Skocz do zawartości

problem z translacjami

ronine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytskich.

mam nastepującej treści problem.

Otrzymałem plik w formacie 3DS, po załadowanie do maxa wszytskto wygląda pieknie. Ale potrzebuje ten sam projekt załadować do innego programu też za pomoca formatu 3DS. Kiedy wrzucam do innego oprogramowania, projekt jednym słowem sie rozjeżdża. Kilka elementów jest w tym samym miejscu, a kilka gdzieś obok w przestrzeni.Wydaje mi sie że 2gie oprogramowanie nie uwzględnia nadanych w maxie translacji takich jak mirror czy ppoprostu przesunięcie. Pytanie mam nastepujące, czy mozna w 3d s max wyczyścić transformacje nie powodując zmiany położenia obiektów??

pozdrawiam serdecznie i z góry dziekuję za pomoc

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Spróbuj ustawić pivot każdego obiektu w punkcie 0,0,0 w ukladzie:

Hierarchy->affect pivot only i na dole ekranu wpisujesz współrzędne dla transalcji czyli 0,0,0

Możesz też zattachować wszystko do jednego editable poly o ile z rozłączeniem nie będzie później dużego problemu..

Spróbuj ustawić pivot każdego obiektu w punkcie 0,0,0 w ukladzie:

Hierarchy->affect pivot only i na dole ekranu wpisujesz współrzędne dla transalcji czyli 0,0,0

Możesz też zattachować wszystko do jednego editable poly o ile z rozłączeniem nie będzie później dużego problemu..

Zattachowanie za bardzo nie wchodzi w rachubę ponieważ, obiekt jest dość skomplikowany i musiałbym go znów rodzielać, a to przynam troche sporo pracy. Możes zmi powiedzieć gdzie dla affect pivot only można wpisac jakieś wartośći?? nie mogę tego znaleźć. Zrobiłem "Aligment center to object" i to by mi najbardziej pasowało ..tylko za Chiny Ludowe nie chce tego zachowaćprzy przejściu do innego porgramu.

niestety nie działa...nadal jak zrobie reset pivot, pivot ląduje w tym samym miejscu co poprzednio...:(

czy nie można zmienić położenia na stałe?? na stałe przypicaćgo do przesuniętego obiektu??lub przypisac koordynatów obiektu na stałe do sceny kasując wszystkie transformacje??

A po ustawieniu pivotów ResetXForm żeby wyczyścić macierze transformacyjne...

no jescze trzeba było rozgrupować w schematic view wszytskie obiekty no i zadziałało.

Dzięki wielkie

pozdrawiam i miłego dnia życze.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności