Jump to content

Aparat dla dziewczyny

arturros

Recommended Posts

Siema.

Mam trochę nietypowe pytanie jak na to forum bo Wy zazwyczaj z tego co widzę to śmigacie na professional aparatach. Ja natomiast potrzebuję jakiegoś dobrego sprawdzonego aparatu dla dziewczyny. Taki aparat po prostu do robienia zdjęć od tak sobie. Chodzi o to żeby był w miarę mały, dobre parametry, robił fajne zdjęcia w nocy (np. na imprezach). Mam nadzieje że mnie zrozumieliście;) Po prostu ma to być aparat dla kogoś kto nie interesuję się fotografią a zdjęcia robi praktycznie wyłącznie jako pamiątki :)

A no i cena to tak około 1000-1500 zeta.

Pomożecie ?:p

Generalnie Canony z klasy A, bo pewnie woli dziewczyna coś kompaktowego. Jeśli lubi turbo zoom to klasa S, też łatwa w obsłudze.

Do aparatów innych marek jestem nieprzyzwyczajony, Canon wydawał mi się najprzyjaźniejszy użytkownikowi

dokładnie tak jak mówi piksar, któryś z aparatów z serii Canon PowerShot

jeśli ma to być coś małego - zostanie wtedy jeszcze na inne przyjemności...

jeżeli może być to coś większego (wymiary) warto pomyśleć o Fuji FinePix...

jeśli z kolei ma się zmieścić w każdej torebce można popatrzeć na aparaty

Olympus mju - podobno nie są najgorsze do pstrykania u cioci na imieninach,

jednak osobiście się nimi nie bawiłem (ot zasłyszana opinia)

do 1500 to juz kupisz lustrzanke cyfrowa z kitem ,,, a po czasie mozna zainwestowac w wiecej obiektywow

ale właśnie o to chodzi że to ma być maly, poręczny, szybki aparacik do robienia zdjęciówek tak o.

illy fajny pomysł z tymi ixusami tylko z tego co wczoraj poczytałem to trochę słabo u nich wygląda kwestia z baterią. Ma ktoś doświadczenie z tymi aparatami?

a co do Olympusów- jakoś nie jestem przekonany. Ale mówię to słowami laika bez żadnego wsparcia rzeczowymi dowodami:P

podpisuje sie pod Canonami serii A. Sporo latek cykalem na starym juz modelu A60 i bardzo sobie go chwale, nawet teraz. Na imprezy, wakacje super sprawa a nowe serie sa szybsze, sprawniejsze i mniejsze. Jesli potrzebowal bym znow maly kompakt to bralbym Canona ponownie.

Tez sie podpisze pod canonami - powershot seria A spoko , 2 lata pstrykalem seria S ( s45 ) ... Teraz juz sa ciche i energoszczedne

JEdyne co mnie martwi to to ze masa aparatow jest bez manuala , maja powrzucane mase programow tematycznych ktore sa tylko do pstrykania

a manualu wlasnie Av Tv M C , ustawianie isów , i innych funkcji , zmiana nasycenia , sharpnesa , tonow , mozna tez filtry zmianic w BW , itd ... niby niepotrzebne gdy sie tylko pstryka na imprezach

co do nikonow to bawilem sie tylko jednym - wygladal jak maly obrazek w ramce - ktora lamala sie na pol i przekrecala o 90 stopni - bardzo fajny aparacik .. ale ... tak jak w dzien sie spisywal to w nocy dostal ode mnie 2/10 punktow i od razu wielki minus ... tak wiec dlatego jestem ciagle przy canonach .

a ten A570IS fajnie sie zapowiada z tego co widze