heaven Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 witam. postanowilem n-ty juz raz sprobowac wymodelowac samochod :P padlo na audi TT. prosze o wytykanie bledow, pokazywanie co zle i jak... pozdrawiam
pit17 Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 hmmmmmm po pierwsze moglbys dac lepszy widok i w wiekszej rozdzielczosci pozbacz sie tych blisko lezacych obok siebie krawedzi na laczeniu maski dolna czesc jest krzywa ja radzilbym tobie zaczac od nadkoli wtedy bedzie latwiej rozdzielic siatke na maske itd aha i nie skupiaj sie narazie na detalu zbudoj sobie taki base mesh a potem dodawaj detal gdzie trzeba powodzenia:)
heaven Napisano 21 Marzec 2008 Autor Napisano 21 Marzec 2008 mam pytanie. powienienem robic z jednego plejna czy kazdy element osobno ?
Gość obo Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 To zależy tylko od Ciebie, jak Ci będzie wygodniej :) Ja osobiście robię każdy element osobno.
heaven Napisano 22 Marzec 2008 Autor Napisano 22 Marzec 2008 witam. zrobilem base model. czekam na komentarze. wykonalem model jak na moje mozliwosci chyba najszybciej :P sam widze ze na zlaczeniu symmetry jest gorka taka.
heaven Napisano 22 Marzec 2008 Autor Napisano 22 Marzec 2008 zapomnialem upnad siateczke z i bez MS. i jeszcze zdazylem poprawic jedna rzecz . komentujcie,
heaven Napisano 22 Marzec 2008 Autor Napisano 22 Marzec 2008 prosze o wskazowki bo nie wiem za co mam sie brac teraz :P
heaven Napisano 22 Marzec 2008 Autor Napisano 22 Marzec 2008 niejestem doswiadczony w modelowaniu samochodow, a chcialbym sie nauczyc, wiec jesli moge prosic to zaznaczajcie moje bledy. postaram sie je poprawic.
ReflectVision Napisano 22 Marzec 2008 Napisano 22 Marzec 2008 za duzo nie zrobiles i w tym przypadku trzebaby zaznaczyc caly model w czerwone kolko :(
heaven Napisano 22 Marzec 2008 Autor Napisano 22 Marzec 2008 chcialbym dowiedziec sie jakim sposobem najlepiej zrobic przerwy miedzy np. drzwiami a nadkolem. pomozcie.
heaven Napisano 22 Marzec 2008 Autor Napisano 22 Marzec 2008 niemoge znalesc czegos takiego jak open edges . gdzie to jest ? ps. siatka jest dobrze czy zle rozlozona ?
Temporal Napisano 22 Marzec 2008 Napisano 22 Marzec 2008 zwieksz weld treshold by nie miec tej krechy na polowce ;]
Yasutoco Napisano 22 Marzec 2008 Napisano 22 Marzec 2008 siatka rozłożona jest w miare... więc zaczynając: Chamfer: jeżeli chcesz mieć ostrą krawędź po ms. musisz urzywać chamfer z małymi wartościami, jak chcesz chamfer zrobić o wartość jakąś to kliknij w poly prawym przyciskiem na okienko koło chamferu... Oddzielanie elementów pojazdu: zaznacz edgesy które chcesz oddzielić np maske od reszty pojazdu. wtedy zrób chamfer "bardzo mały" (najczęściej około 0,1) nastepnie zaznacz pooly które są chamferowane i usuń. 3 zasada (NAJWAŻNIEJSZA): gooogle.pl + car tutorial modeling audi TT......
heaven Napisano 23 Marzec 2008 Autor Napisano 23 Marzec 2008 witam. niemialem ostatnio czasu bawic sie tym samochodem. teraz siadlem, pociolem woz na czesci i niezafajnie to wyglada. licze na rady.
Kimmi Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 No faktycznie nie za fajnie. Bardzo dużo nierówności. Pokaż samochód z bliska bo teraz za dużo nie widać. Jeszcze dużo pracy przed tobą.
pecet Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 po co pokazywać w wipie rendery na których nic nie widać :/
trosiek Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 na 3d palace jest bardzo fajny video tutorial o audi a3. polecam ;)
Yasutoco Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 w tym etapie nie renderuj szkoda czasu lepiej uzyc czegoś takiego jak viewport i pokazac model z bliska na forum. 3x szybciej i 100x więcej widać. co do samochodu to masz bardzo małe przerwy miedzy częściami samochodu...
heaven Napisano 24 Marzec 2008 Autor Napisano 24 Marzec 2008 a o jakiej wart. chamfra powinienem uzyc ? tutaj ktos wyzej pisal ze 0,1 . ja uzylem 0,2
trosiek Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 ja zależy od tego jak duża przerwa jest na referce to daję 0,2cm albo 0,3cm. jesli ma być naprawdę ostra krawędź to 0,1cm. porób sobie takiego i takiego chamfera i przypatrz się który ci bardziej pasuje :)
Yasutoco Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 czasem nawet do 0,5 jak masz printy w rodziałkach wyszkich.. poszukaj różnuch tutków poducz się i za tydzień widze ładna siatkę
heaven Napisano 25 Marzec 2008 Autor Napisano 25 Marzec 2008 heh :) niewiem czy sie wyrobie bo chce zrobic teraz ta kuchnie co ja zaczolem :P niema to jak dwa zaczete projekty :P pozdrawiam i dzieki za komenta :P
xaoo Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 @heaven - zle podejscie. Czmu dwa projekty? Zrob jeden a dobrze, a nie sie rozdrabniasz i zadnego nie zrobisz tak jak nalezy. Odstaw cos i zajmij sie jednym, a pozniej przejdz do drugiego. Pozdrawiam, xaoo
heaven Napisano 26 Marzec 2008 Autor Napisano 26 Marzec 2008 wlasnie dlatego odstawilem samochod i klepie kuchnie bo chce zeby dobrze wyszla. samochodem pozniej sie zajme bo widze ze to niebedzie latwe. a to ze mam dwa projekty to wiem ze zle podejscie ale juz robie jeden. pozdrawiam :) licze na wasza pomoc pozniej :P
TheCapo Napisano 26 Marzec 2008 Napisano 26 Marzec 2008 Mi to nie zbyt Audi przypomina ale moze dlatego ze nie ma jeszcze wycietych otworów na gril itp:)
Rekomendowane odpowiedzi