Napisano 21 Marzec 200817 l no modo jest okej, tylko czasami w starszych wesjach pod win sie wysypywal, nie wiem jak teraz. a i ma animacje i pro rendering, podobno lepszy od wireya
Napisano 21 Marzec 200817 l Nie jest lepszy od Vryja. Pracuje na tym i na tym. Vray jest konsekwentny na każdym poziomie skomplikowania sceny. Modo juz nie. Za to Modo masakruje Vraya sieciowo jak juz wcześniej wspominałem. W modelingu Modo moim zdaniem jest średni. Mam duzo wymyślnych narzędzi z fajerwerkami ale nie ma (ja nie znalazłem) pospolitego freestyle Cut (klikasz i tniesz poly, edge tam gdzie chcesz). Generalnie jest do przejścia jak sie człowiek postara i tyle.
Napisano 21 Marzec 200817 l nie ma (ja nie znalazłem) pospolitego freestyle Cut (klikasz i tniesz poly, edge tam gdzie chcesz). e tam jest pod c tylko 'na sam wierw' trzba zmiejszyć snapowanie i działa jak ta lala ;) czasem snapowanie się przydaje zresztą też :) nie wiem czy o takim czymś mówiłeś mi generalnie modo się podoba, brakuje trochę tu i tam ale to można o każdym sofcie napisać :)
Napisano 21 Marzec 200817 l Modelowalem w wielu: Max, Maya, Silo, Modo, XSI, Wings. Modo wypadal w tym towarzystwie... hmm... ze tak powiem... najlepiej. ;) Ten soft od poczatku do konca stworzony byl z mysla o modelarzach i to sie naprawde czuje. Dla mnie rewelacja. Jasne, ma swoje braki, nie jest doskonaly, ale bardzo mu do tego blisko w moim przekonaniu.
Napisano 21 Marzec 200817 l a jak w nim wyglada animacja, bo z tego co wiem to ma sporo brakow, a wlasciwie mozna tylko animowac kamere o0 ?
Napisano 21 Marzec 200817 l Dzięki fikołek, Ja tam za bardzo nie modeluje jak widac w Modo bo to nie dla mnie soft. Tylko renderuje. Animowac mozna chyba wszystko ale z tego co pamiętam nie ma curv.
Napisano 21 Marzec 200817 l Próbowałem jeszcze za czasów gdy modo był tylko do modelowania. Próbowałem, próbowałem... i nijak mi nie podchodził... dałem spokój
Napisano 21 Marzec 200817 l Animowac mozna chyba wszystko ale z tego co pamiętam nie ma curv. tak animować można wszystko tzn wszelkie zmiany wartości, translacje, rotacje, skale itd nie ma kości czy czegoś do animacji postaci a curvsy w modo też są ;)
Napisano 21 Marzec 200817 l Modo nie jest softem "pelnym" jak max, czy maya. Mozliwosci animacyjne sprowadzaja sie w nim do animowania parametrow, zeby np. przetestowac morphy albo wyrenderowac jakas animacyjke prosto. Na pewno nie sluzy do animacji postaci, itp.
Napisano 21 Marzec 200817 l tak animować można wszystko tzn wszelkie zmiany wartości, translacje, rotacje, skale itd nie ma kości czy czegoś do animacji postaci a curvsy w modo też są ;) Curvy w animacji?
Napisano 21 Marzec 200817 l Curvy w animacji? jeśli o takie curvy Ci chodzi to jak najbardziej tak ;) tak jak pisze Reanimator modo nie jest softem który może zastąpić maxa czy majkę ale do prostrzych rzeczy jak vizualizacje architektoniczne i animacja kamery fly trought nadaje się całkiem nieźle, są studia co tylko modo do tego używają i nie trzeba maxa za kupe kasy kupować ;)
Napisano 22 Marzec 200817 l Do samego modelowania zdecydowanie najlepszy, najszybszy i najbardziej intuicyjny program; do tego renderer prosty, szybki i efektowny. jednak wersja 301 wywala się często, sculpting jeszcze ograniczony i z błędami
Napisano 22 Marzec 200817 l jednak wersja 301 wywala się często a u mnie odwrotnie 20x wywalało się na potęgę a 301 jest dużo bardziej stabilne choć też się wywala czasem :)autobackup co kilka minut i nie ma czym się przejmować :) tylko że autobackup malowanych textur niestety nie backupuje :( kiedyś miałem dual core optimizera zainstalowanego to modo było przez niego mocno niestabilne ale jak go odistalowałem było o niebo lepiej dodatkowo jak kiedyś testowałem pare dni Viste 32 modo ani razu się na niej nie wywaliło jak się dobrze skonfikuruje to nie bedzie się tak czestow wywalać :) choć jest kilka sposobów dających 100% pewność na osiągnięcia crusha ;)
Napisano 28 Marzec 200817 l jak są na innych layerach to zaznaczasz jeden lub cały layer CTRL+X wytnij wchodzisz na drugi CTRL+V wklej i już masz obiekty na jedej warstwie o to chodziło? :)
Napisano 8 Kwiecień 200816 l Jak wyciąć grupę polygonów z istniejącego modelu nie usuwając ich z niego? Nie moge tego znajeźć.
Napisano 8 Kwiecień 200816 l podobnie do poprzedniej rady Ctrl+c kopiuj Ctrl+V wklej np na inny layer i już ;)
Napisano 8 Kwiecień 200816 l podobnie do poprzedniej rady Ctrl+c kopiuj Ctrl+V wklej np na inny layer i już ;) Niby ok, ale mi extruduje/insetuje (dodaje geometrię w obecnym meshu"
Napisano 8 Kwiecień 200816 l nie powinno nic takiego się dziać, musiałeś coś pokaszanić :) jeśli skopiowałeś mesha na ten sam layer i nie wiesz jak się go pozbyć to użyj skrypta clean up z wertexowej małpy :) później kopiuj na nową warstwę i powinno działać
Napisano 9 Kwiecień 200816 l tak eps, dobrza rzecz :) potem możesz sobie ustawić dowolną wielkość według potrzeb i łatwo manipulować kolorkami UV bez potrzeby żadnych trybów mieszania bo tło jest przezroczyste
Napisano 11 Kwiecień 200816 l modo jest wyczesane do modelowania - tylko jak na program modelujący ciut drogo sobie liczą...
Napisano 11 Kwiecień 200816 l przecież modo nie jest tylko do modelowania, mapować, texturować i renderzyć też w nim można i wiele osób w nim właśnie to robi i całkiem nieźle nawet wychodzi :)
Napisano 12 Kwiecień 200816 l no jasne - ale wyczesany jest tylko do modelowania :) reszta jeszcze troszkę kuleje - zresztą za połowę tej ceny masz xsi foundation - nie takie fajne do modelowania ale ma to czego modo najbardziej brakuje - animację postaci...