Napisano 18 Marzec 200817 l Witam! Chciałem zapytać o dosyć ważną kwestię związaną z prawami autorskimi... Otóż w jaki sposób mogę wyciągnąć konsekwencje dotyczące praw autorskich... Chodzi między innymi o pomysły,rozwiązania, dokumentacje, schematy i to wszystko co jest związane z projektowaniem gry komputerowej... Również cześć grafiki która jest wykorzystywana nielegalnie, bez mojej zgody przez programistę... jest to osoba cywilna i niepełnoletnia... co najlepiej zrobić?? czy ma to być wniosek do sądu??? jakie są wasze doświadczenia??? co wy robicie w takich sytuacjach...??? pomóżcie... z góry dziękuje za odpowiedź!!! Pozdrawiam!!!
Napisano 18 Marzec 200817 l nie zasypie Cię tu paragrafami, ale skoro osoba jest niepełnoletnia/cywilna i nie czerpie z tego tytułu szczególnych zysków to może wystarczy poprostu z ta osoba pogadac? łażenie po sądach z dzieckiem mija się z celem bo aby na tym stracisz...
Napisano 18 Marzec 200817 l Ale jaka kradzież? Udostępniłeś mu te dane? Jeżeli tak to nic nie wskórasz. Dopiero gdyby chciał to rozpowszechniać, sprzedawać itd. doszłoby do naruszenia.
Napisano 18 Marzec 200817 l Autor dane były udostępniane na zasadzie poufności oraz z informacją o zastrzeżeniu praw... sprawa dotyczy systemu rozgrywki, dialogów, innowacyjnych rozwiązań, czyli cała dokumentacja... nie chce żeby te rozwiązania były zastosowane w grze przez tą osobę, ponieważ od początku do końca projekt był moim pomysłem... cała koncepcja gry jak również system gry jest mojego autorstwa, natomiast ta druga osoba zajmowała się tylko i wyłącznie programowaniem... pracowałem nad tym sporo czasu, więc nie oddam tego co sam zrobiłem... dogadanie się nie jest możliwe...
Napisano 18 Marzec 200817 l Autor chyba tak... bo mimo wszystko sporo pracy włożyłem w te robotę i nie bawi mi się żeby ktoś z tego korzystał... różnie to bywa z ludźmi, jedni mają honor i szanują robotę, inni patrzą na własne korzyści.. pozostanie mi chyba poradzić się prawnika... dzięki za rady:D
Napisano 19 Marzec 200817 l W większości przypadków (wszelakiej maści) zwykle pomaga postraszenie "wyciągnięciem konsekwencji prawnych"
Napisano 19 Marzec 200817 l Autor bym nie musial tego robic, jednak jak zajdzie taka potrzeba to nie zawacham sie...
Napisano 19 Marzec 200817 l No max dobrze radzi, zadzwoń do jego rodziców jak da radę "z konsekwencjami prawnymi".
Napisano 19 Marzec 200817 l I co? Jakie konsekwencje prawne? Bo na razie to nic nie możesz zrobić. Udostępniłeś dane, z którymi twój kolega może sobie robić co chce prywatnie. Radziłbym porozmawiać z prawnikiem, ale na pewno nic na tym etapie nie zrobisz... 1)Masz podpisaną umowę o zaufaniu poufności podpisaną przez drugą stronę (lub jej pełnomocnika - nie wiem jak jest dokładnie z nieletnimi w tym przypadku). Samo informowanie o zastrzeżeniu praw to śliska sprawa, ciężka do udowodnienia. 2)Masz design doca i prace graficzne złożone u notariusza? Jeżeli tak, to w przypadku upublicznienia danych możesz zgłosić sprawę w prokuraturze i dodatkowo wytoczyć proces cywilny o odszkodowanie za naruszenie praw autorskich. Jeżeli nie to tylko bardzo dobry prawnik będzie Ci w stanie pomóc. Stawiałbym na rozmowę z rodzicami. Najlepiej wysłać od razu jakiegoś prawnika (efekt bywa niezły ;) ).