TheCapo Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 witam. proboje zrobic pierwszy samochod. wiem ze jest duzo bledow, ale chce zebyscie powiedzieli mi na co powinienem uwazac przy modelowaniu pojazdow. ps. niezjedzcie mnie za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 poczatki poczatkow. tam w swiatlach powinienes wyciagnac edgesy do srodka. milej roboty :P siatka chyba zagesta ale co ja sie tam znam :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NV Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 Powinieneś zwracać uwagę na krzywizny;) układać siatkę a nie rozrzucać ją jak popadnie, aby tylko mieć dalszą część modelu. Czyli skupić się na fragmencie aby był ładny i prosty. Jeśli robisz już takie auto jak TT to możesz znaleźć masę siatek na których powinieneś się wzorować bo Audi TT robi już chyba 10 * 9 ^666 osoba :] Powodzenia w dalszej walce z 3D ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xaoo Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 Zgadzam sie z Nvidia - staranniej uklada siatke. Twoja karoseria jest strasznie pofalowana. Postaraj sie wiecej czasu spedzac nad mala czescia karoseri i sprawdzaj co jakis czas, czy nie jest pofalowana - sprawdzajac jak Ci sie swiatlo odbija. Pozdrawiam i zycze powodzenia, xaoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eden-3d Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 zacznij od nowa robic, nie poprawisz takiej siatki..pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 26 Marzec 2008 Autor Share Napisano 26 Marzec 2008 Dzieki za komentarze. napewno mi sie przydadza. sorki ze dopiero teraz odpisuje ale nie mialem dostepu do neta. Troche sie zrazilem do robienia aut, ale moze jak odpoczne troche od tego to moze jakos to dokoncze:) jeszcze raz dzieki za komenty. Napewno mi sie przydadza. Eden-3d może zaczne robic od nowa ale nie obiecuje ze ten sam wozek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 13 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2008 Cześć wam wszystkim. robie od nowa Audii TT. Chcem powolutku robić te auto z waszymi podpowiedziami. nie wiem czy każdą rzecz robić osobno czy razem. ja zdecydowalem że będę robił od razu cale auto. oto kilka obrazków z moimi postępami. powiedźcie czy siatka już równa. Mogę robić tylko w weekendy więc długo będziecie musieli czekać na upgrade'a :). Dzięki i pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 13 Kwiecień 2008 Share Napisano 13 Kwiecień 2008 jak narazie troszke malo ale moim okiem wydaje sie byc ok :P tyle ze sie nieznam na modelowaniu samochodow. na render za wczesnie :) milego modelowania :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 14 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2008 Render tak sobie zrobiłem. ale siatka chyba jest już ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 14 Kwiecień 2008 Share Napisano 14 Kwiecień 2008 na moje oko tak :P ale co ja sie tam znam na samochodach :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xaoo Napisano 14 Kwiecień 2008 Share Napisano 14 Kwiecień 2008 Witam, Jak dla mnie siatka dziwna. Ja na Twoim miejscu zaczalbym wyprowadzac cala karoserie od przedniego nadkola idac w strone tylu. Z tego co zauwazylem jest to dosc skuteczna metoda i czesto pokazywana na tutkach. Chcialem Ciebie jeszcze zapytac, czy na pewno prowadzisz linie siatki wzdluz blueprintow? Pozdrawiam, xaoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimmi Napisano 14 Kwiecień 2008 Share Napisano 14 Kwiecień 2008 Chyba dobrze, że robisz najpierw cała bryłę a potem ją potniesz, bo jest tu chyba łatwiejsze. Siatka jest w miarę przemyślana, ale możesz ją zagęscić, żeby zrobic przetłoczenia itp. Popraw siatkę na bokach przedniej szyby, w miejscu gdzie ma być przedni słupek musisz dodać krawędzie, bo inaczej będzie się to dziwnie zaokrąglało. Na tyle samochodu niepotrzebnie wychodzi 5 krawędzi z jednego wertexa. Mogłeś to rozwiązać tak: Życzę powodzenia i wytrwałości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 15 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2008 potem bede zageszczal siatke. bede jeszcze robil pare poprawek. ale mysle e juz moge dalej robic auto. siatka na pewno bedzie jeszcze gestsza. xaoo - mi sie zdaje ze siatka nie jest dziwna:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 15 Kwiecień 2008 Share Napisano 15 Kwiecień 2008 capo ta siatka jest dziwna, powykrecana troszke, polecal bym zaczac np od maski i jechac do nadkola wtedy bedzie latwiej zlapac ksztalt samochodu. Przynajmniej tak mi sie wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 15 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2008 w jakim sensie powykrecana? nie rozumiem. xaoo-Napewno prowadze linie siatki wzdluz blueprintow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 15 Kwiecień 2008 Share Napisano 15 Kwiecień 2008 popatrz na ten render i chyba odpowiedz sama przyjdze. Ty nie widzisz tych zagiec, ona nie jest rowno ulozona, looknij na linie dachu itp nawet miejsce na szybe jest jakies do gory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 15 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2008 To tylko to mam poprawic tak? a to jak poprawie to moge daalej robic ten samochod czy za powazne to sa bledy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 15 Kwiecień 2008 Share Napisano 15 Kwiecień 2008 za powazne :] edit: Zobacz sobie jak powinna wygladac prosta siatka audi tt bo ta na taka nie wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 15 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2008 Ale da sie to poprawic? wiesz ja dopiero zaczynam. nie wiem co teraz robic. doradzcie mi cos. wezcie mi cos poradzcie bo nie wiem co dalej robic!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rallyman Napisano 16 Kwiecień 2008 Share Napisano 16 Kwiecień 2008 zagęściłbym siatke jeszcze bardziej, nie jest źle, w vieporcie jak modelujesz możesz sobie ustawić materiał na jakiś niebieski np i opacity ustaw na 65 będziesz widział blueprinty (nie wiem możę tak robisz ale podpowiadam skoro zaczynasz;)) no i działaj, jak zagęścisz siatke wytnij zderzak i modeluj, itd... ;) przyglądaj się siatkom innych nie koniecznie nawet twojego konkretnego modelu, zawsze możesz wyciągnąć jakieś ciekawet rozwiązania:) i pamiętaj dbaj o linie, to nie jest takie łatwe ;) pozdrawiam i życze wytrwałości, będe zaglądał ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 17 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2008 No dzieki. Napewno bede wytrwaly. tylko szkoda ze moge dopiereo robic w weekendy. ale zamierzam sie starac. z tym opacity to wystarczy tylko skrot alt+x :) Rallyman- czy ty dopiero zaczynasz czy juz dlugo sie bawisz w 3d? bo niezle ci wychodza te wozy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rallyman Napisano 17 Kwiecień 2008 Share Napisano 17 Kwiecień 2008 Więc bawić to się może już chwilke bawie ale to była dosłowna zabawa. Na poważnie to był robiony lancer ale jak może zauważyłeś była tam 10 miesięczna przerwa, ale działam dalej :) pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 No to nieźle. to licze również na twoją pomoc no i oczywiście na pomoc innych:). Również pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 20 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2008 No zrobiłem mały upgrade w weekend. Nie robiłem nic więcej żeby bardziej niczego nie zepsuć. Mam nadzieje że już lepiej to wygląda te auto. Oceniajcie dalej ale nie zbyt mocno:) Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vehr Napisano 20 Kwiecień 2008 Share Napisano 20 Kwiecień 2008 nom fajnie niezle sie zapowiada :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trosiek Napisano 20 Kwiecień 2008 Share Napisano 20 Kwiecień 2008 zlikwiduj 5-kąty trójkąty bo później to będzie w ms przeszkadzać. szczególnie te z tyłu. zrób też otwory na szyby - zawsze to mniej roboty z patrzeniem czy chociaż edge się na nich zgadzają. potem jak już będzie większy detal to będzie można je wstawić. z boku też masz taką linię vertexów przesuniętą w tył? po co? zrób tak, żeby wszystkie z góry ładniutko szły. jak dla mnie to siatka na masce troszkę za gęsta. rób jak najrzadziej, żeby nie miało się co giąć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 20 Kwiecień 2008 Share Napisano 20 Kwiecień 2008 capo. z tym przodem to fajnie tam zrobiles nawet :P wlasnie wczoraj mi sie wydawalo ze przygesta siatka capo jak widzialem. ale dla mnie ok :P ja sie tam nieznam na samochodach :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xaoo Napisano 20 Kwiecień 2008 Share Napisano 20 Kwiecień 2008 Witam, No jest juz znacznie lepiej niz za pierwszysm razem, ale wydaje mi sie ,ze ciut za gesto. Pozwolilem sobie zaznaczyc miejsca w ktorych siatka jest nierowno rozlozona. Postaraj sie ja jakos lepiej ulozyc i bedzie elekancko. Zycze powodzenia w dalszych pracach. Pozdrawiam, xaoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 21 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2008 No dzięki napewno sprobuje po poprawiać. dzieki za wszystko. Następny upgrade za ok tydzień:) Pozdro również:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReflectVision Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 pokaz bez siatki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 22 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2008 No bez siatki pokaze za tydzien:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 22 Kwiecień 2008 Share Napisano 22 Kwiecień 2008 no no juz lepiej wyglada :) pracuj dalej a bedzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 22 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2008 No dzieki Hcpiter staram sie jak moge:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ljzz Napisano 25 Kwiecień 2008 Share Napisano 25 Kwiecień 2008 Wszystko na dobrej drodze!!! Jeszcze troche pracy i poprawek i samochodzik napewno bedzie cool !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 27 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2008 Cześć wam wszystkim. Oto kolejny upgrade. Mam nadzieje że już nieźle wygląda moja fura. Długo siedziałem żeby poprawić jak najwięcej błędów ale i tak myślę że jest ich dużo. Jak zwykle proszę o ocenę. Dzięki i POZDRAWIAM, a i jeszcze render zrobiłem tak na szybkiego dla tych co chcieli:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimmi Napisano 27 Kwiecień 2008 Share Napisano 27 Kwiecień 2008 Wszystkie szpary np dookoła drzwi, są zbyt szerokie. Przy tylnim nadkolu można by nawet włozyć palec:p Coś dziwnego dzieje się w dolnej części tylniego słupka(nierówne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 28 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2008 Moge je zmniejszyc ale robie tak jak na blueprincie. tyl szczerze tak sie nim nie bawilem bardziej skupialem sie na przodzie. Jak mozecie to dajcie jeszcze jakies rady. Chyba ze wszystko jest ok i jak nie bedziecie pisac to mam rozumiec ze moge robic spokojnie dalej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trosiek Napisano 28 Kwiecień 2008 Share Napisano 28 Kwiecień 2008 nie zawsze należy się słuchać blueprintów. przypatrz się referkom i zobacz jakie szpary są tam. musisz jeszcze poprawić wiele krzywizn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rallyman Napisano 28 Kwiecień 2008 Share Napisano 28 Kwiecień 2008 chyba przesadziłeś z maską jeśli chodzi o zagęszczenie siatki, brzydko wygląda na renderach, niewiele brakuje do wyglądu stołu :/ popraw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2008 No ok sprobuje poprawic. teraz jest duzo wolnego to postaram sie po bawic z tym autkiem. Dzieki i pozdrawiam. To co radzice z ta maska? A ogolnie to jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rallyman Napisano 29 Kwiecień 2008 Share Napisano 29 Kwiecień 2008 i na renderach krzywizna zagięcia na drzwiach jest wyraźnie krzywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2008 No dzieki postaram sie poprawic. Tam gdzie narysowales czarna linie to byly taw werteksy ale usunelem je bo myslalem ze nie beda az tak potrzebne.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2008 No jutro już jadę do domu. Już chciałbym teraz poprawiać te błedy które mi pokazaliście. Coś czuje że jeszcze dużo pracy będę miał z ta Audi TT. Ale mam nadzieje że podołam. Narazka i pozdro:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 6 Maj 2008 Autor Share Napisano 6 Maj 2008 Witam wszystkich po długiej przerwie. Wiem że było bardzo duzo czasu na robienie w 3ds Maxie ale ja jakoś go nie miałem, ponieważ ogólnie coś brakowało mi czasu i robię inna pracę na taki mały konkursik. wrzycam więc tylko poprawke wyciec w drzwiach itp, no tam moze troszke gdzie niegdzie będzie poprawiona siatka. Mam nadzieje że te wciecia już bedą akurat, i prosze nie karzcie mi jeszcze raz tego poprawiać bo troche mi sie z tym nie chciało bawić:). Oczywiście prosze o komenty. Pozdrawiam. PS. Jeszcze daje takie dwa szybkie rendery z lekkim tuningiem:) Nie musicie na nie zwracac uwage ani ich komentować, daje je po to żebyście wiedzieli że szykuje sie na takie upiększenie auta:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 6 Maj 2008 Share Napisano 6 Maj 2008 "upiększenie"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimmi Napisano 6 Maj 2008 Share Napisano 6 Maj 2008 Te "upiększacze" wogóle nie pasują do tego auta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ochel Napisano 6 Maj 2008 Share Napisano 6 Maj 2008 nie nie nie.... taki tuning odpada ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 6 Maj 2008 Share Napisano 6 Maj 2008 hehe :P capo :) ps. nastepnym razem daj siatke bez pokazywania vertexow bo zle sie oglada. poprawilbym troche na masce siatke i daj bez ms'a edit: zapomniales o przerwie miedzy bokiem a bagaznikiem ? jak on sie ma otworzyc :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k_gabra Napisano 6 Maj 2008 Share Napisano 6 Maj 2008 tuning odpada... daj max jakies duze konkretne aluski, listek na klapie tylniej (taki maly spoiler) i blender (?) czy jak to sie zwie, takla dokladke do szyby tylniej, ze robi ja panoramiczna wizualnie, to fajnie wyglada... a i dziory w grillach z jakiejs ladnej siatkeczki :-) no a poza tym to troche grill przedni niedopracowany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW_2305 Napisano 6 Maj 2008 Share Napisano 6 Maj 2008 Troche krzywizn masz, najgorsza jest ta pod drzwiami, na laczeniu z dolna listwa i poza. I jeszcze pytanie, czy to jest ten nowy czy stary TT? Bo z przodu jak stary, a z tylu jak nowsza wersja, przynajmniej swiatlo;p A tuning nie pasi, bo cale TT jest takie okragle, a Ty dales takie bydle skrzydlo i kanciaste mocno;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi