budynki niestety bardzo proste, i tak starałem się maxymalnie je urozmaicic, cieni nie mialo byc, ale jak są...no cóż...z mgłą przesadzilem, ale pozniej pokasowalem i jest jej mniej lub wcale...co do calosci to chcialem bardziej pokazac zalozenie i koncepcje niz w detal wchodzic...;]
Napisano 20 Luty 200817 l połączenie realistycznych drzewek z modelem jest trudne i przeważnie nie wychodzi podobnie jak tobie sprobuj zwykle kulki schematycznie próbujesz osiągnąć realizm zamiast schematycznie pokazać idee pozdrawiam
Napisano 20 Luty 200817 l miałko i kiepsko jednym słowem : a co do konkretów - to projekt urbanistyczny, wiec chodzi o pokazanie założenia urbanistycznego, rozplanowania przestrzeni, itp. wniosek = idziesz za bardzo w detal, za mało pracujesz nad odpowiednim ujęciem tego co chcesz pokazać, nie koniecznie dużo drzew i samochodów znaczy dobrze. - beznadziejna kolorystyka (sorry, ale poprotu odrzuca od projektu, nie ma zaakcentowanego tego co projektujesz [no chyba ze wszystko] - nie widać (przynajmniej ja nie widze) żadnej ciekawej osi widokowej pokazanej z perspektywy człowieka - ogólnie złe kadrowanie zabija te obrazki w kwestii poprawy, jeśli masz jeszcze czas na to, warto podpatrzeć jak inni rozwiązują takie problemy (tzn wizualizacje, nie projekt bo w tej kwestii sie nie wypowiadam) polecam np mój ulubiony kawałek urbanistycznych wizualizacji a mianowicie rendery do projektu Zahy Hadid (pewnie zle odmieniłem, z gory przepraszam zainteresowani i tak będą wiedzieli o co chodzi) "Zorrozaurre, Zaha Hadid. Bilbao" a poniżej przykłady dla leniwych :)
Napisano 21 Luty 200817 l wystarczyłoby zmienić ten turkus na normalną zieleń i lepiej doświetlić...byłoby o wiele wiele lepiej...czym to wogóle jest oświetlone bo jakiegoś konkretnego punktu padania światła kompletnie nei widać.
Napisano 24 Luty 200817 l Loki dzięki miło że mogę uczyć sie na błędzie vinc'a (bez urazy) Pozdrawiam :)
Napisano 24 Luty 200817 l Autor hehe dzieki za podpowiedzi, skorzystam. Mortom - spoko, o to przeciez chodzi w tym forum, zeby sie nauczyc/poduczyc...;]
Napisano 25 Luty 200817 l Loki dzięki miło że mogę uczyć sie na błędzie vinc'a (bez urazy) Pozdrawiam :) nie rozumiem, ale i tak pozdrawiam :)